3 desember, 2024
Blinis – russiske pannekaker med salt topping
Posted in : Forretter, SNACKS OG TAPAS on by : tantemat Stikkord: blinis, blinis med bokhvete, blinis med rogn, blinis med russisk kaviar, blinis med skinke
Blinis er klassiske russiske, små pannekaker med salt topping som kan serveres som forrett eller bare som en lekker munnfull til noe godt i glasset. I deres hjemland drikkes det gjerne vodka til, eller de serveres med søt, musserende georgisk vin, slik Tantemat opplevde på toget mellom Helsinki og Moskva en gang på 1990-tallet. Men dette er en smakssak, og de fleste vil nok foretrekke en tørr musserende eller champagne!
Vanlig topping er (seter)rømme eller creme fraichè (som erstatning for smetana, som vi ikke har her hjemme) og hakket rødløk, deretter kan du velge å ha på kaviar, rogn eller spekeskinke. Har du anledning til å spandere på deg russisk kaviar er det den absolutte luksus, men hvis ikke er det flere forskjellige typer rogn på glass som smaker utmerket og som kanskje passer bedre for en vanlig lommebok!
Forskjellen mellom våre pannekaker og blinis, er at de heves med gjær og lages med bokhvetemel. Tantemat har valgt å bruke en blanding av det og hvetemel, noe som gjør at røren ikke blir like smidig, men den fungerer mer enn godt nok til å steke små pannekaker av. Tantemat har aldri forsøkt å bruke kun bokhvetemel, men det kan du jo forsøke om du skal servere dem til noen som ikke tåler gluten. Bokhvete er nemlig et frø, og har ingen ting med hvete å gjøre.
Blinis smaker nydelig og kan serveres både til hverdag og fest! Tantemat har laget dem på sommeren og pyntet fatet med blomster og grønt fra terrassen, men på en annen årstid, som for eksempel til jul eller nyttår, kan du pynte med dill eller gressløk i stedet!
Denne oppskriften er ganske stor, så om du ikke bruker alt på én gang kan du sette bollen med røre i kjøleskapet, der holder den seg i både 3 og 4 dager hvis den er godt tildekket.
BLINIS – RUSSISKE PANNEKAKER MED SALT TOPPING
TID: Ca. 10 minutter pluss at røren må stå og heve i 1 time, deretter tid til å steke og legge på topping
Til 10 personer (ca. 40 blinis)
Du trenger:
Til: Blinisrøren
- 1/4 pakke fersk gjær (ca. 13 gr)
- 2 dl matfløte (evt. 1 dl melk og 1 dl kremfløte)
- 1 eggeplomme
- 1 1/2 ts salt
- 1 dl hvetemel
- 1 1/2 dl bokhvetemel
- 1 dl øl (pils)
- 1 stivpisket eggehvite
- Smør til å steke i
Topping til blinisene
- (seter)rømme eller creme fraichè (ca. 1 ts per blini)
- rødløk, hakket (ca. 1 ts per blini)
- Kaviar, rogn (ca. 1 ts per blini) eller skinke (biter av skiver i passe størrelse)
- Evt. noe grønt til å pynte med, for eksempel dill eller gressløk. I sommerhalvåret smaker det godt med blomster eller blader av blomkarse eller ringblomst.
Slik gjør du:
Varm opp matfløten (evt. melk/fløte) til fingervarmt, smuldre gjæren i og visp slik at den løses helt opp. Tilsett eggeplomme, salt, hvetemel og bokhvetemel og visp til en glatt røre. Visp deretter inn ølet.
La røren stå på kjøkkenbenken og heve en times tid.
Stivpisk eggehviten og bland den forsiktig inn i røren slik at mest mulig av luftigheten bevares.
Smelt smør i en stekepanne på godt over middels varme og stek små pannekaker, ca. 5 cm store. Det er nok med ca. to spiseskjeer røre per stykk.
Når du ser at pannekakene har fått fine luftbobler og har begynt å stivne i ytterkanten, er det tid for å snu dem. Stek så mange som du trenger til serveringen og legg dem over på et fat etter hvert som de blir ferdige.
Du kan legge på fyllet når bliniene er varme, eller du kan vente til de er avkjølt, det er opp til deg.
Legg ca. 1 teskje (seter)rømme eller creme fraichè på hver blini, deretter ca. 1 teskje hakket rødløk og så ca. 1 teskje kaviar eller rogn. Hvis du bruker spekeskinke deler du skiver opp i passe store biter først. På kaviar/rogn passer det med en liten dusk av dill eller litt hakket gressløk på toppen, det gir god smak og er fin pynt! Til blini med skinke passer det med blomster og/eller blader av ringblomst eller blomkarse.
Beregn gjerne fire blinis til hver spisegjest som forrett, eventuelt noen flere om du skal servere dem som tiltugg til noe godt i glasset!
Disse deilige munnfullene kan du servere uansett årstid, enten det er en vanlig dag da du bare har lyst på noe ekstra godt, eller det er en større høytid! En kald, tørr, musserende vin passer utmerket til, eller kanskje en god champagne, hvis du virkelig skal skjemme bort deg selv eller spisegjestene dine!
Vel bekomme!