HomeForretter Kremet aspargessuppe (restemat)

Kremet aspargessuppe (restemat)

Posted in : Forretter, Grønnsaker, RESTEMAT, Supper, Supper on by : tantemat Stikkord: , , , , ,

Importert asparges får man kjøpt i butikken gjennom hele året, men i mai og juni kommer det som er en virkelig delikatesse, nemlig nydelig og sødmefull asparges dyrket i Norge! Prisen er en helt annen enn på den importerte, og derfor er det også viktig å bruke absolutt alt av denne fantastiske råvaren.

I dette innlegget får du oppskrift på hvordan du kan bruke den trevlete, nederste delen av aspargesstilken samt eventuelt skrell til å lage en kremet aspargessuppe av. Den får ikke like mye smak av asparges som om den var laget av hele stilken, men det kompenseres for med å bruke biter av asparges som topping. Noen strimler røkelaks i tillegg gir deilig saltsmak og munnfylde.

Denne porsjonen er nok som forrett til fire personer.

KREMET ASPARGESSUPPE (RESTEMAT)

TID: Ca. 1 time og 30 minutter

Til 4 personer

Du trenger:

Til: Suppen

 • 600 gr aspargesbunner og eventuelt skrell av asparges (se under TIPS nederst i dette innlegget angående mengden)
 • 2 store sjalottløk
 • 20 gr meierismør
 • 1/2 liter kyllingkraft (vann og 1 buljongterning)
 • 3 dl matfløte
 • 1/3-1/2 ts sort pepper
 • 1-2 ts salt
 • 2-3 ts nypresset sitronsaft
 • Evt. 1 klype cayennepepper

Til: Topping

 • 2 skiver røkelaks
 • 2 tynne stilker asparges (kan brukes rå eller gis en rask varmebehandling, som forklart i fremgangsmåten nedenfor)

Slik gjør du:

Begynn med å koke opp vann med buljongterning og visp slik at den løses helt opp. Sett til side inntil videre.

Skrell og hakk løken.

Skjær aspargesbunnene i ca. 1 cm tykke biter.

Smelt smøret i en kasserolle på godt over middels varme. Ha i løk og aspargesbunner og eventuelt skrell og la dette surre i 2 minutter under omrøring. Hell i buljong og fløte og la det få et oppkok. Legg på lokk og senk varmen slik at det småkoker. (Følg nøye med, siden det fort kan koke over når det er matfløte i. Hvis du ser at det begynner å koke over, løfter du av lokket inntil kokeprosessen roer seg og legger det på igjen.) Rør innimellom så det ikke brenner seg fast i bunnen.

La suppen koke i 25-30 minutter, til aspargesbunnene er møre. Du kan kjenne om de er passe ved å stikke en spiss kniv i dem.

Ha suppen (halvparten eller en tredjedel om gangen) over i en foodprocessor eller smoothiemaskin og kjør til en jevn og fin blanding som du heller over i en fin sil. La den stå en stund og renne, og hjelp til med en slikkepott mot slutten for å presse mest mulig væske ut av massen. (Massen kaster du etterpå.)

Skyll kasserollen som du kokte aspargesen i og hell den avsilte suppen tilbake i den. Tantemat fikk 7,5 dl suppe etter avsiling, noe som er akkurat passe mengde til 4 porsjoner suppe som forrett.

La den avsilte suppen få et oppkok og smak til med salt, pepper og sitronsaft. Tantemat har også alltid i en liten klype cayennepepper i supper eller sauser med fløte i for å gi litt mer karakter til smaken, men det er ikke absolutt nødvendig, suppen blir god uten også.

Skjær skiver av røkelaks i strimler og aspargesstilkene i 1/2 cm tykke biter. Aspargestoppene kan deles i to på langs. Tantemat liker å bruke aspargesstilkene rå, men du kan også koke opp vann med 1 ts salt og 1 ts sukker per liter vann, trekke kasserollen til side og la dem ligge i vannet i 1 minutt før du skjærer dem opp til garnityr.

Når suppen er klar fordeler du den i fire tallerkener, pynter med røkelaks og asparges og inviterer til bords! Husk å sette frem salt- og pepperkvern, et ferskt lite dryss av hver over suppen smaker ekstra godt! Så er det bare å kose seg med deilig suppe laget på rester av dyrebar asparges!

Vel bekomme!

TIPS: For å få til sammen 600 gr tar du vare på skrell og bunner som du knekker av hver gang du spiser asparges. Oppbevar det i en lukket plastpose eller -boks i den nederste delen av kjøleskapet (som er kaldest) om du regner med å samle nok mengde i løpet av 3-4 dager, eller kok og sil fortløpende (for eksempel av 200 gr skrell og bunner, det vil si en tredjedel) og legg det i fryseren frem til du har nok til å lage en porsjon suppe av.

Det kan også være at det går an å fryse bunner og skrell etter hver gang du har spist asparges, inntil du har tilstrekkelig mengde, men det er noe som Tantemat selv ikke har prøvd og dermed ikke er sikker på om fungerer. Muligens vil smaken tape seg og at du derfor bør samle mer mengde for å kompensere for det.

Dette er kanskje en litt «ekstrem» måte å ta vare på rester og lage suppe på, men du får brukt alt av den dyrebare grønnsaken, slipper å kaste brukbar mat, og får en deilig suppe og god samvittighet som belønning!