HomeHovedretter Fisk Ovnsbakt lysingfilet med lun potet- og grønnsakssalat

Ovnsbakt lysingfilet med lun potet- og grønnsakssalat

Posted in : Fisk, Hovedretter, Lysing on by : tantemat Stikkord: , , ,

Lysing er en fisk som Tantemat vanligvis bruker til å lage fiskemat av, men da den en dag lå der i fiskedisken som hvite og fine fileter istedenfor hel fisk, var det fristende å prøve en ny vri og ovnsbake den istedet. Det viste seg at det var en utmerket måte å tilberede den på, og med en lun potet- og grønnsakssalat ved siden av ble det en lettlaget og kjempegod middag!

Hvis du ikke får tak i lysing kan du bruke filet av annen hvit fisk istedet, for eksempel sei, lyr, torsk, sjøabbor eller uer. Hvor lang tid de forskjellige trenger i ovnen kan variere fra 15 til 30 minutter, avhengig av typen fisk og hvor tykk fileten er. Noen vil nok si at mer enn 20 minutter er for lang tid, men Tantemat liker at hvit fisk er ordentlig gjennombakt. Sjekk underveis, generelt sagt er fileten klar når den er hvit og fast. Ellers går det også an å se om du finner baketider på nettet for de forskjellige typene.

Til denne retten er det en fordel å starte med å koke potetene, da de ofte trenger mer tid enn det som er angitt på posen, i tillegg til at de bør stå noen minutter slik at de blir såpass avkjølt at du kan håndtere dem.

Obs: I salaten er det brukt frosne bønner, de bør settes i kjøleskapet 3-4 timer på forhånd, eventuelt 1 time på kjøkkenbenken, slik at de blir minst halvtint før de skal varmebehandles.

OVNSBAKT LYSINGFILET MED LUN POTET- OG GRØNNSAKSSALAT

TID: Ca. 50 minutter

Til 4 personer

Du trenger:

Til: Potet- og grønnsakssalaten

  • 600 gr (små)poteter
  • 100 gr grønne bønner (gjerne aspargesbønner)
  • 1 rød (spiss)paprika
  • 1/2 stor eller 1 liten rødløk
  • 1 stort eller 2 små hvitløksfedd
  • 1/2 dl kapers (laken silt av)
  • Ca. 1/2 ts salt
  • Ca. 1/3 ts sort pepper
  • 1 ss nypresset sitronsaft
  • 3 + 2 ss extra virgin olivenolje

Til: Lysingfileten

  • 600 gr lysingfilet (evt. annen hvit fisk) med skinn, uten ben
  • 1 + 2 ss extra virgin olivenolje
  • 1/2-1 ts salt
  • Ca. 1/2 ts sort pepper
  • 2 ts nypresset sitronsaft

Tilbehør: 1/2 sitron delt opp i båter til å presse over fisken ved servering, samt eventuelt en god, extra virgin olivenolje til å dryppe over.

Slik gjør du:

Potet- og grønnsakssalaten:

Frosne (asparges)bønner bør stå 3-4 timer i kjøleskapet eller 1 time på kjøkkenbenken slik at de blir ihvertfall halvtint frem til de skal varmebehandles.

Tantemat kjøpte en pose småpoteter der det viste seg at det var veldig stor forskjell på størrelsen, så derfor måtte de største deles i to for at alle skulle bli noenlunde jevnstore og ferdig kokt på samme tid. Hvis potetene er fine kan du skrubbe dem og bruke dem med skallet på. Hvis ikke skyller du dem først og skreller dem etter koking.

Legg potetene i kaldt vann så det såvidt dekker, legg på lokk og kok opp. Tilsett 1 ts salt i kokevannet. Demp varmen så det forsiktig boblekoker og la potetene koke under lokk i 15-20 minutter (se eventuell koketid på posen). Kjenn om de er ferdig ved å stikke en spiss kniv i dem, de er klare når de ikke er harde lenger. Sil av vannet, slå av platen, sett kasserollen tilbake på den og la dem stå og dampe av litt, uten lokk. Ta dem av platen og la dem stå noen få minutter, inntil de er såpass avkjølt at du kan håndtere dem. Hvis skallet er stygt kan du skrelle dem, ellers kan du beholde skallet på. Del dem opp i mindre biter og ha dem over i en stor bolle.

Ca. 10 minutter etter at du har satt potetene til koking, kan du gjøre klar fiskefileten og sette den inn i ovnen, som må være oppvarmet til 180oC, til baking, som forklart litt lenger ned i dette innlegget. Deretter kan du gjøre klar de andre ingrediensene til salaten:

Skyll og rens paprikaen for frø og hvite hinner og del dem opp i ca. 3 cm store biter. Skrell rødløk og grovhakk den eller del den opp i smale båter.

Rens hvitløken og skjær den opp i tynne skiver eller finhakk den.

Ha 3 spiseskjeer olje i en kasserolle som er stor nok til å romme både potetene og grønnsakene. Varm opp til noe over middels varme og ha i løk, hvitløk, paprika, bønner og kapers. La det surre i 5 minutter til det er gjennomvarmt. Pass på å røre innimellom. Ha i oppdelte poteter, salt, pepper, sitronsaft og 2 spiseskjeer olivenolje og bland det forsiktig sammen så ikke potetene blir moset. Slå av platen, legg lokk på kasserollen og la den stå i ca. 3 minutter, så potetene blir lune. Rist forsiktig på kasserollen innimellom så ikke noe setter seg fast i bunnen.

Fiskefileten:

Varm opp stekeovnen til 180oC over- og undervarme

Smør bunnen av et ildfast fat med 1 ss olivenolje. Fatet bør være stort nok til at fiskestykkene kan ligge flatt ved siden av hverandre. Del fisken opp i passe serveringsstykker, legg den i fatet og dryss over salt og pepper. Drypp deretter over 2 spiseskjeer olivenolje og sitronsaften.

Dekk fatet tett til med to lag aluminiumsfolie og bak fisken på midterste rille i stekeovnen i 30 minutter, til den er fast og hvit. (30 minutter gjelder for lysingfileter som er ca. 2 cm tykke. Hvis du bruker annen type hvit fisk kan det være at du trenger kun 15-20 minutter, så følg med underveis og sjekk om fisken er hvit og fast.)

Hvis fisken blir ferdig før potet- og grønnsakssalaten kan du slå av ovnen, åpne døren og la fisken stå i ovnen (behold folien på fatet) frem til du er ferdig med salaten.

Servering:

Når fisken samt potet- og grønnsakssalaten er ferdig, heller du salaten over på et serveringsfat og legger fisken oppå, eller du kan servere dem hver for seg. Legg sitronbåtene på serveringsfatet og pynt gjerne med spiselige blomster og blader, om du har. På bildet ser du blomster av ringblomst samt blader og blomster av blomkarse, som begge gir fin farge og god smak. Har du en ekstra god olivenolje å sette frem kan det være deilig å dryppe over. Og husk, som vanlig, å sette frem salt og pepper, så den som vil kan etterkrydre på egen tallerken! Så er alt klart for å nyte et deilig fiskemåltid!

Vel bekomme!