HomeIngredienser fra naturen Pai med kjeksbunn, rognbladskuddkrem og friske bær

Pai med kjeksbunn, rognbladskuddkrem og friske bær

Posted in : Ingredienser fra naturen, Kaker og desserter, Skudd, Ville planter/urter on by : tantemat Stikkord: , , , ,

Om du ikke har prøvd å lage noe av rognbladskudd før, er det noe Tantemat virkelig kan anbefale. Skuddene har en deilig smak av marsipan eller pistasj, og passer dermed utmerket til desserter og kaker. Ta gjerne en kikk på lenken Fløteuttrekk av rognbladskudd, så ser du når bladskuddene kan plukkes og litt om hva de kan brukes til. I samme lenke ser du også hvordan du lager uttrekket som brukes som basis for rognbladskuddkremen i denne oppskriften.

Når man ser på fargene er dette en kake som det kan passe å servere på 17. mai, og selv om rognbladene forlengst er utsprunget da, kan du plukke dem nå mens de er små, lage fløteuttrekket, fryse det ned, tine det over natten og så lage paien dagen før den skal serveres. Sett den godt tildekket med plast i kjøleskapet natten over, og så er det bare å legg på friske bær og pynte den like før servering. Dermed sparer du også tid på selve dagen, som ofte er travel nok allikevel!

PS: Ved siden av paien på bildet ligger det kvister med rognblad på, men når bladene er såpass mye utsprunget er de kun for pyntens skyld. Bladskudd til å lage fløteuttrekk av skal tas når de er knopper som er i ferd med å åpne seg, slik du kan se av bildene i lenken som det henvises til.

For å lage denne kremen skal man ha litt tålmodighet, for det tar opptil en halvtime å få kremen passe tykk, og du må faktisk stå og røre i den hele tiden, som forklart i oppskriften nedenfor! Til gjengjeld får du en deilig og annerledes pai med nydelig smak fra naturen!

Du trenger en paiform med diameter ca. 26 cm til denne kakepaien.

PAI MED KJEKSBUNN, ROGNBLADSKUDDKREM OG FRISKE BÆR

TID: Ca. 1 time og 20 minutter (Forutsetter at du har ferdig rognbladskuddfløte. Se lenken Fløteuttrekk av rognbladskudd, der du kan bruke en av versjonene av Nr. 2, gjerne den første, som er laget med en blanding av kremfløte og matfløte.)

Til 8-10 personer

Du trenger:

Til: Kjeksbunnen

 • 150 gr Digestivekjeks (Eller du kan forsøke en annen type kjeks, som for eksempel Gjendekjeks. I begge tilfeller kan 50 gr av kjeksen eventuelt byttes ut med 50 gr ganske fint hakkede pistasjnøtter.)
 • 60 gr meierismør
 • 2 ss brunt sukker

Til: Rognbladskuddkremen

 • 3 dl rognbladskuddfløte
 • 3 eggeplommer
 • 50 gr sukker
 • 1 ss maisstivelse
 • 3 gelatinplater
 • 1 1/2 – 2 dl kremfløte (2 dl gir en litt luftigere rognbladskuddkrem enn 1 1/2 dl)

Til: Toppingen

 • Friske bær etter egen smak. Tantemat har brukt en blanding av jordbær, bringebær og blåbær.
 • Melis til å strø over
 • Mynte- eller sitronmelisseblader til pynt

Slik gjør du:

Kjeksbunnen:

Smelt smøret og la det avkjøles.

Ha alle kjeksene i en stor plastpose, klem ut luften og knyt over åpningen. Legg posen på en fjøl og bruk et kjevle til å knuse kjeksen med, som vist på bildet under. Hvis du erstatter noe av kjeksen med nøtter, må de hakkes ganske fint.

Bland kjekssmuler (og evt. hakkede nøtter) og brunt sukker. (Brunt sukker kan være klumpete og hardt hvis du bruker en pakning som har vært åpnet tidligere, så prøv å knuse det så godt du kan til mindre klumper, for eksempel med et kjevle. Når du etterpå skal blande kjekssmuler og sukker(klumper) med smøret, vil klumpene bli oppbløtt av smøret og du kan da knuse dem enda finere med baksiden av en skje eller gaffel.)

Ha kjeks- (nøtte-) og smørblandingen i en paiform og trykk den ned i formen og oppover kantene. Sett formen i kjøleskapet inntil videre.

Rognbladskuddkremen:

Ha rognbladskuddfløten i en kasserolle (gjerne en med sliplett-belegg, så er det enklere å unngå at det setter seg fast i bunnen). Visp sammen egg, sukker og maisstivelse og hell det også i kasserollen. Bland alt godt sammen.

Sett kasserollen på platen. Du kan starte med å sette platen på høy temperatur, men pass på at blandingen ikke når kokepunktet, da kan kremen skille seg og du må begynne helt på nytt igjen! Visp langs bunnen og kantene hele tiden, og når du kjenner med hånden over blandingen i kasserollen at den begynner å bli varm, senker du temperaturen til noe over middels og fortsetter å røre. Det er viktig at du ikke går fra kremen i denne prosessen, men fortsetter å røre mens du merker at blandingen sakte tykner til krem. Tantemat brukte ca. 30 minutter på denne prosessen. Startet med høy varme, senket den så til middels, og økte den litt til etter ca. 20 minutter da prosessen syntes å stagnere, altså at kremen ikke ble særlig tykkere. Deretter tok det ca. 10 minutter til kremen var passe tykk.

Når kremen er passe tykk setter du kasserollen i kaldt vann for avkjøling. Pass på å røre i den innimellom også mens den avkjøles.

Mens kremen står til avkjøling legger du gelatinplatene til bløting i rikelig med kaldt vann i 5-7 minutter. La 2 spiseskjeer melk få et kort oppkok i en liten kasserolle/smørsmelter, kryst vannet ut av gelatinplatene og la dem løses opp i melken, en om gangen. Rør melk/gelatinblandingen godt ut i rognbladskuddkremen og ta kasserollen ut av det kalde vannet. Pass på å røre i kremen innimellom også etter at den er tatt ut av vannet, så den ikke stivner helt.

Pisk kremfløten til myk krem og vend den, litt om gangen, forsiktig ut i rognbladskuddkremen så ikke luften blir slått ut av den piskede kremen. Angående mengden kremfløte som er angitt, 1 1/2 – 2 dl kremfløte, er det slik at 2 dl pisket kremfløte vil gi en litt mer luftig rognbladskuddkrem enn 1 1/2 dl, og smaken av rognbladskudd vil bli noe mildere, så her er det opp til deg selv hva du foretrekker. Tantemat brukte 1 1/2 dl kremfløte, og synes det blir passe.

Fordel rognbladskuddkremen utover kjeksbunnen, slik du ser på bildet under. (Så langt kan du gjøre klar paien dagen før servering. Dekk til paiformen med plastfolie og la den stå i kjøleskapet til neste dag, og så gjenstår det bare å legge på bær og pynte paien ca. en halv time før servering.)

Del opp jordbærene i mindre biter og fordel alle bærene på toppen av rognbladskuddkremen. Dryss over melis, pynt med grønne blader fra sitronmelisse eller mynte og kos deg med en vårlig kakepai med deilig smak fra naturen!

Vel bekomme!