HomeIngredienser fra naturen Blomster og blader Fløteuttrekk av mjødurtblomster

Fløteuttrekk av mjødurtblomster

Posted in : Blomster og blader, Ingredienser fra naturen on by : tantemat Stikkord: , ,

Mjødurten vokser ofte i store mengder i et område, og er du i nærheten kan du tydelig kjenne den litt søtlige og tunge duften av dem. De er spiselige, har en smak som minner om bitter mandel og kan brukes til å lage et fløteuttrekk av, som så kan bli til en deilig dessertsaus. Oppskriften finner du under lenken Rosegele med mjødurtsaus. Og siden mjødurtblomsten har begynt å blomstre ekstra tidlig på sommeren i år, passer det fint å servere sausen til rosegele, som lages av kronbladene til rynkerose (rosa rugosa), som du finner oppskrift på under den samme lenken. Rynkerose blomstrer fra tidlig i juni og videre utover sommeren.

Når du skal lage fløteuttrekk av mjødurt får du det beste resultatet om du bruker hvite, nyutsprungne blomster (de blir mer gule etter hvert som de står), da dufter og smaker de best. Til å lage én porsjon trenges det ca. to store håndfuller av dem, ferdig renset, så plukk med deg nok til at du kan velge ut bare de aller fineste. Husk å riste dem godt eller banke dem forsiktig mot bakken eller en vegg før du tar dem med hjem, for å få ut de små insektene som liker seg innimellom blomstene. Kanskje blir du ekstra ivrig når du står der i et hav av blomstrende planter og plukker med deg mye mer enn det som trenges, men det er bare fint! Lag gjerne noen flere porsjoner av fløteuttrekk, så har du til å lage mjødurtsaus utenom blomstringssesongen også. Utrekket holder seg minst 3 måneder i fryseren, såfremt det er godt og tett innpakket. La det tine natten over i kjøleskapet før bruk.

Under TIPS til slutt i dette innlegget finner du et bilde av blomstrende mjødurt, og deretter får du forklart hvordan du renser mjødurtblomster.

NB! Som med alle ville planter bør man være 100% sikker på at man vet hva man plukker! Om du ikke allerede er godt kjent med mjødurten vil Tantemat anbefale at du kjøper en bok om spiselige vekster fra naturen, så får du all den informasjonen du trenger. En bok som Tantemat bruker mye er «Norges spiselige planter og bær», av Edle Catharina Norman og Sofie Grøntvedt Railo. Den har tydelige bilder og gode beskrivelser av plantene samt mye annen informasjon som er nyttig for den som plukker ville vekster i naturen. Det finnes selvfølgelig mange andre gode bøker også, så ta deg gjerne en tur i en bokhandel og se om du kan finne en du er fornøyd med. For enda mer utfyllende informasjon om mjødurten og bruk av den, kan du google rolv.no/mjødurt. Rolv.no har også et avsnitt som omhandler advarsler og bivirkninger, som du bør lese. Mjødurt inneholder nemlig salisylater, som gravide, ammende og allergikere bør være ekstra forsiktige med. Om du ønsker å lese mer om salisylater og allergi går det an å søke på nettet, for eksempel med ordene «salisylater allergi».

FLØTEUTTREKK AV MJØDURT

TID: Den tiden det tar å plukke og rense mjødurt, pluss noe over 1 time.

Én porsjon gir 6 dl fløteuttrekk.

Du trenger:

  • 6 dl matfløte
  • 50 gr rensede mjødurtblomster

Slik gjør du:

Hell fløten i en kasserolle, gjerne en med slip-let-belegg så du unngår at fløten brenner seg fast i bunnen, ha i de rensede blomstene og la det såvidt få et oppkok. Løft kasserollen av platen, legg på lokk og la det stå slik og trekke i 1 time. Sil deretter blomstene fra fløten. Bruk gjerne en slikkepott til å presse på blomstene med, slik at du får ut mest mulig av fløten.

Det er praktisk å sile fløten gjennom en grovere sikt først og deretter gjennom en som er finere, slik at fløten blir så ren som overhodet mulig.

På bildet av den fine sikten under ser du de bittesmå insektene som finnes innimellom mjødurtblomstene.

Etter å ha silt fløteuttrekket vil det være noe mindre enn de 6 dl som du begynte med, så fyll på med matfløte til du har 6 dl igjen.

Så er fløteuttrekket klart til bruk!

Hvis du har laget mer enn du trenger kan du fryse ned det du ikke skal bruke. Godt pakket vil det holde seg minst 3 måneder i fryseren, slik at du kan lage mjødurtsaus utenom sesong også!

TIPS: På bildet under ser du blomstrende mjødurt.

Rensing av mjødurtblomster:

Når du er ute og har plukket mjødurt med fine blomsterstander, bør du riste dem godt eller slå dem forsiktig mot en vegg eller lignende for å få bort mest mulig av insektene som sitter i blomstene før du tar med deg plantene hjem.

Vel hjemme velger du ut de fineste blomsterstandene og fjerner grønne knopper og grove stilker, som kan gi besk eller bitter smak. Bruk hendene og rasp av blomstene, som vist på bildet under. I bollen ser du rensede blomster klar til å lage fløteuttrekk av.