13 august, 2024
Persillepesto
Posted in : Kalde sauser, Sauser, Tilbehør, Urter og blomster on by : tantemat Stikkord: persille, persillepesto, pesto
Tantemat har to store persilleplanter på terrassen, men å kutte dem ned for å finhakke og legge i fryseren var ikke noe godt alternativ, så da ble det pesto istedet!
Persillepesto har en frisk og god smak og passer til det meste av kjøtt, fisk eller salater, eller til å blande med spaghetti eller i en potetsalat. Aller best smaker den helt nylaget, men om du får noe til overs er det lurt å fryse den ned, det er den beste måten å oppbevare den på. La den tine i kjøleskapet natten over når du skal bruke den igjen, og den vil smake nesten som ny! Den tåler også et opphold i kjøleskapet noen dager, men da bør du dekke overflaten med olivenolje for å unngå muggdannelse.
PERSILLEPESTO
TID: Den tiden det tar å plukke persille, skylle og klappe den tørr og knipe av stilkene, pluss ca. 20 minutter.
Gir ca. 4 dl
Du trenger:
- 100 gr persillekvaster, skyllet, klappet tørr og uten stilk
- 75 gr pinjenøtter
- 25 gr valnøtter
- 100 gr parmesanost
- 2-2 1/2 dl god, extra virgin olivenolje
- 2 store fedd hvitløk (helst fersk hvitløk, hvis mulig, det gir best smak!)
- 1/4-1/2 ts sort pepper (helst nykvernet)
- 1/2-1 1/2 ts salt (helst fra kvern)
Slik gjør du:
Før du måler opp mengden persille bør du skylle den godt, kjøre den i salatslynge eller klappe den tørr med kjøkkenpapir og knipe av stilkene, slik at du sitter igjen med bare den øverste kvasten.
Fjern eventuell hard skorpe fra parmesanosten og del den opp i mindre stykker. Rens og del hvitløksfeddene i mindre biter.
Ha persillekvaster, pinje- og valnøtter, parmesan og hvitløk, ca. 1,5 dl olivenolje samt minste mengde av salt og pepper i bollen til stavmikseren og kjør det i noen få sekunder. Åpne opp og press ned innholdet med en skje hvis det har samlet seg oppover kantene i bollen. Hell i mer olje og kjør til det blir en jevn masse. Du bestemmer selv om du vil at konsistensen til pestoen skal være litt «tørr» eller om du vil ha i så mye olje at den blir godt flytende. Hvis du ikke får plass til alt i bollen i første omgang, kan du gjøre dette i to omganger og blande det sammen før pestoen skal smakes til med salt og/eller pepper. Pestoen skal ikke smake salt, men saltet er ment å fungere som smaksforsterker og få frem den gode smaken av ingrediensene.
Så er persillepestoen klar til å nytes! Fyll den på glass eller i fine serveringsskåler og server den som en «saus» til fisk, kjøtt eller salater, eller bland den med spaghetti eller i potetsalat for å tilføre god smak! Pesto er også et tilbehør som passer fint til å sette på et buffetbord med forskjellige kalde og varme retter.
Vel bekomme!