Rosegele med mjødurtsaus

Posted in : Blomster og blader, Ingredienser fra naturen, Kaker og desserter, Ville planter/urter on by : tantemat Stikkord: , , , , , , ,

I år har det meste i naturen kommet raskere og tidligere enn noen gang før på grunn av en uvanlig varm mai måned og jevnt med nedbør, så allerede i slutten av juni begynte mjødurten å blomstre i Tantemats nærområde. Da er rynkerosen allerede godt igang med sin blomstring, og det passer å lage en deilig dessertgele laget av velduftende roser og servere den sammen med en dessertsaus laget av mjødurt – en nytelse med smak av sommer!

Rosesaften som geleen lages av har en sterk og klar rosafarge, men gelatinen gjør at geleen blir blekere og ikke helt klar. Den har likevel en nydelig rosa farge, så den og mjødurtsausen, som av en eller annen grunn har blitt svakt rosa selv om blomstene den er laget av er gulhvite, kler hverandre godt, både med hensyn til farge og smak!

Oppskriftene nedenfor forutsetter at du har ferdig laget Rosesaft og Fløteuttrekk av mjødurtblomster.

ROSEGELE MED MJØDURTSAUS

TID: Ca. 25 minutter tilsammen for å lage både gele og saus, forutsatt ferdig laget rosesaft og fløteuttrekk av mjødurtblomster.

Til 6-8 personer

Du trenger:

Til: Rosegeleen

  • 9 dl rosesaft
  • 50 gr sukker (eller mer, om du vil ha den søtere)
  • 10 plater gelatin

Slik gjør du:

Legg gelatinplatene i en bolle med kaldt vann. (Det er lurt å legge dem i vannet én om gangen, slik at de ikke kleber seg sammen og blir vanskelige å løse opp i saften etterpå.) De skal ligge i 5-7 minutter slik at de blir ordentlig oppbløtte.

Ha sukkeret i den kalde saften og rør til det har løst seg opp. Smak om du eventuelt vil ha i mer sukker. La 2 dl av saften få et oppkok og trekk kasserollen fra platen. Klem vannet ut av de oppbløtte gelatinplatene og ha én om gangen i den varme saften. Rør til den har løst seg opp før du har i neste, og fortsett slik til alle er tilsatt. Bland det med godt resten av saften. Ha geleen i en dessertskål og sett den i kjøleskapet så geleen får stivne, det tar 3-4 timer.

Til: Mjødurtsausen

  • 6 dl fløteuttrekk av mjødurt
  • 6 eggeplommer
  • 100 gr sukker
  • 2 ts maizena

Slik gjør du:

Noen gode råd før koking av sausen:

Begynn med å sette frem en bolle med sikt over, slik at du kan sile sausen straks den er passe tykk.

Til koking av sausen kan det være en fordel å bruke en kasserolle med Slip-Let-belegg, og gjerne en som er litt vid, da går prosessen med tykning av sausen raskere.

Det er viktig at sausen ikke skiller seg, så rør hele tiden med en visp eller slikkepott langs bunnen i kasserollen slik at ikke eggeplommene stivner i bunnen, og ta om nødvendig kasserollen av og på platen underveis for å kontrollere varmen.

Slik gjør du:

Visp eggeplommene, halvparten av sukkeret og maisstivelsen lett sammen.

Ha fløteuttrekket av mjødurt i en kasserolle og varm det opp til kokepunktet. Tilsett den andre halvparten av sukkeret og rør til det har løst seg opp.

Hell det varme fløteuttrekket over de sammenvispede eggeplommene samtidig som du visper for å blande det godt sammen. Hell det tilbake i kasserollen og sett den på platen. Varm opp nesten til kokepunktet og demp så varmen tilbake til noe over middels etter hvert mens du hele tiden rører i bunnen med en visp eller slikkepott til sausen er passe tykk. Tantemat foretrekker å ha den litt tynnere enn en vanlig vaniljesaus, noe som for mjødurtutrekket gikk fort, kun 2-3 minutter, men det kan også ta lengre tid, det kan variere etter temperaturen og vidden på kasserollen.

Straks sausen er blitt passe tykk siler du den gjennom en sikt for å være sikker på at du får en helt jevn og fløyelsaktig dessertsaus. La den stå og avkjøles før du heller den over i en sausmugge. Pass på å røre i den med jevne mellomrom mens den står til avkjøling, slik at det ikke danner seg snerk på overflaten.

Sausen kan nytes lunken eller kald.

Så er det tid for å kose seg med en nydelig, rosa sommerdessert med smak fra naturen!

Vel bekomme!