8 april, 2025
Ovnsbakte lårskiver av lam på en seng av poteter og grønnsaker

Når det er (påske)ferie har man ikke lyst til å tilbringe mer tid på kjøkkenet enn nødvendig, og den enkleste måten å lage middagen på er derfor å bake hele måltidet i ett og samme ildfaste fat. Serveringen blir også veldig vertinnevennlig på denne måten, for når maten er ferdig er det bare å sette fatet direkte fra stekeovnen og over på bordet og la hver enkelt forsyne seg selv. Det at den trenger god tid i ovnen er heller ingen ulempe, for imens har du og dine spisegjester god tid til å gå en tur eller spille et spill. Mer praktisk enn det kan det nesten ikke bli!
Skulle det bli rester av middagen, kan du ta en kikk på TIPS til slutt i dette innlegget hvordan de kan oppbevares og varmes opp igjen.
Denne retten trenger 3 1/2 time i ovnen, men blir bare enda bedre av å stå en time til, om det passer bedre inn i planene dine.
Du trenger et stort, ildfast fat på ca. 26 x 34 cm til ovnsbakingen, og et stykke alfolie som dekker.
OVNSBAKTE LÅRSKIVER AV LAM PÅ EN SENG AV POTETER OG GRØNNSAKER
TID: Ca. 40 minutter arbeid pluss 3 1/2 – 4 1/2 time til ovnsbaking
Til: 4 personer
Du trenger:

Til: Kjøttet
- 4 store lårskiver av lam, med ben (1-1,2 kg tilsammen)
- 2 ts salt
- 2 ts sort pepper
- 2 ss olje til å brune kjøttet i
- 4 ts nypresset sitronsaft
- 1 ts tørket rosmarin
- 1 ts tørket timian
Til: Poteter og grønnsaker
- 850 gr poteter (for eksempel pimpernell eller annen melen potet)
- 1 stor, gul løk (ca. 150 gr)
- 1 stor (eller 2 mindre) grønn squash (ca. 450 gr)
- 4 store tomater (ca. 400 gr)
- 2,5 dl kyllingbuljong (vann pluss 1/2 buljongterning)
- 2 hvitløksfedd
- 1-2 ss usøtet sennep (for eksempel Dijon)
- Ca. 1 ts salt
- Ca. 1 ts sort pepper
Slik gjør du:
Poteter og grønnsaker:
Smør det ildfaste fatet i bunnen og oppover sidene med 1 spiseskje smør.
Kok opp vann med buljongterning og visp slik at den løser seg helt opp. Visp deretter ut en spiseskje sennep i buljongen, og kjenn om du vil ha i én til. Sennepssmaken må gjerne være tydelig, siden den vil «forsvinne» litt sammen med de andre smakene i retten.
Skrell og finhakk hvitløksfeddet og ha det i buljongen. Sett den til side inntil videre.
Skrell potetene og skjær dem i tynne skiver, 3-4 mm. La dem ligge i vann inntil videre, for å unngå at de blir brune.
Skjær squashen i skiver av omtrent samme tykkelse som potetene.
Rens og del løken i to og så i ca. 4-5 mm tykke skiver.
Flå tomatene og fjern det treaktige stilkfestet. Hvordan du gjør det, kan du se under lenken Hvordan skålde, flå og dele opp tomater på en enkel måte. Skjær dem i ca. 5 mm tykke skiver.
Legg potetskivene taksteinlagt i bunnen av det ildfaste fatet. Fordel løkskivene oppå. Legg squashskivene taksteinlagt oppå løken. På bildet under ser du hvordan Tantemat har begynt med det.

Fordel tomatskivene jevnt utover på toppen. Hell i buljongblandingen. Dryss/kvern over ca. 1 teskje salt og 1 teskje sort pepper og sett fatet til side inntil videre.
Kjøttet:
Sett stekeovnen på 150oC over- og undervarme.
For å unngå at lammeskivene skal krølle seg, kan du bruke en kyllingsaks og klippe over den hvite hinnen som ligger rundt kanten av kjøttskivene på et par-tre steder. Krydre dem med salt og pepper på begge sider, brun dem på begge sider i olje i godt over middels varm stekepanne og legg dem oppå potetene og grønnsakene i det ildfaste fatet.
Knus timian og rosmarin i en morter og dryss det over kjøttet. Drypp 1 ts sitronsaft over hver av kjøttskivene.

Sett det ildfaste fatet inn på midterste rille i stekeovnen. Legg et lag med folie løst over (for å la litt fuktighet slippe ut og samtidig unngå at kjøttet blir tørt på overflaten) og la det bakes i tre og en halv time. Du kan finne ut om potet/grønnsaker og kjøtt er passe mørt ved å stikke en gaffel i dem. (Om det passer bedre inn i planene dine, kan maten godt tåle å stå enda 1 time i ovnen.)
Ta fatet ut av ovnen, fjern folien og la maten dampe litt av før du serverer en komplett lammemiddag med poteter og grønnsaker direkte fra fatet den er tilberedt i! Og husk å sette frem (flak)salt og pepper(kvern), så hver enkelt kan etterkrydre på egen tallerken om de ønsker det!
Tantemat synes det passer godt med et glass rødvin til denne lammeretten, for eksempel en fra Libanon eller Spania som ikke er alt for kraftig, eller du kan drikke din yndlingsrødvin!
Kos deg med årets påskelam!
Vel bekomme!

TIPS: Om det skulle bli mat til overs, kan restene flyttes over i et mindre, ildfast fat, dekkes godt til med et lokk eller alfolie pakket tett rundt, oppbevares i kjøleskapet og varmes opp en dag eller to etterpå. Sett fatet inn på midterste rille i kald stekeovn, fremdeles med lokk eller dekket tett til med alfolie, sett temperaturen på 180oC og la maten stå til den er varm, 45 minutter til 1 time. Med denne retten er det som med fårikål – den blir bare enda bedre når den blir varmet opp.
Hvis du lurer på hvorfor fatet skal dekkes tett til ved oppvarming, er det for å hindre at fuktighet slipper ut og kjøttet blir tørt.