HomeHovedretter Grønn ertesuppe med mynte (vegetarisk)

Grønn ertesuppe med mynte (vegetarisk)

Posted in : Hovedretter, Suppe, Vegan/Vegetar on by : tantemat Stikkord: , , , , , ,

En varm og næringsrik suppe smaker godt på kalde høstdager! Grønne erter har et høyt innhold av proteiner og gjøre deg god og mett, og med litt bacon som topping får du også i deg noe kjøttproteiner, uten at det er det som er hovedingrediensen i måltidet. Ønsker du et vegetarisk alternativ kan bacon erstattes med for eksempel kokt egg, biter av røkelaks og/eller krutonger!

Har du anledning til det kan du gjerne lage suppen et par dager i forveien og sette den i kjøleskapet, så er den bare å varme opp før servering. For den saks skyld kan den også lages lenge før det og legges i fryseren frem til bruk. Husk å ta den frem dagen før så den kan tines i kjøleskapet natten over.

I denne oppskriften har Tantemat valgt å bruke frisk mynte. Den kan hakkes og drysses over suppen ved servering, eller du kan røre den inn like før, om du foretrekker det. For ekstra myntesmak kan du tilsette tørket mynte i tillegg.

Erter har lavt kaloriinnhold og er en svært god kilde til proteiner, kostfiber og flere vitaminer og mineraler og er derfor sunn og god mat som vi kan spise mye mer av. Er du interessert i å lese mer om det, kan du google med søkeordene grønne erter næringsinnhold, så vil du få opp flere lenker som det kan være verdt å ta en kikk på!

GRØNN ERTESUPPE MED MYNTE (VEGETARISK)

TID: Ca. 45 minutter

Til 4 personer

Du trenger:

Til: Suppen

  • 1 pose frosne, grønne erter (800 gr)
  • 8 dl vann
  • 1 terning grønnsaksbuljong
  • 1-3 ss nypresset sitronsaft
  • 1-3 ts salt
  • 1/2-1 ts sort (eller hvit) pepper
  • 1/2-1 dl hakket mynte
  • 1 ts tørket mynte (valgfritt)
  • 1 gul løk (ca. 150 gr)
  • 1 fedd hvitløk
  • 15 gr smør

Topping:

  • 1 pk bacon (120-140 gr)
  • 15 gr smør
  • Evt. kan du holde av 1/2 dl av ertene til suppen til å bruke som topping. Skyll dem i kaldt vann slik at de tiner og la vannet renne av.
  • Alternativ topping om du ønsker et vegetarisk måltid, er kokt egg, røkelaks i strimler og/eller brødkrutonger.

Slik gjør du:

Kok opp vannet med buljongterningen og visp slik at den løses opp. Sett til side inntil videre.

Rens og hakk løken. Rens og finhakk hvitløken.

Skjær baconskivene i ca. 2 cm brede strimler. Du kan med fordel dra dem fra hverandre, så er det mindre sjanse for at de kleber seg sammen under stekingen.

Plukk blader av mynten og hakk dem fint. Det gjør du enklest ved å krølle sammen blader med fingrene og kutte dem i så tynne strimler som du klarer. Gjenta et par ganger med de samme bladene, til mynten er passe finhakket. Fortsett på samme måte til du har så mye hakket mynte som du ønsker.

(Kutting av bacon og mynte kan du også gjøre mens suppen koker, så sparer du tid.)

Smelt smøret til suppen i en kasserolle på noe over middels varme og la løk og hvitløk surre til det blir blankt. Rør innimellom og pass på varmen så ikke løken blir brunet.

Tilsett ertene, buljongen, 1 teskje salt, 1/2 teskje pepper og 1 spiseskje sitronsaft (samt eventuelt 1 ts tørket mynte) og kok opp. Legg på lokk og demp varmen slik at det småkoker og la det koke i 15 minutter, til ertene er møre.

  • Mens suppen nå står og koker, kan du kutte bacon samt mynte (som forklart ovenfor) og steke baconet:

Smelt smøret til baconet i en kasserolle på godt over middels varme og ha i baconstrimlene. La det steke til det er gyllent, 5-10 minutter. Rør innimellom, og demp varmen etter et par minutter til litt over middels. Sett det ferdig stekte baconet til side inntil videre.

  • Når suppen er ferdig kokt, baconet brunet og mynten hakket, er det tid for å kjøre suppen og smake den til:

Bruk en stavmikser eller kjør den i en blender/smoothiemaskin til den har fått en fin og jevn konsistens. Varm den opp til kokepunktet igjen og kjenn om du vil tilsette mer salt, pepper eller sitronsaft. Tantemat smakte til med nesten to teskjeer salt og 1/2 teskje pepper pluss 2 spiseskjeer sitronsaft, men dette er en smakssak og helt opp til deg. Husk bare at det ikke er meningen at suppen skal smake salt (med mindre du ønsker det), men at salt brukes til å fremheve de andre smakene i suppen og at sitronsaft er med for å friske den opp!

Den hakkede mynten kan du tilsette og røre inn i suppen når den er ferdig tilsmakt, eller du kan drysse den over suppen ved servering. Har du tatt av noen erter til topping, drysser du dem også over like før servering. Det stekte baconet kan du ha over i en liten smørsmelter eller i et sausenebb og sette frem på bordet, så hver enkelt kan strø litt over sin egen suppetallerken.

Så er det bare å nyte et varmt og næringsrikt måltid!

Vel bekomme!