Grønne Bostontomater

Posted in : Chutney/kompotter/marmelade/syltetøy/geléer/sirup/sursylting, Tilbehør on by : tantemat

Tantemat har dyrket tomater i potter på terrassen flere år på rad, og hvert år er det en god del som ikke rekker å bli modne før terrassen må ryddes for høsten. Tidligere har disse blitt til Syltede grønne tomater og Grønn tomatmarmelade med ingefær og kardemomme, så i år måtte en ny oppskrift prøves ut. Det endte opp med Grønne Bostontomater, et hint til Bostonagurk, som er en relish laget med agurker og som brukes som tilbehør til grillpølser eller annen grillmat. Tantemat tok sjansen på å bytte ut agurken med grønne tomater, og resultatet ble faktisk så bra at oppskriften kan deles med andre på denne bloggen.

De umodne, grønne tomatene som er igjen på planten etter at de modne er høstet inn, kan finnes i alle størrelser, fra ferdig utvokste til ganske små. Sistnevnte er lite utviklet og har besk smak, og bør kastes. De grønne som er tilnærmet eller ferdig utvokste kan også være en anelse beske, men fungerer likevel helt fint i denne oppskriften. Prøvesmak gjerne en bit av de forskjellige størrelsene, så finner du fort ut hvilke som egner seg eller ikke.

Denne relishen er i utgangspunktet relativt mild, men du kan smake til med mer sukker og/eller eddik. For den som ønsker mer «trøkk» går det også an å tilsette en halv teskje tørket chili eller mer.

GRØNNE BOSTONTOMATER

TID: Ca. 1 time

Gir ca. 1,5 liter

Du trenger:

  • 1 kg grønne (cherry)tomater
  • 2 store, gule løk eller 4-6 små
  • 1 grønn paprika
  • 1 rød paprika
  • 1 gul paprika
  • Evt. 1/2-1 ts tørket chili
  • 1-2 liter kokende vann
  • 1/2 ts Atamon (Konserveringsmiddel. Kan evt. utelates, se TIPS nederst i dette innlegget.)

Lake

  • 2 1/2 dl eddik, 7%
  • 2 dl sukker
  • 2 ss gule sennepsfrø

Slik gjør du:

Rens og hakk løkene, de trenger ikke finhakkes.

Fjern frø og hvite hinner fra paprikaene og kutt dem i ca. 1 1/2 cm biter.

Ha løk og paprika over i en stor bolle og slå kokende vann over til det dekker. La det stå i 10 minutter før du heller alt over i en sikt slik at vannet siles av. La grønnsakene stå og renne av seg i 5 minutter.

Imens skyller du tomatene godt og deler dem opp i 1 1/2 cm biter eller ca. 1/2 cm skiver.

Ha eddik, sukker og sennepsfrø til laken i en kasserolle som er stor nok til etterpå også å romme tomater og grønnsaker, og la det få et oppkok. Rør så sukkeret blir oppløst. Tilsett tomatene og de avrente grønnsakene (og eventuelt tørket chili) og la det koke i 20 minutter uten lokk. Rør jevnlig så det ikke setter seg fast på bunnen. Sjekk om konsistensen er passe, det vil si som et litt løst syltetøy (husk at den blir litt tykkere når den blir avkjølt). Hvis den fremdeles er litt for flytende, bør den kokes noen minutter til. Husk å røre jevnlig. Når konsistensen er blitt riktig kan du smake om du vil tilsette mer sukker for rundere smak eller litt mer eddik for en spissere smak. Rør til slutt inn Atamon og fyll relishen i varme, helt rene glass. Sett straks lokket på, sett glassene opp ned på en fjøl eller annet underlag og la dem avkjøles. Oppbevares i kjøleskap. Alternativt kan du utelate konserveringsmidlet (Atamon) og fylle relishen på glass som er kokt, for bedre holdbarhet. Se TIPS nederst i dette innlegget angående hvordan du gjør det.

Bruk Grønne Bostontomater som et syrligsøtt tilbehør til grillpølser, burgere eller annen grillmat, eller prøv relishen ved siden av stekt makrell, sild eller ost. Det er spennende å prøve seg frem og finne nye måter å bruke den på.

Vel bekomme!

TIPS: For holdbarhetens skyld er det ikke nødvendig å bruke konserveringsmiddel hvis man istedet koker glass og lokk først: Slik gjør du det:

Legg glass og lokk i en kasserolle med så mye kaldt vann at det dekker, og la det få et oppkok. Hvis du ikke får plass til alle glassene i kasserollen samtidig, kan du legge i nye glass og lokk etter hvert som du tar opp glass for å fylle. Bruk for eksempel en pølseklype til å hjelpe deg med og ta opp ett glass om gangen. Fyll det med kokende varm relish og skru straks lokket tett på. Sett glasset opp ned og la det stå slik til det er helt avkjølt. Det dannes vakuum i glasset når det gjøres på denne måten, og i prinsippet er det da ikke nødvendig å oppbevare glassene kaldt, men om du har plass i kjøleskapet er det likevel greit å la dem stå der. Etter åpning må de oppbevares kaldt.