HomeIngredienser fra naturen Bær Tranebærchutney med chili

Tranebærchutney med chili

Posted in : Bær, Chutney/kompotter/marmelade/syltetøy/geléer/sirup/sursylting, Ingredienser fra naturen, Tilbehør on by : tantemat Stikkord: , ,

I slutten av september og begynnelsen av oktober liker Tantemat å gå på bærsanking på myrene i Oslomarka. Der vokser tranebærene ett og ett, godt gjemt nedi mosen, og det krever derfor både tid og tålmodighet å plukke nok til å fylle et spann, men tilfredsstillelsen er desto større når det er gjort. Tranebærene ligner mye på tyttebær når det kommer til smaken, men er noe surere og inneholder mer C-vitaminer. Egentlig er de ikke modne før etter minst én frostnatt, men da er det fryktelig kaldt å gå på en åpen myr og plukke, så det er bedre å høste dem mens det ennå er litt varme i lufta og så la et opphold i fryseren gjøre samme nytten. Der kan de ligge frem til du finner ut at du skal ta dem opp og lage noe godt av dem, som for eksempel en chutney, og det er ikke nødvendig å tine dem før bruk. Oppskriften som du får her fant Tantemat i et ukeblad for mange år siden, men har byttet ut tyttebærene i den opprinnelige oppskriften med tranebær. Chili inngår som en av ingrediensene, men om du ikke er så begeistret for det kan den utelates eller du kan ha i en halv rød paprika istedet.

Denne chutneyen har en frisk og god smak og passer veldig godt til stek, karbonader eller kjøttkaker, enten det er av storfe, lam, svin eller vilt.

Hvis du ikke har plukket tranebær før kan du ta en kikk på lenken Rårørte tranebær, der finner du et bilde av hvordan de vokser på myrene.

TRANEBÆRCHUTNEY MED CHILI

TID: Ca. 1 time

Du trenger:

  • 1 liter tranebær
  • 2 rødløk
  • 1 rød chili (kan utelates eller erstattes med 1/2 rød paprika)
  • 4 dl sukker
  • 2 dl hvitvinseddik
  • 1 dl rosiner (gule eller vanlige)
  • 1 kanelstang
  • 1 ts malt, sort pepper
  • 1/3 ts kajennepepper
  • 1 liten ts salt

Slik gjør du:

Rens og hakk rødløken.

Fjern frø og hvite hinner fra chilien (eventuelt paprika) og finhakk den.

Hvis du bruker store, gule rosiner bør de deles i mindre biter. Vanlige rosiner kan brukes som de er.

Ha alle ingrediensene til chutneyen i en kasserolle og la det småkoke i ca. 1/2 time, eventuelt noe lenger, til chutneyen er passe tykk, omtrent som syltetøy (den blir litt tykkere når den blir avkjølt). Omtrent halvveis i koketiden kan du bruke en sleiv og prøve å knuse flest mulig av bærene for eksempel mot siden av kasserollen, det gir en jevnere og bedre chutney. Husk å røre innimellom, så den ikke setter seg fast i bunnen.

Plukk ut kanelstangen og fyll chutneyen på rene, kokte glass (se TIPS nederst i dette innlegget), sett straks på lokket og sett dem opp ned på en fjøl eller annet underlag til de er helt avkjølt, så har de lang holdbarhet.

Denne chutneyen passer som tilbehør der du ellers ville brukt rårørte tranebær, tyttebær eller tyttebærsyltetøy.

Vel bekomme!

TIPS: Koking av glass og lokk forlenger holdbarheten til innholdet i glasset. Legg glass og lokk i en kasserolle med så mye kaldt vann at det dekker. Sett kasserollen på platen og la det få et oppkok. Bruk gjerne en pølseklype eller lignende til å ta opp ett glass av vannet om gangen, fyll det nesten helt opp med chutney, ta opp lokket og skru det tett på. Fortsett på samme måte til all chutneyen er fylt på glass. Snu glassene opp ned og la dem stå slik til de er helt avkjølt.