HomeLunsjretter Ingredienser fra naturen Pai med strutseving, røkelaks og blåmuggost

Pai med strutseving, røkelaks og blåmuggost

Posted in : Ingredienser fra naturen, Ingredienser fra naturen, Lunsjretter, Skudd on by : tantemat Stikkord: ,

Strutseving er én av de mange gode og sunne vekstene du kan plukke i naturen nå på våren. Den vokser raskt når den først kommer, så følg med i nærområdet slik at du ikke går glipp av denne delikatessen! For Tantemats del ble det plutselig veldig travelt, for her på Østlandet har vinteren vart lenge og våren vært kald, men med den gode varmen som plutselig kom, gikk strutsevingplantene i løpet av bare fem dager fra ikke en gang å være synlige, til nærmest å «sprute» opp av jorden. De fleste skuddene var allerede for store til å plukkes, noe som vil si at de var mer enn 15 cm høye, men heldigvis var det andre som var i ferd med å komme opp av jorden og som kunne tas med hjem til å lage noe godt av! Er du heldig finner kanskje du også noen i nærområdet som ennå ikke er blitt for store!

Tantemat har brukt strutseving-«fangsten» i en pai. Den er mild og snill på smak, og som tilbehør smaker det godt med en enkel og frisk salat. Du kan for eksempel bruke issalat, rødløk, vårløk, agurk og små, søte tomater og Enkel vinaigrette med balsamicoeddik som dressing, eller du kan lage den med andre ingredienser, etter egen smak. For inspirasjon kan du eventuelt ta en kikk på lenken Grønn salat (som passer til alt), og hvis du har funnet spiselige blader og/eller blomster i naturen, kan du bruke det i salaten også. På slutten av innlegget Forsommersalat med vakre villblomster kan du finne eksempler på slike.

Tiden angitt for denne oppskriften er basert på at du har ferdig forvellet strutseving. Tantemat anbefaler at du leser gjennom innlegget Strutseving på spekeskinke for en kort innføring i og omtale av strutseving, samt at du der finner bilder av strutseving og hvordan den skal forvelles. Det siste er viktig, siden du ellers kan risikere å få mageproblemer. Minst 10 minutter må til, så Tantemat forveller dem derfor i 15 minutter for å være på den sikre siden. Etter forvelling tåler strutseving å ligge godt tildekket i kjøleskapet i to-tre dager, eller de kan fryses ned til senere bruk. De tåler også å ligge i en oppblåst pose med noen dråper vann i i kjøleskapet i noen få dager etter plukking, før de forvelles.

NB! Strutseving kan forveksles med ormetelg, så ikke plukk den med mindre du er helt sikker på identiteten! Under lenken nevnt over finner du også navn på den boken som Tantemat oftest bruker ved plukking av spiselige vekster i naturen, samt en lenke som alltid er nyttig å gå inn på, nemlig rolv.no.

Som du ser nedenfor, tar det litt tid å lage denne paien, noe som ikke skyldes at det er mye arbeid, men at deigen trenger en time i kjøleskapet etter at den er laget samt etter at den er trykket ut i formen, og at paibunnen må forstekes.

Til paien trenger du en paiform på ca. 26 cm diameter, eventuelt en ringform av samme størrelse.

PAI MED STRUTSEVING, RØKELAKS OG BLÅMUGGOST

TID: Ca. 3 timer og 15 minutter (Inkl. hvile og forsteking av paideigen, steking av selve paien og hviletid etter steking. Plukking, skylling og forvelling av strutseving kommer i tillegg, men det kan du altså gjøre noen dager i forveien.)

