Skvallerkålpesto

Posted in : Ingredienser fra naturen, Kalde sauser, Sauser, Tilbehør, Urter/planter on by : tantemat Stikkord: ,

Skvallerkål er en skikkelig ugressplante som det er umulig å bli kvitt, men siden den er spiselig og rik på C-vitamin er det kanskje like greit å lage noe godt av den? Som du kan se i bøker og på nettet kan den brukes til litt av hvert i matlagningen, men i dette innlegget får du oppskrift på pesto.

Skvallerkålen vokser ofte i store mengder, så plukk kun nye, grønne blader som nesten ikke har rukket å åpne seg, de er delikate og har best smak. Hvis du lukter på stilken vil du kjenne at den har en ganske kraftig, og kanskje til og med litt ubehagelig lukt, men smaken er overraskende mild, så Tantemat måtte bruke mer hvitløk, salt og pepper i denne pestoen i forhold til pesto laget av andre planter for å få frem den gode smaken av bladene.

NB! Skvallerkålen vokser tett og som regel sammen med andre planter, så det er viktig å gå nøye gjennom det man har plukket så man ikke får med seg uønskede arter. Tantemat er alltid nøye ved plukking, men måtte likevel luke ut både hvitveisblader og andre blader som hadde blitt med i farten. Det finnes også forvekslingsarter, så, som alltid når man plukker ville vekster, må man være helt sikker på at man får med seg riktig plante! Ta gjerne en kikk på TIPS 2 nederst i dette innlegget, med forslag om bok og nettsted som har nyttig informasjon om spiselige vekster fra naturen.

Skvallerkålen har en litt grov stilk, så etter å ha skyllet plantene og kjørt dem i salatslynge eller klappet dem tørr, bør du klype den av (slik du ser på bildet av ingrediensene nedenfor). Samtidig får du da sjekket hvert eneste blad og kan luke ut eventuelle uønskede blader eller planter du kan ha fått med deg, noe som er fort gjort når man er ute og plukker.

SKVALLERKÅLPESTO

Den tiden det tar å plukke, rense og skylle skvallerkål + ca. 10-15 minutter for å lage pestoen.

Du trenger:

  • 100 gr friske skvallerkålblader, renset, skyllet og klappet tørre. Husk å fjerne de grove stilkene før du veier opp mengden. På bildet av ingrediensene over ser du de grove stilkene ligger nederst til venstre. Disse kan du kaste.
  • 75 gr pinjekjerner
  • 25 gr valnøtter
  • 2 hvitløksbåter
  • 100 gr parmesanost (skorpen fjernet)
  • 1,5-2,5 dl god, extra virgin olivenolje (gjerne en som lukter litt «grønt»)
  • 1 ts (eller mer) flaksalt eller salt fra kvern
  • 1/2 ts (eller mer) nykvernet, sort pepper

Slik gjør du:

Del parmesanosten i mindre biter. Skrell og skjær hvitløksbåtene i små biter.

Ha skvallerkålblader, ost, hvitløk, pinjekjerner og valnøtter i bollen til stavmikseren og kjør det i noen sekunder til det begynner å blandes og bli grovdelt. Om du ikke får plass til alle bladene på én gang kan du dytte nedi flere etterhvert. De vil falle mye sammen når du begynner å kjøre dem i mikseren. Pass på å åpne og pakke ned innimellom, siden det vil ha en tendens til å flytte seg oppover i miksebollen. Hell i 1,5 dl olivenolje og ha i salt og pepper. Kjør med stavmikseren noen sekunder til det er godt blandet. Ha i mer olivenolje etter hvert, til du får en smidig konsistens, og smak til med salt og pepper når den er passe. Kanskje vil du ha i mer enn det som står i oppskriften. Pestoen skal ikke være flytende, men fast og smidig. Tantemat synes den er best når den er litt kornete og ikke helt findelt, men det er selvfølgelig opp til deg selv hvordan du ønsker den. Så er pestoen ferdig og klar til bruk! Den smaker aller best når den er nylaget, men om det blir noe til overs kan du se på TIPS 2 nederst i dette innlegget, om frysing av eventuelle rester.

Hell skvallerkålpestoen i en fin skål og server den gjerne til fisk, enten rød eller hvit, til en salat eller hva som helst ellers der du synes den passer.

Vel bekomme!

TIPS 1: I boken «Norges spiselige planter og bær», av Edle Catharina Norman og Sofie Grøntvedt Railo, finner du bilde og en god beskrivelse av skvallerkål samt forslag om forskjellige måter å bruke den på. Vær oppmerksom på at den kan forveksles med giftkjeks eller hundepersille, og at du derfor må være 100% sikker på at du plukker riktig plante! Dette er boken Tantemat som oftest bruker, men det finnes også mange andre bøker om spiselige vekster fra naturen i bokhandelen.

TIPS 2: Pestoen er aller best når den er nylaget, men har du plukket masse skvallerkål og laget mye pesto, går det godt an å fryse den. Fyll den på små glass og legg det du ikke skal bruke i fryseren. Der holder den seg godt og smaker nesten som nylaget når du tar den frem senere. Husk bare at den må tines i kjøleskap over natten, og en halv time før bruk bør du ta den ut av kjøleskapet, slik at den blir temperert og smaken kommer bedre frem. Grunnen til at det er lurt å fryse den i små glass, er at du raskt spiser opp en forholdsvis liten porsjon. Skulle det likevel bli noe til overs, bør du helle så mye olivenolje på toppen at det dekker overflaten godt. Det forlenger holdbarheten i kjøleskapet.