HomeHovedretter Rød linsesuppe (vegetarisk/vegansk)

Rød linsesuppe (vegetarisk/vegansk)

Posted in : Hovedretter, Suppe, Vegan/Vegetar on by : tantemat Stikkord: , , , , , ,

Etter å ha lagt jule- og nyttårshelgens utskeielser i matveien bak seg, smaker det med en enkel suppe når hverdagen melder seg igjen. Med proteinrike linser som hovedingrediens metter den godt, samt at det er de og grønnsakene som utgjør selve måltidet. Tantemat vil gjerne ha litt bacon på toppen, men om du erstatter det med et vegetarisk alternativ eller for eksempel hakkede, salte nøtter eller mandler, har du straks et måltid uten animalsk protein, om du foretrekker det! Klatter av et syrnet melkeprodukt eller noen dråper av din beste extra virgin olivenolje på toppen setter prikken over i’en, og for den som ønsker det passer det også veldig bra med ferskt (surdeigs)brød og smør ved siden av! Vanlige syrnede melkeprodukter og smør kan også enkelt erstattes med plantebaserte alternativer.

Denne suppen tåler godt et opphold i fryseren, og Tantemat synes faktisk at den bare blir enda bedre av det. Det betyr at du kan lage den en gang du har tid og anledning og legge den i fryseren, så har du en rask middag for hånden når du en gang trenger det! Praktisk og enkelt! Det kan hende at suppen blir litt tykkere etter en tur i fryseren siden den er laget på linser, men i så fall er det bare å tilsette vann eller buljong til passe konsistens og eventuelt smake den til med litt mer salt, pepper og sitronsaft.

RØD LINSESUPPE (VEGETARISK/VEGANSK)

TID: Ca. 50 minutter

Til 4-6 personer

Du trenger:

Til: Suppen

  • 3 pk røde linser (hver på 380/230 gr)
  • 1 boks knuste tomater (400 gr)
  • 2 gulrøtter (ca. 200 gr)
  • 2 stilker stangselleri
  • 2 gule løk (ca. 170 gr)
  • 1 kinesisk hvitløk
  • 20 + 20 gr smør
  • 1 liter vann
  • 2 terninger grønnsaksbuljong
  • 1/2 ts tørket ingefær
  • 1 ts spisskummin
  • 1 ts gurkemeie
  • 1-2 ts sort pepper
  • 2-3 ts salt
  • 2-4 ts nypresset sitronsaft
  • 1/4-1/2 ts kajennepepper

Til: Garnityr

  • Yoghurt, rømme eller creme fraiche (vanlig eller plantebasert), evt. en god extra virgin olivenolje
  • 1 pk vanlig eller vegetarisk bacon (140 gr) og 1 ss smør til å steke det i. Alternativt 1 dl hakkede, salte nøtter eller mandler.
  • 4 cm slangeagurk
  • Ca. 1 dl hakket persille

Slik gjør du:

Suppen:

Sil laken fra linsene og skyll dem godt, til det slutter å skumme. La dem renne godt av.

Skrell og riv gulrøttene.

Skyll stangselleri godt og kutt den i tynne skiver.

Skrell og hakk løken. Skrell hvitløken, del den i åtte båter og skjær dem i tynne skiver.

Kok opp vannet med buljongterningene og visp slik at terningene oppløses. Sett til side inntil videre.

Smelt 20 gram smør i en kasserolle på noe over middels varme og la løk og hvitløk surre i 1-2 minutter, til det blir blankt.

Ha i 20 gram smør til og la det smelte. Tilsett så ingefær, gurkemeie og spisskummen og la dette surre i 1-2 minutter under omrøring.

Ha i linser, tomater, gulrøtter, stangselleri og buljong og la det småkoke i 20 minutter, til grønnsakene er møre.

Kjør suppen i blender eller med stavmikser til den er helt jevn, og smak til med salt, pepper, sitronsaft og kajennepepper. La suppen få et siste oppkok, og så er den klar for servering!

Mens suppen koker, gjør du klar

Garnityret:

Skjær baconet i ca. 2 cm brede strimler.

Skjær agurken i ca. 1/2 cm terninger.

Hakk persillen.

Stek baconet i smør på noe over middels varme til det er gyldent og sett det til side inntil suppen er ferdig. Hvis du bruker hakkede, salte nøtter eller mandler, kan de også ha godt av å stekes litt i smør, men det er opp til deg.

Ved servering drypper du olje eller legger klatter av syrnet melkeprodukt på suppen, strør over stekt bacon, eventuelt nøtter eller mandler, hakket agurk og persille, og så er suppen klar til å nytes!

Ha brød og smør til, om du ønsker det, og husk å sette frem salt- og pepperkvern, så den som vil kan etterkrydre på egen tallerken!

Vel bekomme!