27 august, 2024
Kremete steinsoppsuppe
Posted in : Forretter, Ingredienser fra naturen, Sopp, Supper on by : tantemat Stikkord: festmat, forrett av steinsopp, steinsopp, steinsoppsuppe
Juli og august er de beste månedene for steinsopp, og noen år er det så mye å finne at man virkelig kan fråtse i den. Da er det bare å plukke så mye man orker, rense og forvelle og fryse ned i passende porsjoner, så er det senere enkelt å ta opp det som trenges for å lage noe godt. Denne gangen har Tantemat laget en deilig, kremete steinsoppsuppe som gjerne kan smaksettes med et par spiseskjeer konjakk, men som klarer seg fint uten det også. Med garnityr på toppen i form av stekt steinsopp, bacon og hakket persille er dette en forrett som det smaker fest av!
Soppen må ikke ha vært fryst for å kunne lage denne suppen, du kan selvfølgelig like gjerne lage den av fersk, nyplukket steinsopp. Under lenken Rørsopper. Rensing, forvelling, generelt om bruk. kan du se hvordan du renser og forveller (blant annet) steinsopp, og så er det klart for å lage suppe.
KREMETE STEINSOPPSUPPE
TID: Ca. 1 time og 15 minutter
Til: 8 personer som forrett (ca. 2 dl på hver)
Du trenger:
Til: Suppen
- 350 gr steinsopp, ferdig forvellet
- 1 ts salt
- 1 ts sort pepper
- 4-5 sjalottløk (ca. 70 gr)
- 2 store fedd hvitløk
- 20 gr smør
- 1 ss nypresset sitronsaft
- 1 ts tørket rosmarin
- 12 dl vann
- 3 terninger kyllingbuljong
- 3 dl kremfløte
- 1/4 ts kajennepepper
- 2-4 ss konjakk (kan utelates)
Til: Garnityr
- 120 gr bacon (1 pakke)
- 1 ss smør
- 150 gr ferdig forvellet/samkokt steinsopp
- 1/2 ts salt
- 1/3 ts sort pepper
- 1 ts nypresset sitronsaft
- 1 dl hakket persille
Slik gjør du:
Suppen:
Kok opp vann med buljongterninger og visp slik at terningene blir helt oppløst. Sett til side inntil videre.
Rens og hakk løken og finhakk hvitløken.
Knus rosmarinen i morter.
Smelt smøret i en kasserolle på noe over middels varme og la løk og hvitløk surre til det blir blankt, 1-2 minutter. Pass på å røre innimellom.
Øk temperaturen og ha i steinsopp, salt, pepper, sitronsaft og rosmarin. Bland godt og la det surre i 3-5 minutter, til væsken har trukket inn i soppen. Demp varmen til noe over middels underveis så ikke soppen blir brent, og rør i den av og til.
Ha i fløte og buljong, la det koke opp, og demp deretter varmen slik at det kun småkoker. La det koke med lokket halvveis på i 15-20 minutter.
(Mens suppen koker kan du gjøre klar garnityret, som forklart ett avsnitt lenger ned, slik at det står klart når suppen er ferdig!)
Når suppen er ferdig kokt heller du den over i en blender/smoothiemaskin eller bruker en stavmikser og kjører den til den har fått en jevn og fin konsistens. Hell den tilbake i kasserollen, bland inn kajennepepper og la den få et oppkok. Smak om du vil ha i mer salt og/eller pepper. Tantemat smaksatte i tillegg suppen med 2 spiseskjeer konjakk, men det er ikke nødvendig, suppen blir veldig god også uten det!
Garnityret:
Smelt smøret i en kasserolle på noe over middels varme. Ha i baconet og stek det til det er gyldent, ca. 5-10 minutter. Bruk en hullsleiv til å ta opp baconet med (slik at fettet blir igjen i kasserollen) og ha det over i en skål.
Ha soppen i kasserollen sammen med salt, pepper og sitronsaft. Bland godt og la det stekes til soppen har fått fin farge. Du får best resultat ved å la den ligge i ro i kasserollen en stund om gangen slik at den får farge, og kun røre innimellom for at den skal bli jevnt gylden. Ha den over i en bolle når den er passe (se bildet under).
Hakk persillen.
Når suppen er ferdig tilsmakt og garnityret klart, er det tid for servering! Hell opp suppen i skåler, dryss over garnityr og server! Og ikke glem å sette frem salt- og pepperkvern så den som vil kan ha på et lite dryss etter egen smak! Så er det bare å nyte sommerens og høstens gaver fra naturen!
Vel bekomme!