HomeHovedretter Fisk Ovnsbakt ørretfilet og lun potetsalat med løpstikke

Ovnsbakt ørretfilet og lun potetsalat med løpstikke

Posted in : Fisk, Hovedretter, Laks og ørret, Poteter, Tilbehør, Urter og blomster on by : tantemat Stikkord: , , , , ,

Er du så heldig å ha en løpstikke i hagen har du muligheten til å lage mye godt, både med og av den! I dette innlegget brukes den finhakket som krydder til fisken og potetsalaten, og som en kald «saus» til passer det selvfølgelig med løpstikkepesto. Under lenken Løpstikkepesto I og II kan du se hvordan den lages. Løpstikkepestoen kan du gjerne lage flere dager før den skal serveres, den tåler godt å ligge i fryseren. Husk å tine den i kjøleskapet natten over før bruk.

I tillegg kan du sette frem en skål med lettrømme, det blir aldri feil!

Brokkolini har en fin sødme og passer veldig godt som grønnsak til denne retten. Den går også veldig raskt å koke, slik du ser i oppskriften nedenfor! Om du ikke får tak i den kan du bruke brokkoli istedet, den deles opp i mindre buketter og kokes på samme måte.

Hvis du ikke er kjent med løpstikke fra før, så er det en plante som trives i de fleste hager og som kan bli ganske stor. Det betyr at det er mye å ta av, men anvendelig som den er trenger ikke det å være noen ulempe. Den kan tørkes eller fryses ned til senere bruk, eller du kan lage suppe, pesto, løpstikkeolje, aioli, krydderbuketter eller annet. Bruker du søkeordet løpstikke på Tantemat får du opp oppskrifter der den brukes, eller søk på nettet for gode bilder, informasjon, flere oppskrifter og inspirasjon. Hele planten kan brukes, men Tantemat bruker kun bladene og stilken og synes de er best tidlig i sesongen, og helst før Sankthans. Etter det blir bladene ofte stygge og stilken litt for grov, så det er best å bruke den mens den er ny og sped og før den blomstrer!

OVNSBAKT ØRRETFILET OG LUN POTETSALAT MED LØPSTIKKE

TID: Den tiden det tar å plukke, rense og skylle løpstikke, pluss 40-60 minutter, avhengig av hvor lang koketid potetene trenger (se forklaring i oppskriften nedenfor)

Å lage løpstikkepesto tar ca. 20 minutter, men den kan du lage i god tid på forhånd og la stå i kjøleskapet eller fryse ned frem til bruk. Husk at den bør tines i kjøleskapet natten over hvis du har fryst den. Eventuelt kan den hurtigtines ved å la glasset ligge i lunkent vann ca. en time.

Til 4 personer

Du trenger:

Løpstikke til ørret og potetsalat:

Plukk inn 2-4 stilker løpstikke. Fjern stygge blader og skyll den godt. Bruk bare bladene, og finhakk dem. (De tykke stilkene kan du skjære opp i 1 cm biter og fryse ned og senere ha frosne direkte i en gryterett eller grønnsakssuppe. Det gir god smak og fungerer nesten som en buljongterning, men husk at de bør koke med i ca. 5 minutter, slik at de blir møre.)

Til: Ørretfileten

 • 1 ørretfilet med skinn, uten ben (800 gr) (Du kan også bruke frosne porsjonsbiter av ørret. Tin dem i kjøleskapet natten over.) Pluss 2-3 ss finsalt til å forhåndssalte fisken med.
 • 1-1 1/2 ts salt
 • 1/2-1 ts sort pepper
 • 4 ts nypresset sitronsaft
 • 4 ss finhakket løpstikke (1 ss per fiskestykke)
 • 2 ss vanlig olivenolje

Til: Potetsalaten

 • 1 pose små nypoteter (800-850 gr)
 • 1 rødløk (90-100 gr)
 • 1 dl kapers (laken silt fra)
 • 75 gr (runde) sukkererter
 • 2-4 ss finhakket løpstikke

Til: Dressingen

 • 1/2 dl extra virgin olivenolje
 • 1 ss hvitvinseddik
 • 1/2-1 ts salt
 • 1/2-1 ts sort pepper

Tilbehør:

 • 1-2 pakker brokkolini
 • Løpstikkepesto
 • Evt. lettrømme

Slik gjør du:

Start med å sette på potetene til koking. Fine nypoteter kan skrubbes godt rene og kokes og spises med skallet på. Hvis de ikke er fullt så fine er det bedre å koke dem med skallet på og skrelle dem etter koking.

