17 desember, 2024
Surkål
Posted in : Grønnsaker, Tilbehør on by : tantemat Stikkord: surkål, surkål med eplesidereddik
Surkål er deilig tilbehør til årets julemiddag, som for Tantemats del blir Mammas deilige familie(jule)ribbe. Det er første gangen Tantemat lager den selv, så med manglende erfaring er det naturlig å ty til andres oppskrifter. Denne er «lånt» fra Toms Matprat og passer til mye annet også, som for eksempel koteletter eller pølser, og noen vil til og med ha den ved siden av stekt fisk! Det er dessuten enkelt å lage surkål selv, og for å spare tid den dagen den skal serveres kan den lages i god tid og fryses ned. Husk at den bør tines i kjøleskap natten over før bruk!
SURKÅL
TID: Litt over 1 time
Til 6 personer
Du trenger:
- 1 kg hodekål
- 2 epler
- 3 ts karve
- 1 ts salt
- 3 ss sukker
- 3-5 ss eplecidereddik (Tantemat brukte 5 ss, som Toms Matprat selv gjør, men begynn med 3 og smak eventuelt til med mer på slutten)
- 3 dl vann
Slik gjør du:
Fjern de ytterste, stygge bladene på kålen. Del den opp i ca. 3 cm båter og skjær bort den tykke stammen. Skjær hver båt i tynne strimler på tvers.
Fjern blomst og stilk fra eplene og skjær dem i båter. Skjær bort kjernehuset og del båtene i mindre biter.
Legg kål, epler, sukker, salt og karve lagvis i en kasserolle. Tilsett vann og eddik, legg på lokk og la det få et oppkok. Demp så varmen slik at det småkoker, og la det koke i 45 minutter eller til kålen er mør. Pass på å røre innimellom. Hvis det er mye væske i kasserollen, kan du la surkålen koke uten lokk i noen minutter på slutten, til væskemengden er passe.
Surkålen blir mye bedre ved å tilsette litt fett, så bland gjerne inn noen spiseskjeer fett/sjy fra ribben, for å runde av smaken!
Så er din deilige, hjemmelagde surkål klar for servering!
Vel bekomme!