18 februar, 2025
Ovnsbakt ørretfilet med quinoasalat og teriyakisaus

Tantemat liker sunne og gode middager som det også går raskt å lage. Fet fisk som ørret bør vi spise mer av, og quinoa er et supersunt frø som er rikt på proteiner, kostfiber, mineraler og vitaminer samt at det inneholder alle de essensielle aminosyrene, altså dem som vi må få i oss via maten. Det har en behagelig smak og kan med fordel erstatte karbohydratrik ris, pasta eller poteter til mange retter.
Til denne middagen er det praktisk å starte med å forhåndssalte fisken, som skal ligge med saltet i 15 minutter før det skylles av. Dette trinnet går det an å hoppe over og dermed spare litt tid, men fisken blir fastere og får bedre smak på denne måten.
Deretter kan du lage vinaigretten, slik at den får stå og utvikle smak. Neste steg er å skylle quinoafrøene og sette dem på til koking litt før fisken skal inn i ovnen, og så kutter du ingrediensene til til salaten mens frøene kokes og fisken bakes.
Det tar ikke mer enn ca. 30 minutter å lage teriyakisausen til denne retten, men siden den har veldig god holdbarhet kan du fint lage den minst en dag eller to på forhånd. Tantemat har hatt den stående i kjøleskapet i flere måneder, uten at det har hatt noen innvirkning på hverken smaken eller konsistensen. Oppskriften, som du finner under lenken Teriyakisaus er ganske stor, men den kan brukes til mye mer enn bare denne middagsretten og er dermed praktisk å ha stående klar til en annen anledning. Alternativt kan du helle noe av den i en fin karaffel og ta med som nydelig, hjemmelaget vertinnegave til en som er glad i mat!
Denne oppskriften er beregnet til 2 personer, så om du skal lage til flere er det bare å skalere opp i henhold til antallet!
OVNSBAKT ØRRETFILET MED QUINOASALAT OG TERIYAKISAUS
TID: Ca. 35 minutter (inkl. 15 minutter forhåndssalting av fisken), forutsatt at teriyakisausen er laget ferdig på forhånd.
Til 2 personer
Du trenger:

Til: Ørretfileten
- 400 gr ørretfilet med skinn, uten ben + 1 ss finsalt til forhåndssalting
- 1 ss olivenolje
- 4 ss teriyakisaus
Til: Vinaigretten
- 1 ss sitronsaft
- 1 ss extra virgin olivenolje
- 1/2 ts salt
- 1/2 ts sort pepper
Til: Quinoasalaten
- 1 dl quinoa
- 1/2 rødløk
- 3 cm agurk
- 1/2 rød (spiss)paprika
- 1/2-3/4 dl hakket persille
Til servering: Teriyakisaus og noe hakket grønt til å drysse over, som for eksempel persille eller gressløk, og er det sesong for det kan du pynte med spiselige blomster og blader av ringblomst og/eller blomkarse! Tantemat laget denne middagen tidlig høst, mens plantene ennå sto frodige på terrassen, men uavhengig av dem kan den lages og spises året rundt!
Slik gjør du:

Ørretfileten:
Legg ørretstykkene på et fat og dryss over finsalt. La stå på kjøkkenbenken i 15 minutter, skyll saltet av fisken og klapp den tørr med kjøkkenpapir.
Varm opp stekeovnen til 200oC over- og undervarme.
Finn frem et ildfast fat som er stort nok til at fiskefiletene kan ligge flatt ved siden av hverandre, smør bunnen med 1 ss olje, legg på fisken og fordel 1 spiseskje teriyakisaus på hver filet. (Teriyakisausen har en tendens til å renne av, men du kan «sveipe» den opp med ørretstykkene like før du setter fatet inn i stekeovnen.) Sett fatet inn på midterste rille og la fisken bakes i 12-15 minutter, til den kjennes fast når du trykker på den med baksiden av en skje.
Vinaigretten:
Visp sitronsaft, olje, salt og pepper godt sammen og sett til side inntil videre, slik at smaken får utvikle seg!
Quinoasalaten:
Først må quinoafrøene skylles før de kokes: Kok opp 4 dl vann og ha i quinoafrøene. Rør rundt og hell det over i et dørslag slik at vannet renner av.
Hell 2 dl kaldt vann i en kasserolle og la det koke opp. Ha i quinoafrøene og la det få et nytt oppkok. Senk så varmen slik at det småkoker og la frøene koke under lokk i 15 minutter, til du ser at «halene» har kommet ut. Trekk kasserollen til side og la det avkjøles litt.
Rens rødløken og hakk den. Fjern frø og hvite hinner fra paprikaen og del den opp i ca. 2 cm biter. Kutt agurken i ca. 1/2 cm terninger. Hakk persillebladene (ikke ta med stilken).
Bland rødløk, paprika, agurk og persille med quinoa og vend inn vinaigretten like før servering.
Servering:
Legg quinoasalat og fisk på samme serveringsfat eller server dem hver for seg. Pynt gjerne med spiselige blomster og blader om det er sesong for det, eller dryss over hakket grønt, som for eksempel persille eller gressløk. Tantemat har pyntet med en ringblomst og satt frem blomster og blader av ringblomst og blomkarse så den som vil kan forsyne seg. De pynter opp med sine fine farger og passer veldig godt smaksmessig til denne retten. Sett også frem teriyakisaus, så den som vil kan forsyne seg etter eget ønske!
Vel bekomme!