Angående kokingen er det ikke alltid så greit å si hvor lang tid det tar. Tantemat brukte en pose som heter Små gule poteter og som ifølge pakningen kun trenger 15 minutter, men i praksis måtte de kokes i 45 minutter for å bli myke og melne. Det er derfor først og fremst koketiden for potetene som bestemmer hvor lang tid det tar å lage middagen!

Mens potetene koker har du tid til å gjøre klar dressingen og de andre ingrediensene til salaten, men først ørretfileten for baking:

Ørretfileten:

Varm opp stekeovnen til 180oC over- og undervarme.

Bruk en pinsett og fjern alle benene som sitter i den tykke ryggfileten fra hodet og halvveis nedover i fileten. Du vil kjenne hvor de sitter ved å stryke en finger oppover fileten.

Dryss finsaltet over fisken og la den ligge med saltet i 15 minutter. Det strammer opp fiskekjøttet og gir god smak.

Etter endt tid skyller du saltet av fileten under rennende vann og tørker den godt med tørkepapir. Del den opp i fire porsjonsstykker.

Pensle bunnen av et ildfast fat med olje og legg fiskestykkene i med skinnsiden ned. Fatet må være stort nok til at de kan ligge ved siden av hverandre.

Pensle dem med olje og kvern/dryss over salt og pepper. Drypp 1 teskje sitronsaft over hvert stykke og strø deretter over løpstikken.

Sett fisken inn på midterste rille i stekeovnen og la den bakes i 20 minutter, evt. et par minutter til. Den er ferdig når du trykker lett på den med baksiden av en skje og den føles fast.

Mens fisken bakes i ovnen gjør du klar dressingen og de andre ingrediensene til salaten:

Dressingen:

Ha olje, eddik, minste mengde salt og pepper i en bolle og visp det godt sammen. Smak om du vil ha i mer salt og/eller pepper, den kan gjerne ha tydelig syre og kryddersmak. Sett den til side inntil videre så smaken får utvikle seg.

Potetsalaten:

Rens rødløken og hakk den, den trenger ikke finhakkes.

Fjern eventuelle seige tråder fra sukkerertene og del dem i to eller tre biter.

Når potetene er kokt kan du la dem avkjøles såpass at du kan håndtere dem. Skrell dem eventuelt og del dem opp i mindre biter.

Ha dem i en stor bolle og bland inn dressingen. Tilsett de andre ingrediensene, inklusive minste mengde hakket løpstikke. Den har mye smak, så kjenn om du synes det er nok med to spiseskjeer eller om du vil tilsette mer. Legg salaten på et serveringsfat, pynt eventuelt med noen små blader løpstikke, og så er potetsalaten klar!

Koking av brokkolini/brokkoli:

Kok opp vann i en litt vid kasserolle. Tilsett 1 teskje salt per liter vann når det har kokt opp slik at det løser seg opp.

Skyll brokkolinien godt og rens den ved å kutte endene og skjære bort eventuelle stygge deler. Hvis stilken er tykk og seig nederst kan det være lurt å skrelle den delen.

Hvis du bruker brokkoli, bør den deles opp i mindre buketter og stilken skrelles og deles opp i mindre skiver eller biter.

Legg brokkolini/brokkoli i det fosskokende vannet, legg på lokk, trekk kasserollen av platen og la den stå i ett minutt. Slå av vannet, og brokkolinien/brokkolien er klar til servering!

Legg bakt ørret, potetsalat og brokkolini/brokkoli på serveringsfat, pynt gjerne med noen små løpstikkeblader og server løpstikkepesto og eventuelt rømme ved siden av. Og husk, som vanlig, å sette frem salt- og pepperkvern så hver enkelt kan etterkrydre på egen tallerken om de ønsker det!

Så er det bare å kose seg med en lett sommermiddag med deilig smak av løpstikke!

Vel bekomme!