5 november, 2024
Greskinspirerte kjøttboller med tomatsaus
Posted in : Hovedretter, Kjøtt, Kvernet kjøtt/kjøttdeig on by : tantemat Stikkord: Fetaost, kjøttboller, kjøttboller med Fetaost, middelhavssmak, sorte oliven, tomatsaus, tomatsaus med oliven, tomatsaus til kjøttboller
I dette innlegget får du oppskrift på kjøttboller med Fetaost og tomatsaus med sorte oliven! Retten er full av smak og passer veldig godt med (skrue)pasta til. Ved servering kan du drysse over litt ekstra Fetaost og oliven for å fremheve middelhavssmaken, eller du kan rive parmesan eller en god, norsk hardost over istedet for et noe mildere smaksbilde. Kjøttbollene med saus passer også utmerket til å sette på et tapasbord.
Oppskriften er ganske stor, men både bollene og sausen kan fryses, sammen eller hver for seg, og det er jo alltid greit å ha ferdig mat liggende i fryseren til en dag du har dårlig tid. Husk bare å la det tine i kjøleskapet natten over før bruk.
GRESKINSPIRERTE KJØTTBOLLER MED TOMATSAUS
TID: Hele retten tar ca. 2 timer og 20 minutter.
Kjøttbollene tar ca. 1 time samt 20 minutters baking i ovnen per plate.
Sausen tar 35-40 minutter, og du kan begynne med den mens kjøttbollene stekes.
Til 6-8 personer
Du trenger:
Til: Kjøttboller
- Ca. 900 gr (2 pk) karbonadedeig eller kjøttdeig
- 3 store eller 4 små egg
- 3/4 dl kaldt vann
- 2 ts salt
- 1 ts sort pepper
- 1/3 ts revet muskattnøtt
- 1 ss tørket oregano (evt. 2 ss hakket, fersk oregano)
- 15 gr potetmel
- 4 fedd hvitløk
- 140 gr Fetaost (Tantemat har brukt Fetaost i olje med urter og hvitløk, men du kan også bruke Fetaost som selges i hele stykker)
- (Persillen som er med på bildet kan du enten hakke og bruke i sausen og/eller hakke og strø over maten ved servering.)
Til: Tomatsaus
- 3 bokser knuste tomater (à 400 gr) + 1 dl vann til å skylle boksene med
- 1 terning grønnsaksbuljong
- 1 ss tørket basilikum
- 3 fedd hvitløk
- 1 gul løk (ca. 130 gr)
- 1/2 ts tørkede chiliflak
- 3 ss olivenolje
- 1-2 ts salt
- 1 + ca. 1/2 ts sort pepper
- 50 gr sorte oliven
Tilbehør:
- Eventuelt 20-30 gr sorte oliven
- Eventuelt 40-50 gr Fetaost
- 1 dl hakket persille eller mer til å strø over eller blande i sausen
Slik gjør du:
Kjøttboller:
Sett stekeovnen på 200oC.
Rens og finhakk hvitløken. Smuldre Fetaosten.
Visp sammen egg og kaldt vann. Riv 1/3 teskje muskatnøtt oppi vann- og eggeblandingen. Tilsett deretter salt, pepper, oregano (knus den mellom fingrene hvis den er grov), hvitløk og potetmel. Visp alt godt sammen.
Ha karbonade- eller kjøttdeig i en stor bolle og tilsett den sammenvispede vann-, egg- og krydderblandingen. Rør og kna dette godt sammen til det blir en seig deig, det tar 5-10 minutter. (Hvis du vasker hendene godt er de den beste redskapen å bruke til dette.) Bland inn Fetaosten helt til slutt.
Dekk to stekeovnsplater med bakepapir. Fukt venstre hånd (hvis du er høyrehendt) med kaldt vann. Ta en liten spiseskje kjøttdeig og form kjøttboller (ca. 3 cm i diameter) i venstrehånden ved hjelp av skjeen. Legg bollene over på platene (det bør være minimum 2 cm avstand mellom bollene.)
Stek én plate om gangen, på øverste rille i stekeovnen, i 20 minutter, til bollene er gjennomstekt og har fått fin farge. La dem avkjøles på platen.
Mens bollene bakes i ovnen, kan du begynne med sausen, som forklart nedenfor.
Tomatsaus:
Skrell og hakk løken og finhakk hvitløken. Skjær oliven i skiver eller hakk dem. Smuldre buljongterningen. (Det gjør du enklest ved å bruke en skarp kniv til å skave den i stykker, altså skjære tynne skiver av den.)
Ha oljen i en kasserolle på middel varme og surr løk, hvitløk og chiliflak i 1-3 minutter, til løken blir blank. Tilsett tomatboksene (bruk vannet til å skylle dem med så du får med alt innholdet), smuldret buljongterning, basilikum og 1 teskje sort pepper. La tomatsausen forsiktig boblekoke i 15-25 minutter, til passe sausetykkelse. (Se gjerne TIPS nederst i dette innlegget angående koking og tildekking av kasserollen). Smak til sausen med 1-2 teskjeer salt og eventuelt ca. 1/2 teskje pepper. Rør inn oliven til slutt, og eventuelt hakket persille om du foretrekker det.
Ha kjøttbollene i sausen og la kasserollen stå på middels varme i ca. 5 minutter, til de er blitt gjennomvarme.
Server kjøttboller og saus med (skrue)pasta ved siden av, og dryss eventuelt hakket persille og mer Fetaost og oliven over for å fremheve middelhavssmaken. Alternativt kan du rive over parmesan eller en god, norsk hardost, det smaker også kjempegodt!
Vel bekomme!
TIPS: Når en tykk saus som dette står og småkoker vil det sprute, så legg et sprutdeksel over og et stykke kjøkkenpapir oppå det igjen, så unngår du at komfyren og omgivelsene blir grisete!