HomeIngredienser fra naturen Tangmeldestuing med strandreddik

Tangmeldestuing med strandreddik

Posted in : Ingredienser fra naturen, Stuinger, Tilbehør, Urter/planter on by : tantemat Stikkord: , , , ,

Tantemat brukte søndagen til å plukke spiselige planter i havkanten, og fant både tangmelde og strandreddik. Tangmelden har en mild, behagelig smak og passer godt til å ha i en stuing, og er dessuten rik på protein.

Strandreddik har en kraftig, sennepsaktig smak og tilsettes stuingen i en mindre mengde for å gi den karakter. Den er rik på C-vitamin, noe som vi godt kan trenge etter en lang vinter.

Disse to plantene vokser langs nesten hele vår langstrakte kyst fra mai til ut på høsten, men Tantemat synes både konsistensen og smaken er best mens de er unge, og foretrekker å plukke og bruke dem nå tidlig i sesongen.

Under TIPS 1 helt til slutt i dette innlegget kan du se nærbilder av begge artene, og under TIPS 2 får du forklart hvordan du kan rense og skylle dem.

Denne stuingen smaker kjempegodt til stekte kjøttpølser, men mild og behagelig som den er vil den også passe til stekt fisk, fiskekaker eller stekt kylling.

NB! Når man plukker ville, spiselige vekster må man være 100% sikker på at man tar med seg riktig art. Det er enkelt å søke på nettet for å se bilder og lese omtale av vekstene man plukker, og særlig har urtekilden.no, eller rolv.no, fine bilder og nyttig informasjon. Tantemat bruker både dette og andre nettsteder, og i bokhandlene finnes det mange gode og interessante bøker om temaet. Ifølge boken som Tantemat bruker mest, Norges spiselige planter og bær, av Edle Catharina Norman og Sofie Grøntvedt Railo, er det ingen fare for å forveksle tangmelde og strandreddik med lignende arter, men vær likevel nøye med sjekke at du har funnet den riktige! Dessuten er det fort gjort å få med seg andre arter når man plukker i en bestand som vokser tett, som tangmelden kan gjøre, så det er viktig under rensingen å se på hver enkelt plante så man får luket ut eventuelle uønskede arter som kan ha lurt seg med!

Vær oppmerksom på at tangmelde inneholder oksalsyre (som blant annet rabarbra og spinat også gjør), så små barn, ammende og personer med nyrestein bør ikke spise store mengder av den.

TANGMELDESTUING MED STRANDREDDIK

TID: Den tiden det tar å plukke, rense og skylle tangmelde og strandreddik, pluss ca. 25 minutter for å lage stuingen.

Til 4 personer

Du trenger:

  • 200 gr tangmelde
  • 25 gr strandreddik
  • 4 ss smør
  • 4 ss hvetemel
  • 3 dl matfløte
  • 3 dl grønnsaksbuljong ( 3 dl vann + 1 terning grønnsaksbuljong)
  • 1/2 ts nykvernet, hvit pepper

Slik gjør du:

Skjær opp renset og skyllet tangmelde i mindre biter.

Hakk renset og skyllet strandreddiken fint, slik at den fordeler seg godt i stuingen.

Kok opp vannet med buljongterningen slik at det står klart.

Smelt smøret i en kasserolle på middels varme og rør inn hvetemelet. Trekk kasserollen fra platen og rør inn buljongen, litt om gangen under kraftig omrøring, slik at det blir en jevn, fin saus. Rør deretter inn matfløten på samme måte. Sett kasserollen tilbake på platen og la sausen småkoke i 5 minutter for å få bort melsmaken. Husk å røre innimellom, slik at den ikke brenner seg fast i bunnen.

Tilsett opphakket tangmelde og strandreddik. La det koke opp, senk varmen og la det småkoke under lokk i 5 minutter. Tilsett hvitpepper og smak om du vil ha i salt eller eventuelt mer hvitpepper.

Da er tangmeldestuingen med strandreddik klar til servering! Tangmelde kan spises rå, så har du noen friske blader av tangmelde kan du bruke dem til å pynte fatet med!

Nedenfor ser du bilde av tangmeldestuing med strandreddik servert med stekte kjøttpølser og kokte poteter, pyntet med blader av tangmelde og en bit cherrytomat! Nydelig forsommermat!

Vel bekomme!

TIPS 1: Nærbilder av plantene:

Nedenfor ser du, til venstre, to planter av tangmelde, og til høyre to planter av strandreddik. Sistnevnte har tykkere, sukkulente stengler og blader, mens tangmelden har større og tynnere blader.

Nedenfor ser du nærbilde av tangmelde, og nedenfor der igjen et nærbilde av strandreddik.

TIPS 2: Skylling og rensing av plantene.

Når du plukker tangmelde og strandreddik, er det lurt å legge dem i plastposer hver for seg slik at de senere også kan renses hver for seg. Det beste er selvfølgelig å gjøre det straks du kommer hjem, men om du bare skyller dem i kaldt vann og legger dem i boller eller plastposer igjen, tåler de å ligge i kjøleskapet natten over, slik at du kan rense dem neste dag.

Ved rensing må du ta for deg hver enkelt plante, slik at du kan oppdage eventuelle uønskede arter som kan ha kommet med og får luket ut dem. Fjern stygge blader og kast planter som ikke ser friske og fine ut. Skyll dem i en stor bolle med kaldt vann minst to ganger. Siden tangmelden er litt «melete» vil det bli liggende et lag oppå vannet, men det som er viktig er at du får bort rusk og rask og eventuelle små insekter som kan ha blitt med.

Før plantene skal kuttes opp i mindre biter fjerner du den tykkeste delen av stengelen til tangmelden, slik du ser på bildet under. Det er kun toppen og bladene som skal brukes i stuingen. Husk at mengden skal måles opp først etter at det er gjort!