HomeTilbehør Poteter Lun potetsalat med olivenurt

Lun potetsalat med olivenurt

Posted in : Poteter, Tilbehør on by : tantemat

Kokte poteter er godt tilbehør til det meste, men innimellom er det fint å kunne variere måten å servere dem på, og særlig sommer og høst, når det er nypoteter å få tak i. Med en god vinaigrette og andre grønnsaker blandet inn får den smak og karakter, og passer fint til å servere ved siden av kjøttkaker, karbonader, pølser eller annet, eller den kan settes på en buffet sammen med mye annet godt. Tantemat liker å servere denne potetsalaten til Onkels «hotte» karbonadekaker, som du finner oppskrift på under lenken Rødbetesalat med blåmuggost til Onkels «hotte» karbonadekaker (I og II).

Olivenurt, som brukes i denne oppskriften, er ikke så vanlig og kanskje ikke så lett å få tak i, men om du ikke har den kan du velge å ha i litt mer oliven, siden olivenurten oftest brukes til å forsterke olivensmaken med. Om du ikke kjenner til denne urten fra før, kan du lese litt om den under lenken Olivenurt på terrassen).

LUN POTETSALAT MED OLIVENURT

TID: Ca. 35 minutter (basert på poteter med ca. 15 minutter koketid)

Til 2-3 personer

Du trenger:

Til: Potetsalaten

  • 850 gr (1 pose) kokefaste (ny)poteter (helst små, men du kan også bruke store. Isåfall må du beregne lengre koketid)
  • 1/2 dl hakket olivenurt (kan utelates og erstattes med 1/2-1 dl hakket oliven)
  • 1 dl sorte oliven, hakket (eller 1 1/2 – 2 dl om du ikke har olivenurt)
  • 1/2 dl soltørkede tomater, hakket
  • 1 dl rødløk, hakket
  • 1/2 dl gressløk, hakket

Til: Vinaigretten

  • 1 dl god olivenolje (helst extra virgin)
  • 1 ts usøtet sennep, for eksempel Dijonsennep
  • 2 store ss nypresset sitronsaft
  • 1 lite fedd hvitløk, presset
  • Ca. 1/2 ts sort pepper
  • Ca. 1/4 ts salt
  • 1/2-1 ts flytende honning eller sukker til å runde av smaken med

Tilbehør:

  • 400 gr små, søte tomater, delt i to eller fire

Slik gjør du:

Potetsalaten

Skyll og skrubb potetene godt. Nypoteter kan brukes med skallet på. Bruk eventuelt en skarp, liten kniv til å skjære eller skrape bort stygge flekker med og kok dem. De små nypotetene som brukes i denne oppskriften trenger ca. 15 minutter, men større poteter trenger lengre koketid, avhengig av hvilken type du bruker. Du kan også vaske og skrubbe store poteter og bruke dem med skallet på, eller du kan skrelle dem etter koking istedet.

Mens potetene kokes kutter du rødløk, gressløk, oliven, soltørkede tomater og olivenurten, som vist på bildet under.

Vinaigretten

Visp ingrediensene til vinaigretten godt sammen. Start med angitt mengde av salt og pepper og smak deg så frem til om du vil ha i litt mer. Hvis du synes vinaigretten blir litt skarp, kan du runde den av med flytende honning, eventuelt sukker.

La potetene stå noen minutter til avkjøling etter at de er kokt, så du klarer å håndtere dem. Skrell dem, om du foretrekker det. Del dem så i to eller fire, eller mer, avhengig av størrelsen, og bland dem med vinaigretten mens de ennå er lune. Bland deretter inn de andre ingrediensene, og potetsalaten er ferdig!

Pynt med noen kvaster av olivenurt eller annet grønt, om du har, og server den lun. Tantemat synes den passer veldig godt til Onkels «hotte» karbonadekaker, med små, søte tomater ved siden av! Legg gjerne på blomster og blader av blomkarse, om du har, for mer farge og smak!

Vel bekomme!