HomeKaker og desserter Bær Blåbærmousse med blåbærsaus

Blåbærmousse med blåbærsaus

Posted in : Bær, Kaker og desserter on by : tantemat

Å ta en tur ut i skogen på en varm sommerdag for å plukke bær er pur fornøyelse! Det gjør godt for kroppen å bevege seg i terreng, du får en fin naturopplevelse og ikke minst god og næringsrik mat i spannet! Blåbær kan spises som de er eller tilberedes på så mange måter, men i dette innlegget får du oppskrift på en blåbærmousse med blåbærsaus til. Lag den av nyplukkede bær, eller frys dem ned og lag desserten en gang etter at sesongen forlengst er over, så kommer smaken av sommer tilbake!

Moussen kan også enkelt lages som fromasj ved å tilsette mer gelatin. Den blir fastere i konsistensen og du kan dermed la den stivne i en form som kan snus, mens moussen er lettere og egner seg til å servere i en stor serveringsskål eller porsjonsvis i pene glass, for eksempel. Begge deler ser like fint ut og smaker like godt, så her er det bare å velge det som passer best for deg!

BLÅBÆRMOUSSE MED BLÅBÆRSAUS

TID: Ca. 40 minutter + 4-5 timer til å stivne

Til 8 personer

Du trenger:

  • 350 gr friske blåbær (du kan bruke blåbær som har vært fryst og tint opp igjen)
  • 1/2 dl vann
  • 3-5 ss sukker
  • 1 1/2 dl lettrømme (17%) (du kan eventuelt bruke creme fraichè 10% eller 17% istedet)
  • 3-4 ss blåbærsaft
  • 4 eller 5 gelatinplater (4 plater til mousse, 5 plater til fromasj)
  • 3 egg
  • 25 gr sukker
  • 3 dl kremfløte

Slik gjør du:

Koking og siling av blåbærene

Ha blåbærene i en kasserolle sammen med vannet og la dem koke i 5 minutter. Tilsett sukker, 3-5 spiseskjeer etter smak (for å avrunde smaken, ikke for at det skal bli søtt). Ha det over i en sikt for å sile av saften. 3-4 spiseskjeer av den skal gelatinen senere smeltes i, resten skal brukes som saus. La det stå til blåbærene er helt avkjølt. (Du kan gjøre dette allerede dagen før du skal lage desserten og la det stå i kjøleskapet.)

Fromasjen

Pisk egg og 25 gr sukker til stiv eggedosis. Sett den inn i kjøleskapet inntil videre.

Legg gelatinplatene til bløting i kaldt vann i 5 minutter.

Bland de avsilte blåbærene med rømmen.

Kok opp 3-4 ss blåbærsaft i en liten kasserolle/smørsmelter og trekk den fra platen. Ta én gelatinplate opp fra bløtevannet om gangen, kryst den med hendene for å få ut mest mulig vann, ha den i saften og rør til den har løst seg helt opp. Ta neste plate og fortsett til alle er brukt. Hvis saften blir avkjølt underveis så gelatinplatene ikke vil løse seg opp, kan du gi den en rask oppvarming på platen, men den bør helst ikke koke. La saften med gelatinen avkjøles tre-fire minutter så den ikke er for varm når den etterpå skal blandes med bær og rømme.

Bland saft- og gelatinløsningen godt inn i blåbær- og rømmeblandingen. Bland så dette forsiktig inn i eggedosisen, litt om gangen. Bruk gjerne en slikkepott til å hjelpe deg med, og vend det forsiktig inn slik at ikke luftboblene slås ut. Sett det i kjøleskapet inntil videre.

Pisk fløten til en myk krem og vend den forsiktig inn i blåbær- og rømmeblandingen slik at mest mulig av luftboblene beholdes og du får en luftig mousse/fromasj.

Har du laget mousse kan den fylles i en stor skål, eller du kan fylle den i små glass eller dessertskåler.

Har du laget fromasj kan den fylles i én stor form eller porsjonsformer som kan snus, eller du kan fylle den i en stor serveringsskål eller små porsjonsskåler, alt etter hvordan du ønsker å servere den. Sett former/skåler inn i kjøleskapet i 4-5 timer eller mer for å stivne. Former som skal snus bør først dyppes i kokende varmt vann et øyeblikk slik at de såvidt begynner å smelte i ytterkant. Legg fatet som de skal vendes over på oppå formen og snu det hele raskt, slik at desserten glir ut av formen og ned på fatet.

Sausen

Saften som er silt fra blåbærene skal serveres som saus ved siden av desserten. Tantemat foretrekker at den er litt syrlig og tilsetter ikke sukker, men dette avhenger av hvor søte bærene var i utgangspunktet, og også av hvor søtt du liker det. Juster smaken med sukker for mer sødme, litt nypresset sitronsaft for å friske den opp, og eventuelt litt vaniljesukker for en fyldigere og rikere smak.

Ved servering kan du pynte moussen/fromasjen med friske blåbær og noe grønt, for eksempel mynte eller sitronmelisse, og servere blåbærsaften i en mugge ved siden av. Så er det bare å nyte en herlig sommerdessert, uansett årstid!

Vel bekomme!