HomeHovedretter Fisk Sei og steinsopp i tomatsaus

Sei og steinsopp i tomatsaus

Posted in : Fisk, Hovedretter, Sei on by : tantemat Stikkord: , , , ,

Sei og steinsopp er kanskje ikke et opplagt par, men Tantemat synes de kler hverandre veldig godt! I denne oppskriften brukes de sammen i en tomatsaus, noe som går veldig bra siden seien, med sitt faste kjøtt, godt kan tåle en saus med mye smak. Litt chili gir et ekstra sting, men om du ikke er så glad i det kan den utelates. Et lag med smeltet ost på fisken samt strimlet basilikum drysset over gir det lille ekstra!

Det fine med å koke både fisk, sopp og saus sammen i én panne, er at den kan settes direkte på bordet når maten er ferdig. Det er en enkel måte å servere på, og du sparer både tid og oppvask!

Som tilbehør foretrekker Tantemat lyst brød eller en (surdeigs)baguette med smør på, men ris, pasta eller poteter vil også fungere fint! Og for den som føler for det, smaker det godt med et glass tørr hvitvin til denne retten!

Om du ikke er blant dem som plukker sopp, eller kanskje ikke har steinsopp liggende klar til bruk i fryseren, kan den erstattes av aromasopp eller sjampinjong.

SEI OG STEINSOPP I TOMATSAUS

TID: Ca. 1 time og 15 minutter

Til 4 personer

Du trenger:

Til: Seien

  • 1 pk fryst seifilet (625 gr) (eller tilsvarende mengde fersk seifilet uten skinn og ben). Fryst fisk bør halvtines før bruk.
  • 2 ss nypresset sitronsaft
  • Ca. 1 ts salt
  • Ca. 1 ts sort pepper

Til: Tomatsausen

  • 1 liten, gul løk (ca. 25 gr)
  • 1/2 kinesisk hvitløk eller 1 fedd vanlig hvitløk
  • 1 ss smør
  • 2 bokser knuste tomater à 400 gr (de kan gjerne være med hvitløk og urter)
  • 1 dl tørr hvitvin
  • 2 ss hakket, frisk basilikum
  • 2 ts chili og hvitløk i olje (dette er en blanding som Tantemat har stående i kjøleskapet og tilsvarer 1/2 finhakket chili, 1/2 ts finhakket hvitløk og 1 ts olje)
  • 1-2 ts salt
  • 1/2-1 ts sort pepper

Til: Soppen

  • 150 gr samkokt/forvellet steinsopp (se lenken Rørsopper. Rensing, forvelling, generelt om bruk.) (Evt. kan du bruke samme mengde sjampinjong eller aromasopp, renset og skåret i skiver. De trenger ikke samkokes/forvelles først.)
  • 1-2 ts smør
  • 1/2 ts salt
  • 1/4 ts pepper
  • 1 ts sitronsaft

Til: Topping

  • 100 gr gulost (Norvegia, Jarlsberg eller lignende) i skiver eller revet
  • Ca. 1/2 dl strimlede basilikumblader

Slik gjør du:

Tomatsausen

Skrell og hakk løken og finhakk hvitløken.

Bruk en vid panne eller kasserolle og la løk og hvitløk surre i smør på middels varme til den blir blank, 1-2 minutter. Ha i chili/hvitløk/oljeblandingen. Tøm tomatboksene i, skyll dem med hvitvinen og hell det i kasserollen. Krydre med hakket basilikum, 1 teskje salt og 1/2 teskje sort pepper, rør rundt og la det småkoke uten lokk i 20 minutter, slik at sausen tykner. Rør jevnlig så den ikke setter seg fast i bunnen.

Mens sausen koker bruner du soppen:

Soppen

Smelt smøret i en kasserolle på sterk varme og legg i soppen. Krydre med salt, pepper og sitronsaft og rør rundt. Demp varmen til noe over middels og la soppen ligge et minutt eller to, rør i den og la den ligge i ro igjen. Fortsett på denne måten til soppen har fått fin farge, slik du ser på bildet under, 10-15 minutter til sammen. Ha i mer smør om nødvendig, soppen bør ikke tørrstekes. Trekk kasserollen fra platen når soppen er gylden og sett den til side inntil videre.

Når sausen har kokt i 20 minutter kan du smake på den og kjenne om du vil ha i mer salt og pepper. Tomater kan ha en «rå» smak, og trenger salt for å få frem sødmen, så ha i mer enn det som er angitt om du føler for det.

Del opp fiskeblokken/seifilet i passe serveringsbiter og legg dem i sausen. Fordel soppen innimellom. Drypp sitronsaft over fisken og la den få et lett dryss av salt og pepper.

Legg lokk på pannen og la fisken trekke, det vil si såvidt småkoke, til den er ferdig, ca. 20-25 minutter (fersk filet vil trenge noe kortere tid enn stykker av halvtinet fisk). Pass på å legge osten oppå fisken etter 15 minutter, slik at den smeltes.

Når fisken er kokt og osten ordentlig smeltet, setter du pannen på bordet og drysser strimlede basilikumblader over. Server brød og smør eller annet tilbehør til om du foretrekker det, og middagen er klar for å nytes!

Tantemat synes dette er en fin middag å servere i helgen og tar gjerne et glass tørr hvitvin til, for eksempel Le Sans Bois Chardonnay fra J. Moreau & Fils.

Vel bekomme!