HomeHovedretter Grønnsaker Vegansk bønneragu med traktkantareller

Vegansk bønneragu med traktkantareller

Posted in : Grønnsaker, Gryteretter/ovnsretter, Hovedretter, Vegan/Vegetar on by : tantemat Stikkord: , , , , ,

En ragu er i utgangspunktet en kjøttsaus, men for den som er veganer eller vegetarianer og ikke ønsker å spise kjøtt er bønner og traktkantareller et utmerket alternativ, siden de har et bra innhold av både protein, kostfiber, mineraler og andre nyttige næringsstoffer. Dessuten er det sesong for traktkantareller langt utover høsten, og en tur i skogen for å plukke sopp gjør godt for kropp og sinn og kan være en skikkelig fin «matauk». Svarte kidneybønner er viktigste ingrediens i raguen og gir den god tyggemotstand.

Det tar litt tid og planlegging å lage denne raguen, siden bønnene må ligge i bløt i minst 12 timer og etter det trenger en koketid på mellom én og to timer, litt avhengig av hvor lenge de har ligget i bløt, så om du har muligheten til det kan det være lurt å gjøre denne prosessen et døgn eller to på forhånd og så la dem stå i kjøleskapet frem til de skal brukes. Alternativt kan du gjøre det lenge før det også, og så fryse dem ned til du skal bruke dem. Det er uansett alltid praktisk å ha kokte bønner liggende i fryseren, så er de lett å ta etter når du trenger dem. Husk at de bør tines natten over i kjøleskapet før bruk.

Tantemat har valgt å bruke to chili for å få god smak på raguen, uten at den ble veldig sterk av den grunn, men om du ikke er glad i chili kan du enten bruke mindre mengde, for eksempel bare én, eller du kan utelate dem helt og bare krydre godt med sort pepper i stedet.

Til en ragu er det vanlig å servere pasta, og et raust dryss av parmesan eller annen god ost på toppen hører med. Det er selvfølgelig heller ingen ting i veien for at du kan servere ris, quinoa eller poteter til, om du foretrekker det.

Denne oppskriften er ganske stor, men om det blir noe til overs går det helt fint å fryse resten, så har du ferdig middag liggende klar til en senere anledning!

VEGANSK BØNNERAGU MED TRAKTKANTARELLER

TID: Minst 12 timer bløtlegging og 1 – 2 timer koking. Rensing, kutting og klargjøring av ingrediensene samt koking av selve raguen ca. 1 time og 20 minutter. (Om du koker bønnene samme dag som du lager raguen sparer du tid ved å rense, kutte og klargjøre de andre ingrediensene mens bønnene koker.)

Til 6 personer

Du trenger:

  • 1 pose (450 gr) tørre, svarte kidneybønner (som er det samme som svarte bønner) (gir ca. 850 gr ferdig bløtede bønner)
  • 1 terning grønnsaksbuljong til koking av bønnene
  • 1 boks hermetiske kidneybønner (410/250 gr)
  • 150 gr ferdig forvellede/samkokte traktkantareller (under TIPS nederst i dette innlegget kan du se bilde av traktkantareller og hvordan du samkoker/forveller dem)
  • 1 boks hakkede tomater (400 gr)
  • 3 gulrøtter (ferdig skrellet ca. 200 gr)
  • 2 gule eller røde løk eller én av hver
  • 4 fedd hvitløk
  • 2 røde chili (kan utelates)
  • 3 ss tomatpuré
  • 2 dl rødvin
  • 1,5 dl grønnsaksbuljong (1,5 dl vann og 1 buljongterning)
  • 1 ss tørket oregano (evt. rosmarin eller basilikum)
  • 1 ts salt
  • 1 ts sort pepper
  • 30 gr smør

Slik gjør du:

Bløtlegging og koking av de tørre, svarte kidneybønnene:

Hell bønnene i en stor bolle, fyll på minst dobbelt så mye kaldt vann, legg et lokk over og la dem stå til bløting i 12-16 timer.

