HomeHovedretter Fisk Skreiloins med ertepuré, bacon, tomatsalat og rødvinssaus

Skreiloins med ertepuré, bacon, tomatsalat og rødvinssaus

Posted in : Fisk, Hovedretter, Torsk on by : tantemat Stikkord: , , , , , , ,

Når skreien ligger hvit og delikat i fiskedisken er det tid for å lage en skikkelig (fest)middag! I denne oppskriften brukes loinsen, det vil si den tykke, faste ryggfileten. Det er også det dyreste stykket av fisken, så ta en titt på TIPS til slutt i dette innlegget om du har lyst til å se hvordan du kan gjøre det endel rimeligere ved å kjøpe en hel fisk istedet. Det er heller ingen ting i veien for å lage denne middagen av torskeloins om det ikke er skreisesong!

Skrei kler tilbehør med mye smak, og her har den fått selskap av ertepuré med sødme og umami, en fruktig tomatsalat og en smaksrik rødvinssaus samt salt og sprøtt bacon som kontrast. Gode, melne poteter, som mandelpoteter eller pimpernell, er et «must» ved siden av.

Middagen går raskt å lage, men for enkelthets skyld går det an å gjøre noe av tilbehøret klart på forhånd om du ønsker det. Baconet kan stekes og ertepuréen lages allerede dagen før, oppbevares i kjøleskap og så varmes opp like før servering. Tomatsalaten kan lages i stand en time eller to før servering og settes i kjøleskapet, men ta den ut igjen ca. 20 minutter før, slik at den blir temperert. Rødvinssausen finner du oppskrift på under lenken Rødvinssaus som passer til både fisk og kjøtt. Den kan lages istand i god tid på forhånd og fryses ned, eller den kan stå i kjøleskapet en dag eller to.

SKREILOINS MED ERTEPURÉ, BACON, TOMATSALAT OG RØDVINSSAUS

TID: 20 minutter som skreien skal ligge med salt + ca. 20 minutter arbeid med tilbehøret

Til 4 personer

Du trenger:

Til: Skreiloins

  • 800 gr -1 kg skreiloins (ryggstykke uten ben, men med skinn) (delt opp i serveringsstykker på 200-250 gr pr. pers.) + ca. 2 ss finsalt
  • Et lett dryss av kvernet sort pepper

Til: Bacon

  • 200 gr bacon
  • 40 gr smør

Til: Ertepuré

  • 1 pk frosne erter (350 gr)
  • 1/2 dl vann
  • 40 gr smør
  • 1-2 ts (kvern)salt
  • Ca. 1/2 ts hvit eller sort pepper
  • 1-2 ss nypresset sitronsaft
  • Evt. mer vann til å justere tykkelsen med

Til: Tomatsalat

  • 350 gr små, søte tomater, gjerne forskjellige farger om du får tak i det
  • 1 ss av din beste extra virgin olivenolje
  • Ca. 1/3 ts salt
  • Ca. 1/4 ts sort pepper

Slik gjør du:

Varm opp stekeovnen til 200oC.

Start med å legge skreiloinsen med skinnsiden ned på et fat og dryss over et lett lag med finsalt, ca. 1/2 ss per stykke. La dem ligge i 20 minutter (i kjøleskapet eller på kjøkkenbenken). Skyll av saltet etter endt tid og klapp fisken tørr med tørkepapir. Smør litt olje i bunnen av et ildfast fat og legg i skreiloinsen med skinnsiden ned. Dryss/kvern over et lett lag med sort pepper, sett dem på midterste rille i stekeovnen og la dem bakes i ca. 18-20 minutter (avhengig av tykkelsen på fiskestykkene). Prøv om de er ferdig ved å gi dem et lett trykk med baksiden av en skje. Du vil se at fiskekjøttet lett deler seg opp i flak når de er ferdig.

Mens fisken bakes i ovnen, gjør du klar tilbehøret (om du ikke allerede har gjort det slik at det bare er å varme opp):

Bacon:

Trekk baconskivene fra hverandre for å unngå at de kleber seg for mye sammen når de stekes, og skjær dem i ca. 2 cm brede strimler. Ha smøret i en kasserolle/stekepanne og skru platen på høyeste varme. Ha i baconstrimlene når smøret har smeltet, senk varmen noe, til godt over middels varme, og stek baconet til det er gyldent, ca. 10 minutter. Rør i det innimellom, så alt blir jevnt stekt. Legg lokk på kasserollen/stekepannen og sett den til side. Like før servering gir du det et oppkok slik at det er rykende varmt ved servering.

Tomatsalat:

Skyll og tørk tomatene og del dem i to. Bland dem med olje, salt og pepper. Saltet er ment å fremheve sødmen i tomatene, så hvis du synes salaten smaker tamt kan du tilsette mer, men kun litt om gangen. Blir det for mye vil salaten smake salt, og det er ikke meningen. Pepper gir karakter til smaken, så tilsett gjerne mer enn angitt om du føler for det.

Ertepuré:

Ha vann og smør i en kasserolle på full varme og vent til smøret har smeltet. Ha i de frosne ertene, legg lokk på kasserollen og vent til du ser at det begynner å koke. Rist på kasserollen slik at alle ertene blir gjennomtinet og kokt. Ta kasserollen av platen og kjør ertene til puré med stavmikser eller i blender. Smak til puréen med salt, pepper og sitronsaft. Synes du puréen blir litt tykk kan du tynne den ut med vann. Smak til med mer salt, pepper eller sitronsaft om du synes det trenges. Det skal endel salt til for å få frem den fine sødmen i ertene, så kanskje trenger du mer enn det som står i oppskriften. Sitronsaft bruker du til å justere puréen slik at den får en frisk smak. Sett puréen til side, den skal kun ha et siste oppkok like før servering.

Når skreien er ferdig bakt og potene kokt, er det tid for servering. Da kan du enten velge å legge opp middagen på serveringsfat, eller du kan dandere måltidet på tallerkener til dine spisegjester. Rødvinssausen bør serveres rykende varm i sausenebb, og så er det bare å nyte et deilig fiskemåltid!

Skal du servere dette til fest, smaker det med et glass vin til. Tantemat synes en rødvin laget på druen Pinot Noir er det som passer aller best til denne retten, men kanskje foretrekker du hvitvin, det er helt opp til deg! Om du er i tvil kan du be en av de flinke ansatte på Vinmonopolet om hjelp til å finne en vin som passer.

Vel bekomme!

TIPS: Loins, det vil si de tykke ryggstykkene på skreien, er ganske dyre å kjøpe ferdig utskåret i fiskedisken, så hvis du istedet kjøper en hel fisk og stykker den opp selv blir det en god del rimeligere. Om du ikke har gjort det før, kan du ta en titt på lenken Hvordan skjære ut torskeloins for å se fremgangsmåten. Det blir selvfølgelig litt mer arbeid av dette, men til gjengjeld får du mange gode middager på denne måten, både loins, skiver til koking og fiskekjøtt til grateng (som du kan finne oppskrift på under lenken Fiskegrateng). Dette kan du gjøre dagen før og la loinsen ligge godt tildekket i kjøleskapet frem til de skal brukes. Resten pakker du godt inn som enkeltmiddager og legger i fryseren. Husk å merke pakningene godt med dato og hva de inneholder, så er de lett å finne når du senere skal bruke dem.