HomeHovedretter Ovnsbakte lårskiver av lam og lun kikert- og linsesalat med kantareller

Ovnsbakte lårskiver av lam og lun kikert- og linsesalat med kantareller

Posted in : Hovedretter, Kjøtt, Lam, Salater, Sopp, Tilbehør on by : tantemat Stikkord: , , ,

Høsten er tid for både lam og sopp, og smaksmessig kler de hverandre veldig godt! Lammene beiter fritt ute i naturen fra de slippes ut på våren og til de kommer tilbake på høsten, og er nærmest som vilt å regne! Det gir nydelig smak på kjøttet, og med sesongens kantareller i den lune kikert- og linsesalaten blir det en deilig høstmiddag å kose seg med! Belgfruktene i salaten kan varieres, for eksempel med andre typer linser og bønner istedenfor kikerter, om det passer bedre. Det er bare å se hva du har i skapet og bruke det, så lenge mengden blir omtrent den samme.

Tantemat har en forkjærlighet for å ovnsbake kjøtt ved lav varme og over lengre tid siden det alltid gir et mørt og velsmakende resultat, men om du ikke har tid og mulighet for det kan du bruke høyere temperatur og kortere tid i ovnen istedet, som angitt nedenfor.

OVNSBAKTE LÅRSKIVER AV LAM OG LUN KIKERT- OG LINSESALAT MED KANTARELLER

TID: Ca. 15 minutter til å brune kjøttet samt 3 timer ovnsbaking ved 125oC, eller 1-1 1/2 time ved 200oC. Kikert- og linsesalaten tar ca. 30 minutter å lage.

Til 4 personer

Du trenger:

Til: Kjøttet

  • 2 store eller 4 mindre lårskiver av lam med ben (tilsammen ca. 1 kg)
  • 2 ts salt
  • 2 ts sort pepper
  • 2-4 ss olje
  • 1 ts tørket timian
  • 1 ts tørket rosmarin
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 ss sitronsaft
  • 1/2-1 kjøttbuljongterning
  • 1 1/2 dl vann

Til: Kikert- og linsesalaten med kantareller

  • 1 pk kikerter (380/230 gr)
  • 1 pk grønne linser (380/228 gr)
  • 200 gr forvellede kantareller (Hvis du har nyplukkede/kjøpte kantareller, kan du se på TIPS helt på slutten av innlegget under lenken Smørstekte kantareller hvordan du renser og forveller dem. Husk at du må beregne dobbel mengde av nyplukkede/butikkjøpte kantareller i forhold til ferdig forvellede, det vil si 400 gr ferske for å få 200 gr forvellede. Husk å beregne tid til å gjøre dette før du skal lage salaten!)
  • 1 rødløk
  • 3-4 ss olivenolje
  • 1-2 ts salt
  • 1-2 ts sort pepper
  • 2 ss nypresset sitronsaft (pluss eventuelt mer)
  • 1 kinesisk hvitløk
  • 1 rød (spiss)paprika
  • 3 stilker vårløk
  • 1 boks mais (198/150 gr)
  • 100 gr aspargesbønner eller grønne bønner
  • 10 små tomater
  • 1 god neve persillekvaster
  • Eventuelt mer salt, pepper og nypresset sitronsaft og noen få ss av en god, extra virgin olivenolje som smakstilsetning til slutt

Tilbehør:

  • Brød og smør ved siden av for den som ønsker det

Slik gjør du:

Sett stekeovnen på 125oC eller 200oC over- og undervarme.

Kjøttet:

Start med å koke opp vannet med buljongterningen og visp slik at den oppløses. Sett til side inntil videre. Du velger selv om du vil ha en halv eller en hel terning. En hel terning vil gi en veldig fyldig smak på kraften i fatet, mens en halv nødvendigvis blir litt mindre kraftig, så det kommer an på hva du foretrekker. Tantemat brukte en hel. Kraften i fatet kan du bruke som en sjy over maten ved servering, og hvis det blir noe til overs kan du sile og fryse den ned til senere bruk i supper eller saus.

Krydre kjøttet med salt og pepper på begge sider og brun det på begge sider i olje i en (jern)gryte på godt over middels varme. Unngå å ha i for mange skiver på én gang, da risikerer du at gryten blir avkjølt og at kjøttet blir «kokt» istedenfor brunet. Fyll på mer olje om nødvendig og legg skivene over i et ildfast fat etter hvert som de er ferdig brunet.

