HomeSNACKS OG TAPAS Olivenurttapenade

Olivenurttapenade

Posted in : SNACKS OG TAPAS, Urter og blomster on by : tantemat

Hvis du er så heldig å ha en olivenurt i hagen eller på terrassen, er den fin å bruke i oppskrifter der du ellers bruker oliven, for som navnet tilsier smaker den akkurat det, og kan gjerne erstatte noe av dem i en rett eller være med og forsterke smaken av dem i en annen.

I oppskriften som du får her spiller olivenurten hovedrollen, noe som Tantemat synes gir tapenaden en friskere og rikere smak enn om den var laget bare med oliven. Tilsmaking med konjakk setter en ekstra spiss på den, men det er en valgfri ingrediens og dermed opp til deg!

Bruksområdene er flere for denne tapenaden, for eksempel smaker den kjempegodt på en sprø toast ved siden av et glass med noe godt i, men den kan også brukes som tilbehør til stekt eller bakt fisk eller i en potetsalat. Utover dette er det bare å prøve seg frem og finne nye bruksområder.

Det er enkelt å lage toast selv, og det er en fin måte å bruke tørr loff eller hvitt brød på, så slipper du å kaste mat også. Oppskriften finner du under lenken Tynne toast.

PS: Hvis du ikke har hørt om olivenurt før, kan du ta en kikk på lenken Olivenurt på terrassen og lese litt om hvordan Tantemat dyrker den.

OLIVENURTTAPENADE

TID: Ca. 20 minutter

Gir ca. 3,5 dl tapenade

Du trenger:

  • 80 gr olivenurtblader raspet av stilken
  • 2 hvitløksfedd
  • 50 gr sorte, stenfrie oliven
  • 2 ss kapers (uten lake)
  • 6 ansjonsfileter, med eller uten chili (se TIPS nederst i dette innlegget ang. chili)
  • 1 ss nypresset sitronsaft
  • 1 1/2 dl god, extra virgin olivenolje
  • 1-2 ss konjakk (valgfritt)

Slik gjør du:

Rens hvitløksfeddene og kutt dem i mindre biter.

Hovedstilkene på olivenurten er vedaktige, og det kan de små sidegrenene også være, så bruk fingrene og rasp bladene av stilken. Når det er gjort, har du alle ingrediensene, unntatt konjakken, i skålen til stavmikseren….

og kjører det til en jevn og fin masse. Det er viktig å kjøre lenge så olivenurtbladene blir skikkelig finkuttet, ellers kan tapenaden oppleves som litt «trå». Underveis, mens du kjører tapenaden, vil du måtte åpne og skrape ned på sidene, så smak på den samtidig for å kjenne på konsistensen. Når du synes den er passe er tapenaden ferdig, og det som gjenstår er å blande inn konjakk. Det er valgfritt om du vil ha det i, og tapenaden smaker veldig godt også uten, men Tantemat synes den gir et skikkelig løft til smaken og må være med!

Bruk tapenaden ved siden av fisk eller i en potetsalat, eller hvor som helst ellers der du synes den passer. Eller nyt den på små, sprø toast ved siden av et glass med noe godt i. Tantemat synes det passer veldig bra med et glass halvtørr, hvit Martini til, men hvitvin eller rødvin blir heller ikke feil!

Vel bekomme!

TIPS: Tantemat har brukt italienske ansjos som ligger i olje med chili, og synes det gir et fint sting til tapenaden, men om du ikke er så glad i det går det helt fint å bruke ansjos i olje uten chili.