18 mars, 2025
Grovt, langtidshevet brød med hel bokhvete, linfrø og psyllium

Det hender iblant at Tantemat tar en «opprydningsaksjon» i skuffer og skap på kjøkkenet og finner rester av frø og mel som bør brukes opp, så da blir det brødbaking! Posene med rester blir tømt og mengdene av de forskjellige ingrediensene kan dermed bli forholdsmessig litt «rare», men denne gangen ble resultatet likevel så bra at Tantemat synes oppskriften er verdt å dele. Du kan virkelig smake at brødet er ordentlig grovt, og de ingrediensene som er nevnt i overskriften er dessuten svært fiberrike og næringsrike. De påvirker både blodtrykk, hjerte/karhelse, mage/tarm og kolesterol på en positiv måte, så dette er et brød som gjør godt for kroppen! Om du er interessert i å lese mer om de forskjellige er det bare å google dem, så finner du mange lenker med utfyllende informasjon!
For at brødet skal få god konsistens og ikke smuldre bør det strekkes og brettes etter langtidshevingen, og hvordan det kan gjøres ser du under lenken Hvordan strekke og brette brøddeig.
GROVT, LANGTIDSHEVET BRØD MED HEL BOKHVETE, LINFRØ OG PSYLLIUM
TID: Ca. 18 timer. (Inkluderer 3 timer bløtlegging av hel bokhvete, langtidsheving (natten over eller (minst) 12 timer), bretting, strekking, etterheving og steking.)
Steketemperatur: 250 og 200oC.
Gir ett brød, i en form som rommer (minst) 1,8 liter.
Du trenger:

- 50 gr hel bokhvete
- 2,5 + 2,5 dl vann
- 1 ts tørrgjær
- 1 ts flytende honning
- 100 gr grovt rugmel
- 25 gr fint rugmel
- 80 gr hele linfrø
- 30 gr ljust psyllium
- 1 ts salt
- 230-250 gr hvetemel
Slik gjør du:
Hell 2,5 dl kaldt vann i en kasserolle sammen med hel bokhvete. La det få et oppkok, legg på lokk og sett til side i (minst) 3 timer.
Hell den avkjølte blandingen av vann og bokhvete i en stor bakebolle og tilsett 2,5 dl kaldt vann. Tilsett gjæren og visp til den har løst seg opp. Ha i honningen og rør til den er oppløst.
Vei opp grovt og fint rugmel, linfrø og psyllium i en stor bolle, tilsett salt og bland alt godt sammen. Rør det godt sammen med vann/bokhvete/gjærblandingen.
Bland inn hvetemel. Start med 230 gram og tilsett eventuelt mer til du har fått en fast, men fremdeles litt klebrig deig. Legg et lokk og eventuelt et bakeklede oppå der igjen for å beskytte mot trekk og sett deigen til heving på et lunt sted i romtemperatur i (minst) 12 timer. Den kan stå i inntil 16 timer, om det passer bedre for deg.
Før du starter med strekking og bretting bør du smøre brødformen slik at den står klar. For at det skal være lett å få brødet ut av formen når det er stekt, kan du gjøre det på måten forklart under lenken Hvordan få det ferdig stekte brødet enkelt ut av formen.
Når deigen er ferdig hevet tar du den ut på et melet bakepapir og strekker og bretter som forklart under lenken ovenfor. Tantemat har etter hvert gått over til å bruke hendene til å strekke og brette med og synes det er det mest praktiske, men pass på å ta mel på hendene ofte slik at ikke jobben blir alt for klissete. Eventuelt kan du istedenfor tredje omgang med strekking og bretting ta deigen ut på melet bakebord og kna den. Strø på litt mel om gangen til den slipper underlaget. Form brødet slik at det passer i brødformen og dryss litt mel jevnt over overflaten. Legg over plastfolie og eventuelt et bakeklede og la den stå til heving i 1 time og 30 minutter.
Varm opp stekeovnen til 250oC over- og undervarme. Sett brødet inn på midterste rille og senk samtidig temperaturen til 200oC. Stek brødet i 55 minutter. Ta det ut og hell det ut av brødformen. Bank lett på undersiden. Lyder det hult, er brødet ferdig stekt. Hvis ikke kan du ha det tilbake i formen og sette det inn i ovnen igjen i 5 minutter. Ovner er forskjellige, så steketiden kan variere med det.
La det ferdig stekte brødet avkjøles på rist. Pass på at det ligger med undersiden ned, for hvis det ligger på oversiden kan det bli presset sammen og det blir rårand inni, noe som absolutt ikke gir et godt brød.
Når brødet er avkjølt kan det deles opp og fryses ned, enten du deler det i to eller i skiver. Etter å ha vært oppbevart i fryser eller i brødpose vil skorpen bli myk, men om du setter det inn i ovnen igjen ved 175oC i 5-10 minutter, blir den igjen sprø!
Dette brødet kan du spise med all slags pålegg på, enten det er ost, syltetøy, pølse, leverpostei eller annet, og det gjør seg like godt til frokost som til lunsj eller i matpakken.
Vel bekomme!