Når kjøttet er ferdig brunet heller du buljongen i gryten. NB! Dette skaper mye damp, så vær forsiktig så du ikke brenner deg! Bruk en (tre)sleiv til å skrape bunnen med så du får med all den gode smaken som sitter i etter bruningen. La det koke inn litt og hell det over kjøttet i det ildfaste fatet.

Hell rødvinen i fatet og drypp sitronsaften over kjøttet.

Knus timian og rosmarin i en morter og dryss det over kjøttet.

Rens og finhakk hvitløken og fordel den over kjøttskivene.

Legg lokk på fatet eller dekk det godt og tett til med to lag aluminiumsfolie. Sett det inn på midterste rille i ovnen og la kjøttet bakes i 3 timer, evt. 1-1 1/2 time.

Ta det ut når det er ferdig og la det stå en liten stund med lokket på før det er klart for servering.

Bønne- og linsesalaten:

Denne salaten tar ca. 30 minutter å lage, så for at den skal være lun ved servering begynner du med den ca. en halv time før kjøttet er ferdig.

La aspargesbønner/grønne bønner tine på kjøkkenbenken mens du gjør klar resten av ingrediensene.

Hell laken av linser og kikerter og ha dem i et dørslag hver for seg. Skyll dem under rennende, kaldt vann til det ikke skummer mer og la dem renne godt av seg.

Hell laken av boksen med maiskorn.

Rens rødløken og hakk den, den trenger ikke finhakkes.

Rens den kinesiske hvitløken, del den i fire og så i tynne skiver, eller finhakk den.

Fjern frø og hvite hinner fra paprikaen og del den opp i mindre biter.

Rens vårløken og skjær den nederste, hvite delen i tynne biter og ha dem i en bolle for seg selv. Den øverste, grønne delen kan du skjære i noe bredere biter og ha i en egen bolle. De skal blandes inn i salaten helt på slutten, sammen med tomater og persillekvaster.

Del tomatene i to.

Fjern stilken fra persillen og del toppen i kvaster, eller du kan hakke den grovt.

Varm opp oljen i en romslig kasserolle på noe over middels varme og ha i forvellede kantareller, rødløk samt sitronsaft og minste mengde salt og pepper og la det surre sammen, under jevnlig omrøring, i ca. 5 minutter. Pass på å ha i hvitløken de siste 2 minuttene. Kjenn på slutten om du vil ha i mer salt, pepper og sitronsaft for frisk og tydelig smak.

Øk varmen noe og tilsett aspargesbønner, kikerter og linser og la det varmes i 4-5 minutter. Rør forsiktig (for å unngå å mose kikerter og linser) innimellom. Tilsett paprika, bitene fra den nederste delen av vårløken og maiskorn og la det varmes i 2-4 minutter. Rør forsiktig innimellom for å få det jevnt varmet. Smak om du vil ha i mer salt, pepper og/eller sitronsaft. Kanskje vil du også ha i mer olje, gjerne av en god extra virgin olivenolje, det gir god smak og fylde til salaten.

Bland til slutt inn tomatene, persillen og bitene fra den øverste delen av vårløken. Sett lokk på kasserollen, trekk den fra platen og la den stå et par minutter for gjennomvarming, og så er salaten klar!

Når både kjøtt og salat er ferdig, er det tid for servering!

Dette er rustikk mat, så du kan gjerne sette det ildfaste fatet med kjøttet på bordet, da vil det også holde bedre på varmen, og salaten i en skål ved siden av.

Eller du kan legge alt opp på et serveringsfat og eventuelt sile litt av kraften fra kjøttet, la den få et oppkok og servere i et lite sausenebb for seg selv! Fersk brød og godt smør passer veldig godt ved siden av denne middagen, og husk, som alltid, å sette frem salt- og pepperkvern, så den som ønsker det kan etterkrydre på egen tallerken!

Tantemat synes at en høstmiddag som dette nærmest ber om et glass rødvin til, og synes det passer veldig bra med en fyldig libanesisk eller spansk. Men smaken er forskjellig, så be gjerne en av de flinke ansatte på vinmonopolet om hjelp til å finne en som passer, enten du vil ha noe rødt eller hvitt i glasset!

Så er det bare å nyte en deilig høstmiddag med det naturen og årstiden har å by på!

Vel bekomme!