17 desember, 2024
Mammas deilige familie(jule)ribbe
Posted in : Hovedretter, Kjøtt, Svin on by : tantemat Stikkord: Familieribbe, festmåltid, gyllenbrun familieribbe, julemiddag, juleribbe
Tantemats mamma var fra Finnmark, og hennes måte å steke familieribben på var ganske forskjellig fra det som ellers er vanlig i vår langstrakte land. Istedenfor å steke hele ribben i ett stykke, delte hun den opp i koteletter og ribbestykker, krydret godt og stekte dem i langpanne i ovnen. Hvert stykke blir pent gyllenbrunt, og i langpannen danner det seg en deilig sjy som serveres ved siden av. Med kokte poteter, Grønn ertestuing og surkål som tilbehør, blir dette en nydelig julemiddag! Om du vil gjøre det lettvint for deg selv den dagen maten skal serveres, kan det være lurt å lage tilbehøret i god tid på forhånd og fryse det ned. Husk bare å tine det i kjøleskapet natten over bruk.
Fruktig tilbehør som rårørte tyttebær eller Rårørte tranebær, eventuelt Tranebærchutney med portvin, smaker også deilig ved siden av. Tantemat synes det holder med sjyen fra langpannen som saus, men for den som ønsker det går det an å gjøre det enkelt og lage saus fra pose og smake den til med et par spiseskjeer solbærsaft. Noen vil kanskje si at det er å jukse, men innimellom er det tillatt også!
Tantemat synes dette er en veldig enkel og grei måte å steke ribbe på, du trenger kun å passe på at kjøttet får en fin, gyllenbrun farge, og at det er nok vann i langpannen til at det dannes en deilig sjy. Ikke trenger man å bekymre seg for om svoren blir sprø heller, for det er ikke tema i det hele tatt når ribben tilberedes på denne måten!
MAMMAS DEILIGE FAMILIE(JULE)RIBBE
TID: Ca. 15 minutter til forberedelse, og ca. 1 time og 30 minutter til bruning/steking, avhengig av stekeovnen.
Til 6 personer
Du trenger:
- Et stykke familieribbe, det vil si ribbe med kotelettkam, på ca. 2,2 kg.
- (Om du ikke får tak i et stykke familieribbe kan du, som Tantemat har gjort i dette tilfellet, istedet bruke 4 koteletter (ca. 1 kg, vanlige eller nakkekoteletter, se TIPS 1 nederst i dette innlegget) og et stykke tynnribbe, med ben, på ca. 1,2 kg)
- 4 ts salt
- 2 ts sort pepper, malt
- 1 1/2 ts malt ingefær
- 2 løk
- 1/2 liter kaldt vann + eventuelt 1/2 liter til (varmet)
- 1 ss smør til å smøre langpannen med
Slik gjør du:
Varm opp stekeovnen til 200oC, over- og undervarme
Smør en langpanne.
Del opp familieribben i koteletter og tynnribbedelen i passe store serveringsstykker (mellom bena), ca. 3-4 cm brede.
Bland salt, pepper og ingefær godt sammen og gni begge sider av kotelettene og ribbestykkene godt inn med blandingen. Legg kjøttstykkene i den smurte langpannen.
Rens de to løkene og del hver av dem i fire båter nesten helt igjennom, slik at de henger sammen nederst. Plasser dem innimellom kjøttstykkene i langpannen.
Fyll 1/2 liter kaldt vann i langpannen, eller så mye at det står ca. 1 cm. over bunnen. Den andre halvliteren med vann kan du koke opp og sette til side, og så passe på å etterfylle i langpannen underveis i stekingen om den kokes tørr. Det bør alltid stå 1 – 1 1/2 cm vann over bunnen for å få nok sjy til å servere ved siden av.
Sett langpannen inn i stekeovnen på midterste rille og la kjøttet steke i 45 minutter, eller til det er pent gyllenbrunt. Avhengig av ovnen, kan det være at de trenger noe mer eller mindre enn 45 minutter. Når de er passe tar du formen ut av ovnen og snur alle stykkene før du setter den inn i igjen og lar kjøttet brunes på den andre siden. Etterfyll med varmt vann, om nødvendig. Etter én og en halv time i ovnen til sammen skal kjøttet være fint brunet og ferdig stekt, men kjenn for sikkerhets skyld etter ved å stikke en gaffel i kjøttet. Den skal gli greit gjennom kjøttet når det er ferdig. Hvis ikke, må det stå litt lenger. Tantemats mamma lot gjerne kjøttet bli godt brunet, men det er en smakssak. Om nødvendig kan du legge et stykke aluminiumsfolie over kjøttet om du vil unngå at det blir for mye brunet.
På bildet under ser du ferdig ovnsstekte koteletter og ribbestykker.
Når kjøttet er ferdig tar du langpannen ut av stekeovnen og løfter det over i en kasserolle, som av praktiske grunner gjerne kan være litt vid.
Sil sjyen som har dannet seg i langpannen gjennom en fin sikt og hell den i kasserollen med kjøttet. Om ikke resten av tilbehøret er ferdig ennå, kan kjøttet holdes varmt i sjyen i kasserollen, som forklart under TIPS 2 nederst i dette innlegget.
Når potetene er kokt og ertestuingen og surkålen er klar, kan julemiddagen serveres, gjerne med fruktige, rårørte bær eller chutney ved siden av! Og for den som vil, passer det godt med en fyldig rødvin til, gjerne en fra Montepulciano i Italia. Eller du kan be en av de flinke ansatte på Vinmonopolet om hjelp til å finne en som passer din smak og lommebok! Så er det bare å nyte en deilig julemiddag!
Vel bekomme!
TIPS 1: Tantemat bruker «vanlige» koteletter, siden det er de som sitter på familieribben og det var det mamme pleide å bruke til julemiddagen, men du må gjerne bruke nakkekoteletter istedet. De har mer fett marmorert inn i kjøttet og blir dermed enda litt saftigere.
TIPS 2: Det går fint an å varme opp kjøttet i sjyen om det må vente på at for eksempel potetene eller det andre tilbehøret skal bli ferdig. La det få et oppkok, demp så varmen slik at det såvidt boblekoker og la det stå slik til resten av tilbehøret er klart og kjøttet er skikkelig gjennomvarmt. Pass på å bytte litt om på kjøttstykkene innimellom, slik at alle får ligge litt i sjyen. Tantemat synes kjøttet bare blir enda bedre og mørere på denne måten. Og hvis det blir så mye rester etter middagen at det holder til en eller to middager senere også, kan de ligge godt tildekket i kjøleskapet en dag eller to, eventuelt fryses ned, og så varmes opp igjen i sjyen på denne måten. Husk at om du har rester til mer enn én middag, så bør du ikke varme opp mer enn det du trenger akkurat den dagen.