Rosesaft

Posted in : Blomster og blader, Blomstersaft, Drikke, Ingredienser fra naturen on by : tantemat

Rynkerose (rosa rugosa) er en innført art som sprer seg og fortrenger stedegen og opprinnelig vegetasjon og er derfor svartelistet, noe som betyr at man kan plukke de vakkert røde og nærmest parfymeduftende blomstene med god samvittighet! Oftest vokser rosebuskene på strandenger langs havet, men etter hvert har de også begynt å spre seg innover i landet. De blomstrer fra våren og gjennom hele sommeren, men mest tidlig i sesongen, og det er da Tantemat foretrekker å plukke dem. Ofte vokser de i store mengder på samme område, og da går det relativt raskt å plukke med seg noen liter blomster. Men husk at buskene er ganske tornete, så ta på deg en regnjakke eller annet glatt yttertøy, så unngår du at de hekter seg fast i klærne dine.

Tantemat har tidligere lagt ut oppskrift på rosegele og Roseeddik, så i dette innlegget får du oppskrift på en velsmakende saft med deilig roseduft og en vakker, rødrosa farge. Tantemat liker å drikke den med isbiter i som en forfriskende tørsteslukker, men den er også nydelig å drikke ved siden av mat. Forutsetningen er da at en ikke tilsetter for mye sukker, slik at den beholder det tørre preget, nærmest som en rose- eller hvitvin.

ROSESAFT

TID: Den tiden det tar å plukke og rense rosekronblader, pluss ca. 1 time og 15 minutter.

Du trenger:

  • 2 liter lett sammenpressede rosekronblader
  • 2 liter kokende vann
  • Ca. 3/4 dl nypresset sitronsaft (tilsvarer saften av 1-2 sitroner)
  • 100 gr sukker

Slik gjør du:

Fjern alle stygge rosekronblader og mål opp mengden slik at du har 2 liter sammenpressede kronblader. Tøm dem ut på arbeidsbenken. Rens dem så ved å «lufte dem», det vil si at du løfter dem opp, en neve om gangen, og slipper dem ned på et område for seg selv på arbeidsbenken. Plukk opp kronbladene og legg dem over i en stor bolle. Fjern smårusket som ligger igjen på benken. Fortsett på denne måten til du har «luftet» alle kronbladene.

Kok opp vannet og tøm det over rosekronbladene i bollen. La det stå og trekke i 1 time, da er det meste av fargen trukket ut og rosekronbladene er nesten helt bleke.

Sil saften fra gjennom en fin sikt og press rosebladene sammen for å få ut så mye som mulig. Ha saften over i en ny, stor bolle og rør inn sitronsaft samt sukker til det er helt oppløst.

Tantemat synes saften smaker best når den ikke er søt, men har nok sødme til at den nydelige smaken av rose ikke overdøves, samtidig som den har en tørrhet som minner om tørr rose- eller hvitvin. Men smaken er forskjellig, og hvis du ønsker en søt saft som eventuelt kan blandes med vann, er det fritt frem for å tilsette den mengden sukker som du synes gir best smak. Eventuelt kan du også ha i mer sitronsaft for å få friskere smak, om du ønsker det.

Fyll saften på skoldede flasker (se TIPS nederst i dette innlegget hvordan du gjør det) og oppbevar dem i kjøleskapet om du regner med å drikke den i løpet av en uke eller to. For lengre holdbarhet går det an å fryse den.

Nyt rosesaften med isbiter i på en varm sommerdag, eller drikk den til mat som en alkoholfri erstatning for hvitvin eller rosevin. Denne saften, med sin roseduft, vakre farge og smak er en helt spesiell opplevelse!

Vel bekomme!

TIPS: Skolding av flasker:

Legg helt rene og tørre glassflasker og korker på en stekeovnsplate og sett den inn på midterste rille i stekeovnen. Still temperaturen på 115ºC. Når temperaturen er nådd lar du flaskene ligge i 20 minutter før du slår av temperaturen. La flaskene ligge til de er blitt avkjølt, og så er de klar til å fylles med saft.

NB! Hvis du planlegger å fryse flasker med saft, bør du la det bli igjen god plass til saften å utvide seg når den fryser, ellers kan flaskene sprekke.