HomeHovedretter Grønnsaker Ovnsbakt grønnsakssalat med steikeost

Ovnsbakt grønnsakssalat med steikeost

Posted in : Grønnsaker, Hovedretter, Salater, Vegan/Vegetar on by : tantemat Stikkord: , , , , , ,

En hverdagsmiddag må gjerne være rask og enkel, og noe av det mest praktiske en kan gjøre er å bake maten i ovnen! Da har du hele måltidet i ett fat, som du så kan sette på bordet og servere direkte fra. Det er lettvint og rustikt, og på den måten holder maten seg lenger varm også!

Salaten som du her får oppskrift på lages med steikeost og er vegetarisk, men om du ønsker et vegansk måltid kan du droppe osten og heller ha i mer av de forskjellige grønnsakene, og du har fremdeles et velsmakende og mettende måltid! Salaten har mye god smak i seg selv, men for litt ekstra sting er Chilimarmelade deilig tilbehør. Er du ikke så glad i det kan du istedet ha pesto til, for eksempel Tomatpesto eller Basilikumpesto. Det er enkelt å lage og tar ikke lang tid, men hvis du ikke har anledning går det godt an å bruke pesto fra butikken også!

Husk å servere (land)brød eller baguette/loff og smør, gjerne Hjemmelaget smør til, så har du et komplett måltid!

OVNSBAKT GRØNNSAKSSALAT MED STEIKEOST

TID: Ca. 45 minutter (NB! Bønnene bør være minst halvtint før bruk, så la dem gjerne tines natten over i kjøleskap, eller minst en halv time på kjøkkenbenken.)

Rikelig til 2 personer, og nok til 4 personer med en forrett. (Se TIPS helt på slutten av dette innlegget for lenker til to forskjellige typer suppe.)

Du trenger:

  • 1 stk steikeost 250 gr, med eller uten chili eller krydderurter (I denne oppskriften brukes Halloumi, men det finnes også god, norsk steikeost som du kan bruke istedet.)
  • 1 aubergine, ca. 350 gr
  • 2 røde (spiss)paprika
  • 1 rødløk
  • 1 rød chili (kan utelates)
  • 3 store eller 4 små fedd hvitløk
  • 12 små, søte tomater
  • 1 ts tørket rosmarin eller 1 ss hakket, frisk rosmarin
  • 1 ts tørket timian eller 1 ss hakket, frisk timian (Om du har urten sar, er den veldig god å bruke her istedenfor timian. Enten 1 neve friske blader eller 1 ss tørket. Tantemat dyrker sar i krukke på terrassen og bruker det i denne oppskriften.)
  • 1-2 ts salt, gjerne kvernet grovsalt
  • 1 ts sort pepper
  • 4 ss god (oliven)olje (Har du olje stående i et glass det har vært Fetaost eller soltørkede tomater i, kan du bruke den. Ta gjerne med eventuelle urter/krydder fra glasset, det gir bare ekstra god smak.)
  • 1 pk hermetiske kikerter, 380/230 gr
  • 100 gr frosne (og tinte), grønne (asparges)bønner
  • 2 ss god (oliven)olje (Har du olje stående i et glass det har vært Fetaost eller soltørkede tomater i, kan du bruke den. Ta gjerne med eventuelle urter/krydder fra glasset, det gir bare ekstra god smak.)
  • 1 ss nypresset sitronsaft
  • Hakkede, friske grønne urter til å drysse over, for eksempel gressløk, persille, timian eller basilikum

Slik gjør du:

Varm opp stekeovnen til 230oC, over- og undervarme.

Ha bønnene i en bolle og la dem stå på kjøkkenbenken i (minst) en halvtime, til de begynner å bli godt tint. Du kan også la dem tines i kjøleskapet natten over. Del eventuelle lange bønner i mindre biter.

Hell kikertene i en sil slik at laken renner av. Skyll dem under rennende, kaldt vann til det ikke lenger skummer av dem og la dem fortsatt ligge i silen og renne av.

Skyll og tørk auberginen og del den opp i ca. 2,5 cm terninger.

Rens paprikaen for frø og hvite hinner og del dem opp i ca. 3 cm biter.

Rens rødløken og skjær den opp i ca. 1 cm båter.

Rens chilien for frø og hvite hinner og strimle eller finhakk den.

Rens hvitløksfeddene og skjær dem opp i tynne skiver eller finhakk dem.

Skyll og tørk tomatene. De skal ikke deles opp.

Del opp steikeosten i ca. 2,5 cm terninger.

Ha aubergine, paprika, rødløk, chili, hvitløk, tomater og steikeost i en stor bolle. Dryss over rosmarin og timian (evt. sar). Hvis du bruker tørkede urter kan det være lurt å knuse dem lett med fingrene først.

(Sett kikertene og de grønne bønnene til side inntil videre, de skal ikke være med inn i stekeovnen, men varmes i en kasserolle mot slutten av baketiden for ost og grønnsaker.)

Bland 4 spiseskjeer olje, salt og pepper godt sammen, hell det over grønnsakene og osten og bland godt. Hell alt over i et ildfast fat, sett det inn på midterste rille i stekeovnen og la det bakes i 30 minutter.

Etter 20 minutter, når det er 10 minutter igjen av baketiden, er det tid for å varme opp kikertene og de grønne bønnene. Ha 2 spiseskjeer olje i en kasserolle og varm opp til godt over middels varme. Ha i kikerter, grønne bønner og sitronsaft. Legg på lokk og rist på kasserollen innimellom slik at alt blir jevnt varmet, i 3-5 minutter. Demp varmen til laveste nivå og la kasserollen stå på platen frem til salaten i ovnen er ferdig.

Når den ovnsbakte salaten er ferdig tar du den ut av ovnen og fordeler varme kikerter og bønner over. Bland lett sammen, og så er grønnsakssalaten med steikeost klar til servering! Dette er rustikk mat, så det er helt i orden å servere direkte fra det ildfaste fatet. Om du er glad i tilbehør med sting, kan du sette frem chilimarmelade. Ellers passer det også veldig godt med en hvilken som helst type pesto her, enten du har hjemmelaget eller kjøpt. Husk også å sette frem salt og pepper, så den som vil kan etterkrydre på egen tallerken.

Med brød eller baguetter og godt smør til er dette et deilig og mettende vegetar- eller eventuelt veganmåltid!

Vel bekomme!

TIPS: Denne salaten er rikelig til 2 personer som middag, men med en forrett, for eksempel Grønn ertesuppe med mynte (vegetarisk) eller Gulrotsuppe med kokosmelk og ingefær, vil den være nok til 4 personer. Husk brød og smør til!