4 mars, 2025
Kokosmakroner (glutenfrie)

Det er ikke så ofte Tantemat baker kaker, men når det hoper seg opp med eggehviter i fryseren etter oppskrifter der bare eggeplommene skal brukes, er kokosmakroner en fin måte å bruke dem på. De smaker kjempegodt, er enkle og raske å lage, og «alle» liker dem. Glutenfrie er de også, for den som må tenke på det, og hvis de oppbevares i glass eller kakeboks som forklart i teksten nedenfor, er de holdbare i lang tid. For enda lengre holdbarhet kan de fryses. Dessuten egner de seg også til å gi bort som gave. Legg dem på glass, knytt en fin sløyfe på, og du har en fin og personlig presang til en du er glad i!
Oppskriften som Tantemat bruker er noen tiår gammel og hentet fra Cappelens Kokebok, men fungerer akkurat like godt idag som den alltid har gjort!
KOKOSMAKRONER (GLUTENFRIE)
TID: Ca. 30 minutter
Gir ca. 30 makroner
Du trenger:

- 4 eggehviter
- 180 gr (2 dl) sukker
- 160-200 gr (4-5 dl) kokosmasse (Tantemat synes det er passe med 160 gr, men det går fint an å bruke mer)
Slik gjør du:
Varm opp stekeovnen til 180oC.
Ha eggehvitene i en passe stor kasserolle, gjerne en som er litt vid, og visp dem lett. Bland inn sukker og kokosmasse. Sett kasserollen over middels varme og rør godt om til sukkeret har smeltet og massen begynner å bli blank og seig, det tar ca. 7 minutter. Den vil se ut omtrent som risgrøt, som du ser på bildet under.

Legg bakepapir på et stekebrett. Sett røren i topper på brettet ved hjelp av to teskjeer. Ta en stor teskje røre med den ene og bruk den andre til å skyve den av og ned på brettet med.
Stek kakene på midterste rille i stekeovnen i ca. 12-14 minutter, til de er lysegule eller gyldne. Husk på at ovner kan være forskjellige, så følg godt med mot slutten så de ikke blir overstekt! La dem avkjøles på stekepapiret og bruk en tynn kniv til å løsne dem med når de er helt avkjølt.

Den beste måten å oppbevare makronene på er å legge dem i et (Norges)glass og lukke dem uten å bruke strikk under lokket, for å unngå at det blir for tett. Eventuelt kan de oppbevares i kakeboks som du kan fôre ved å legge i et stykke matpapir som dekker bunnen og går oppover sidene.

Kakene er litt klissete og seige når de er nystekte, men blir tørrere ved oppbevaring. De bør oppbevares i romtemperatur eller noe kjøligere.
Nyt de deilige makronene til en god kopp kaffe, eller en kopp te for den som foretrekker det!
Vel bekomme!