Til: 4 personer som lunsj

Du trenger:

Til: Paideigen

  • 180 gr hvetemel
  • 150 gr kjøleskapskaldt meierismør
  • Evt. 1-2 ss kaldt vann

Til: Fyllet

  • Ca. 120 gr forvellet strutseving
  • Ca. 70 gr røkelaks
  • Ca. 50 gr blåmuggost (for eksempel Selbu blå)

Til: Fløte- og eggblandingen

  • 2 egg
  • 2 dl matfløte
  • 1/3 ts salt
  • 1/3 ts sort pepper

Slik gjør du:

Paideigen:

Ha melet i en haug på arbeidsbenken. Legg smøret oppå, og skjær det opp i stadig mindre biter med en bordkniv samtidig som du blander det med melet. Etter hvert går du over til å bruke fingrene og smuldrer smøret i melet til du får en finkornet blanding. Samle den til en sammenhengende deig, eventuelt ved å ha i en eller to spiseskjeer kaldt vann om nødvendig. Rull deigen ut til en tykk pølse, pakk den inn i plastfolie og la den ligge minst én time i kjøleskapet. (Du kan eventuelt lage deigen dagen før eller noen timer før du skal bake paien, hvis det er mer praktisk for deg.)

Mens paideigen hviler i kjøleskapet, smører du paiformen du skal bruke med smør.

Når paideigen er ferdig hvilt, tar du den ut og kjevler den til en leiv som passer til paiformen, eller du kan skjære deigen i skiver og trykke dem ut i formen, som forklart under lenken Hvordan lage paideig og få den over i paiformen. La det gjerne bli igjen en liten klatt av deigen til å «reparere» paibunnen med om du bruker springform til å steke den i. Det er nemlig veldig viktig at den forstekte paibunnen er helt tett om du bruker en springform, ellers kan du risikere at fløte- og eggeblandingen renner ut og paien blir mislykket, og det ønsker du jo ikke! (Eventuelle rester av paideig som blir til overs kan du alltids fryse ned til senere. Har du mange nok rester til sammen kan det bli en hel paibunn ut av det til slutt! Det er ingen grunn til å kaste mat når den heller kan spares til en annen anledning! Bare husk å merke pakningen godt slik at den er lett å finne når du senere trenger den.)

På bildet under ser du paideigen trykket ut i formen. Sett formen tilbake i kjøleskapet i en halv time.

Etterpå legger du et ark bakepapir oppå bunnen og fyller på med tørre erter eller bønner. På den måten holdes paideigen på plass under forstekingen. Paibunnen skal stekes ved 200oC på midterste rille i stekeovnen i 15 minutter. La stekeovnen fortsatt stå på 200oC etter at du har tatt ut paibunnen.

Ta den ut og la den avkjøle seg i 10-15 minutter, eller så lenge at du kan ta ut ertene/bønnene uten å brenne deg. Trekk bakepapirarket forsiktig av, slik at ikke deler av paibunnen følger med. (Ertene/bønnene du har brukt kan du helle tilbake i pakningen når de er avkjølt. De er fullt brukbare selv om de har vært en tur i stekeovnen!)

Hvis du bruker en springform, må du sjekke at det ikke er sprekker i paibunnen. Hvis du finner noen, kan du bruke deigrester til å tette dem med.

Mens den forstekte paibunnen står til avkjøling, kan du gjøre klar

Fyllet:

Skjær røkelaksen i terninger eller strimler.

Skjær eller smuldre blåmuggosten i mindre biter.

Legg strutseving utover paibunnen, og fordel laksebiter og blåmuggost innimellom, slik du ser på bildet under.

Fløte- og eggblandingen:

Visp sammen matfløte, egg, salt og pepper og tøm blandingen forsiktig over paifyllet. Du kan gjerne bruke en øse til å hjelpe deg med.

Stek paien på midterste rille i stekeovnen i 25 minutter. Du kan kjenne om den er ferdig med å trykke forsiktig på den med baksiden av en skje. Er den fast er den ferdig stekt, hvis ikke må du la den stå noen minutter til.

Ta paien ut når den er ferdig stekt, og la den hvile i 10-15 minutter, til den har fått en behagelig spisetemperatur.

Server en frisk salat til, og gled deg over en deilig lunsjrett med mat fra naturen!

Vel bekomme!