HomeHovedretter Fisk Røkt ørret med vinterkarse og potetsalat med sennepsvinaigrette

Røkt ørret med vinterkarse og potetsalat med sennepsvinaigrette

Posted in : Fisk, Hovedretter, Ingredienser fra naturen, Poteter, Tilbehør, Urter/planter on by : tantemat Stikkord: , , , , ,

Når våren kommer dukker det opp masse spiselige planter som er både sunne og velsmakende ute i naturen! Vinterkarse, som brukes som grønnsak til retten du her får oppskrift på, ble innført til Norge helt på slutten av 1700-tallet som salat- og grønnsaksplante, men har spredt seg så mye at den nå er uønsket og svartelistet! Så her er det bare å plukke og spise med god samvittighet! Bladene har et høyt innhold av C-vitaminer og smaker litt karse- eller sennepsaktig, og ble tidligere brukt til å forebygge skjørbuk. Ta en titt på TIPS 1 på slutten av dette innlegget, så kan du se bilder og få litt mer informasjon om planten. Den kan gjerne plukkes et par dager på forhånd, som forklart under TIPS 2, så har du den for hånden når du trenger den.

Denne middagen er enkel og grei å lage, det er kun potetsalaten som krever litt arbeid, og praktisk fremgangsmåte kan for eksempel være å starte med å vispe sammen Sennepsvinaigretten først, slik at den står klar til å brukes. Sett deretter på potetene til koking, og bruk koketiden til å kutte de øvrige ingrediensene og skjære fisken i skiver, om du ikke har kjøpt den ferdig skivet.

Tantemat foretrekker å bruke vinterkarsen rå, men om du føler for det kan du forvelle den raskt, som forklart i fremgangsmåten.

Oppskriften nedenfor er beregnet til 2 personer, så skaler opp om du skal servere til flere!

NB! Det er mye sunt og godt å plukke i naturen, men det finnes også giftige planter, så du må alltid være 100% sikker på at du tar med deg riktig plante når du er ute og sanker. Bildene og det lille du får av informasjon i dette innlegget er overfladisk, så Tantemat vil absolutt anbefale at du skaffer deg en god bok om spiselige planter, og/eller at du leser deg grundig opp på nettstedet rolv.no før du skal ut og plukke noe du ikke kjenner godt til fra før! Tantemat er veldig fornøyd med boken Norges spiselige planter og bær av Edle Catharina Norman og Sofie Grøntvedt Railo, men det finnes også mange andre gode bøker, så ta en kikk i bokhandelen og se hva du finner!

RØKT ØRRET MED VINTERKARSE OG POTETSALAT MED SENNEPSVINAIGRETTE

TID: Den tiden det tar å plukke og rense vinterkarse, koketid for potetene pluss ca. 25 minutter.

Til 2 personer

Du trenger:

TIL: POTETSALATEN

  • 600 gr melne poteter, for eksempel pimpernell eller mandelpoteter. (Pimpernell kan trenge så mye som 1 times koketid, mandelpotetene mindre. Det avhenger også av størrelsen, så del eventuelt store poteter i to for å korte den ned.)
  • 1/2 rødløk (ca. 50 gr)
  • 100 gr (runde) sukkererter
  • 1 dl hakket, frisk dill pluss eventuelt noen ekstra kvaster til pynt

TIL SENNEPSVINAIGRETTEN, se lenken Sennepsvinaigrette

TIL: FISKEN

  • 300 gr (einer)røkt ørret (eller laks)

TILBEHØR:

  • 150 gr små, søte tomater
  • Evt. ville, spiselige blomster til pynt, for eksempel engfiol
  • 10 stilker vinterkarse (de 6-8 øverste cm av planten, med blad og blomsterknopp, se bildet under)

Slik gjør du:

VINAIGRETT:

Vispes raskt sammen som forklart under lenken til oppskriften.

POTETSALAT:

Start med å sette potetene til koking, så kan du kutte rødløk, erter og dill imens. Tantemat liker at potetene er litt overkokt slik at de blir ordentlig melne og gode, men pass på at de ikke kokes i stykker.

Skrell rødløken og hakk den.

Hakk dillen. Du kan ta med noe av stilkene også, om du kutter dem smått.

Trekk eventuelt seige tråder av sukkerertene og del dem opp i ca. 2 cm biter. (Hvis sukkerertene er litt slappe, kan du se under TIPS 3 på slutten av dette innlegget hvordan du kan få dem til å bli freshe igjen).

Når potetene er ferdig kokt heller du av vannet og lar dem stå og avkjøles i 10-15 minutter, eller til de er såpass avkjølt at du klarer å håndtere dem. Skrell og del dem opp i terninger på ca. 2,5 cm. Ha dem i en stor bolle sammen med hakket rødløk, hakket dill og oppskårne sukkererter og bland det forsiktig sammen. Hell over sennepsvinaigretten og bland den inn i potetsalaten, og så er den klar for servering! Tantemat synes den smaker best mens den ennå er lun, men den smaker nydelig kald også!

FISK:

Skjær opp fisken i tynne skiver på skrå, om du ikke har kjøpt ferdig oppskåret fisk.

TILBEHØR:

Del tomatene i to.

Har du plukket ville, spiselige blomster til pynt, bør de skylles godt.

Tantemat foretrekker å bruke vinterkarsen rå, men om du føler for det kan du forvelle den raskt:

Kok opp vann med salt (1 ts salt per liter vann), ha i vinterkarsen og trekk kasserollen fra platen. La stå i 1 minutt og hell av vannet, så er vinterkarsen klar til bruk.

SERVERING

Legg opp røkt ørret/laks og potetsalat på et serveringsfat sammen med vinterkarsen og søte små tomater. Pynt med blomster og blader av engfioler eller andre spiselige blomster om du har, og/eller med kvaster av dill, og nyt et deilig (vår)måltid!

Vel bekomme!

TIPS 1: Litt nedenfor ser du bilder av unge/tidlige planter av vinterkarse, med små, mørke blomsterknopper på toppen av stengelen. Utsprunge blomster er gule, med fire kronblader. Blomsterknopp/utsprunget blomst med de øverste bladene kan spises. Blad fra planten eller rosetten som dannes ved bakken allerede på høsten er spiselige, men er best når de er unge, da de etter hvert kan få en besk smak, siden planten inneholder sennepsolje.

Vinterkarsens voksesteder er tørre bakker, veiskråninger, berg, skrenter, åkerkanter, skrotmark. Tantemat ser mye av dem langs veikantene overalt, men foretrekker å plukke dem som vokser i marka, der det er mindre trafikk og forurensning. Sesongen er fra april til sent på høsten.

TIPS 2: Etter plukking bør vinterkarsen skylles godt og stygge blader fjernes. Dette kan du gjerne gjøre opptil 2 dager på forhånd, og så legge plantene i en plastpose som du blåser opp, setter klype på og oppbevarer i kjøleskapet. Den øverste delen med knopp/blomst og blader kan kuttes av ca. 6-8 cm nedenfor toppen. Stilken kan være treen, og isåfall kan du kutte den av lenger opp mot toppen. Blader lenger ned på stilken kan plukkes av og brukes også.

Vinterkarse kan spises rå, men kan også forvelles (som forklart i fremgangsmåten ovenfor), eller surres i smør eller fløte.

TIPS 3: Hvis sukkerertene er litt slappe, kan du legge dem i en skål med kaldt vann og sette dem i kjøleskapet et par timer eller mer, så strammer de seg opp. Det har hendt at Tantemat har latt dem stå i flere dager i kjøleskapet, og de holder seg forbausende godt på denne måten!