Når bløtetiden er over siler du av bløtevannet, skyller bønnene godt i kaldt vann og heller dem over i en kasserolle. Tøm på nytt, kaldt vann til det står 3-4 cm over bønnene og legg i en grønnsaksbuljongterning. Kok opp, skum av om nødvendig, og la bønnene koke i 1 time eller mer, uten lokk, inntil de har fått passe tyggemotstand. På nettet oppgis koketiden å være inntil 1 time, men Tantemat måtte koke dem i 1 1/2 time. De kan også koke lenger enn det, det bestemmer du selv. For å finne ut om bønnene er passe kokt er det best å ta en «tyggeprøve», gjerne etter 1 time, på den måten at du tar opp en bønne og tygger på den og kjenner om den er passe. De kan med fordel være litt harde, siden de skal etterpå også skal koke 20-30 minutter sammen med de andre ingrediensene i raguen.

Husk å røre i bønnene innimellom mens de koker, så buljongterningen løses opp og slik at ikke bønnene setter seg fast i bunnen. Fyll på mer vann underveis om nødvendig. Bønnene skal være dekket av vann under hele koketiden.

Når bønnene er ferdig kokt heller du av kokevannet, og så er de klar for å brukes i raguen. Om du føler for det kan du knuse dem lett med en potetstapper eller sleiv.

Koking av selve raguen:

Skrell gulrøttene og riv dem grovt på et rivjern.

Skrell og hakk løken.

Skrell hvitløken og finhakk den.

Fjern frø og hvite hinner av chiliene og finhakk dem.

Grovhakk traktkantarellene.

Tøm laken av boksen med hermetiske kidneybønner og skyll dem godt under rennende vann til det ikke skummer lenger.

La vann med en grønnsaksbuljongterning få et oppkok og visp slik at buljongterningen løser seg opp. Tilsett tomatpuréen og visp den ut i buljongen. Sett til side inntil videre.

Smelt smøret i en (jern)gryte på noe over middels varme. La løk og hvitløk surre i 2-4 minutter, til det blir blankt. Pass på varmen så de ikke blir brent!

Tilsett traktkantareller, de kokte, svarte kidneybønnene, gulrot, tomatboksen, chili, salt, pepper, oregano (evt. rosmarin eller basilikum), rødvin og buljong- og tomatpuréblandingen. Bland alt godt sammen, legg lokk på gryten og la det småkoke i 15 minutter. Husk på å røre innimellom så det ikke setter seg fast i bunnen.

Etter 15 minutter tar du lokket av gryten og tilsetter de skyllede, hermetiske kidneybønnene. Rør godt sammen og la det småkoke uten lokk i 10-20 minutter, eventuelt lenger, så fuktigheten koker inn og raguen får en passe fast konsistens.

Smak på sausen og krydre eventuelt med mer salt, pepper eller urter, og så er den veganske raguen klar for servering!

Båndspaghetti eller annen type pasta og raust med revet ost på toppen er deilig tilbehør, og husk, som alltid, å sette frem salt og pepper, så den som vil kan etterkrydre på egen tallerken! Er det sesong for det, kan du pynte med spiselige blomster og/eller blader fra terrassen, hagen eller naturen! Tantemat har pyntet med ringblomst samt noen kvaster av urten sar. Den smaker nesten som pepper, og passer til det aller meste. Alternativt kan du drysse over hakket persille, vanlig eller flatbladet.

Så er det tid for å nyte et næringsrikt og mettende vegansk måltid!

Vel bekomme!

TIPS: Samkoking/forvelling av traktkantareller: Rens soppen ved å skjære av nederste del av stilken og børste den ren for rusk og rask. Legg den i en kald panne/kasserolle og sett platen på fullt. Etterhvert vil soppen avgi fuktighet, som du lar koke helt inn. Hell over på fat og la soppen avkjøles. NB! Soppen taper ca. halvparten av vekten ved forvelling, så ta det med i beregningen hvis du veier opp fersk sopp.

Nedenfor ser du bilde av nyplukkede traktkantareller.

NB! Når du plukker traktkantareller må du være helt sikker på at du plukker riktig sort, siden den kan forveksles med den farlige spiss giftslørsopp.

TraktkantarellerNærbilde1