HomeLunsjretter Egg Blandet skogsopp med stekt egg og chorizo

Blandet skogsopp med stekt egg og chorizo

Posted in : Egg, Ingredienser fra naturen, Lunsjretter, Sopp, Sopp on by : tantemat

I en god høstsesong er det mange forskjellige typer sopp å finne i skogen, for eksempel kantareller, piggsopp, røyksopp, kremle, riske, smørsopp eller andre. Kanskje bare litt av hver, men om du finner ihvertfall en halvkilo tilsammen har du det du trenger til å lage en virkelig god lunsj for to, der blandet, stekt skogsopp får spille hovedrollen. Legg dem på et stykke brød og topp med stekt egg, godt krydret pølse, eventuelt bacon, og ha søte og fruktige små tomater til. Dyrker du dine egne er det ingenting som smaker så godt som det, ofte er de mye søtere enn dem du finner på butikken! Av pølser synes Tantemat chorizo passer perfekt i denne retten, og det finnes både milde og sterkere varianter av den, så velg den typen som du liker. Om du ikke finner chorizo i butikkhyllen, kan du erstatte den med salami eller bacon. Godt blir det, uansett!

BLANDET SKOGSOPP MED STEKT EGG OG CHORIZO

TID: Den tiden det tar å plukke, rense og forvelle sopp, pluss ca. 15 minutter.

Til: 2 personer

Du trenger:

  • 200 gr blandet, ferdig forvellet skogsopp (for eksempel kantareller, piggsopp, kremle, riske, smørsopp, røyksopp) eller eventuelt bare kantareller. (Se TIPS på slutten av innlegget under lenken Smørstekte kantareller ang. forvelling. Sopptypene nevnt i oppskriften her forvelles på samme måte som kantareller. Husk at de mister ca. halvparten av vekten ved forvelling, så beregn det dobbelte i vekt av fersk sopp)
  • 1 stor ss smør til å steke soppen i
  • 1-2 sjalottløk
  • 1 fedd hvitløk
  • Ca. 1 ts salt
  • Ca. 1/2 ts sort pepper
  • 1-2 ss nypresset sitronsaft
  • 12 skiver chorizo, eventuelt 6 skiver salami eller 6 skiver bacon
  • 2 egg
  • 6 små, søte tomater
  • 2 store skiver (grovt) brød (om du vil kan du steke brødskivene på en eller begge sider i litt smør like før servering)
  • Friskt grønt til å strø over, for eksempel persille eller gressløk
  • Eventuelt spiselige blomster og blader til å pynte med, enten fra terrassen/hagen eller viltvoksende

Slik gjør du:

Rens og hakk sjalottløk. Rens og finhakk hvitløk. Hvis du bruker store pølseskiver bør disse deles i to eller fire. Hvis du bruker baconskiver bør de deles i 2 cm brede strimler.

Stor sopp bør deles i mindre biter.

Del tomatene i to.

Smelt smøret i en kasserolle på middels varme og stek sjalottløk og hvitløk i ca. ett minutt under omrøring til det er blankt og gjennomsiktig. Øk varmen til noe over middels og ha i sopp samt salt, pepper og 1 spiseskje sitronsaft. La det steke under omrøring til soppen er god og varm og all væske er trukket inn i soppen, 4-5 minutter. Smak om du vil ha i mer av salt, pepper og sitronsaft. Trekk kasserollen fra platen og legg lokket på slik at det holder seg varmt.

Varm en stekepanne til noe over middels varme, legg i pølseskiver eller bacon og la det steke i noen minutter, til fettet slipper og de begynner å bli sprø. Snu dem gjerne en gang i løpet av steketiden så de blir stekt på begge sider. Pass godt på ved steking av pølseskivene, enten det er chorizo eller salami, slik at de ikke blir for mye stekt og blir tørre. Litt avhengig av hvor mye fett det er i pølsene eller baconet, kan det være nødvendig å tilsette litt smør. Løft ferdig stekte pølseskiver eller bacon over på et fat med hjelp av gaffel eller stekespade, slik at mest mulig av fettet blir igjen i stekepannen. Hvis det er lite fett i pannen kan du tilsette en spiseskje smør til å steke eggene i.

Knekk eggene i pannen på noe over middels varme og stek dem slik du liker dem, enten det er på én eller begge sider, med hel eller knust plomme.

Etter at eggene er ferdig kan du steke brødskivene på begge sider for mer smak, om du ønsker det, eller du kan bruke dem som de er. Legg dem på hver sin tallerken, fordel den stekte soppen oppå, deretter pølser eller bacon, og så stekt egg på toppen.

Dander tomatene rundt smørbrødet, dryss persille eller gressløk over og pynt med noen spiselige blomster fra terrassen eller hagen, det ser fint ut og gir god smak! Tantemat har brukt ringblomst og blomkarse, som begge kan blomstre til langt ut på høsten. Husk også å sette frem salt og pepper, så hver enkelt kan etterkrydre på egen tallerken, om de ønsker det!

Så er det bare å kose seg med en deilig og mettende lunsj med selvplukket sopp og smak av sensommer/høst!

Vel bekomme!