Brenneslesnacks

Posted in : Ingredienser fra naturen, Skudd, SNACKS OG TAPAS on by : tantemat Stikkord: , , ,

Brennesle er noe av det første som dukker opp fra bakken om våren, og vel verdt å plukke med seg for å lage noe sunt og godt av! Den er en av våre mest næringsrike planter og inneholder både mineraler (blant annet jern, kalium, kalsium, fosfor, kisel og magnesium) og vitaminer (A, B og D) og kan brukes til litt av hvert! Du kan for eksempel lage en deilig Brenneslesuppe – vårens beste!, eller du kan lage en snack som er nydelig sprø og som samtidig smelter på tungen. Det tar ikke mange minuttene å plukke med seg det som trenges, og heller ikke lang tid å lage. Inspirasjonen til denne fantastiske godsaken fikk Tantemat fra et koselig hageprogram på TV som heter Hygge i hagen, og synes det er fint å kunne bringe den videre til andre som synes det er morsomt å kunne bruke naturens gaver på eget kjøkken!

Det er toppskuddene av brennesle som egner seg best til denne snacksen, og dem kan du plukke fra de dukker opp tidlig om våren og til langt ut på sommeren, selv om brenneslen er best og mest næringsrik før midtsommer. Se TIPS 1 nederst i dette innlegget angående plukking, rensing og skylling.

NB! Det er mye sunt og godt å plukke i naturen, men det finnes også giftige planter, så du må alltid være 100% sikker på at du tar med deg riktig plante når du er ute og sanker. Bildene og det lille du får av informasjon i dette innlegget er overfladisk, så Tantemat vil absolutt anbefale at du skaffer deg en god bok om spiselige planter, og/eller at du leser deg grundig opp på nettstedet rolv.no før du skal ut og plukke noe du ikke kjenner godt til fra før! Tantemat er veldig fornøyd med boken Norges spiselige planter og bær av Edle Catharina Norman og Sofie Grøntvedt Railo, men det finnes også mange andre gode bøker, så ta en kikk i bokhandelen og se hva du finner!

BRENNESLESNACKS

TID: Den tiden det tar å plukke, rense og skylle brennesle, pluss ca. 10 minutter og minst en time for avkjøling.

Til 2 personer

Du trenger:

  • 1 liter rensede og skyllede toppskudd av brennesle
  • 2 ss extra virgin olivenolje
  • 1/2-1 ts flaksalt
  • 1 ss næringsgjær (fås kjøpt på helsekost)

Slik gjør du:

Varm opp stekeovnen til 150oC, over- og undervarme.

Ha skyllede og rensede brennesleskudd i en stor bolle. Dryss over flaksalt og næringsgjær og drypp over olivenolje. Bruk hendene (med hansker på) og «masser» det godt sammen, så salt, næringsgjær og olje fordeles godt utover all brenneslen. Legg den utover en bakepapirkledd stekeovnsplate (se TIPS 2 nederst i dette innlegget angående steking på mer enn ett brett i ovnen) …..

og sett den inn i ovnen på midterste rille. Etter 7 minutter slår du av varmen og lar platen stå i ovnen, med ovnsdøren lukket, inntil ovnen er kald. Når du så tar den avkjølte brenneslen ut av ovnen, skal den være tørr og delikat sprø. Brett forsiktig på bakepapiret så neslen løsner, og ha den over i en serveringsskål.

Så er det bare å nyte den sprø og delikate brenneslesnacksen som den er, eventuelt med noe godt å drikke til, med verdens beste samvittighet! Du har plukket den selv, den er gratis, og den er både sunn og god, i motsetning til mye annet som vi spiser som snacks!

Vel bekomme!

TIPS 1: Som navnet antyder, så vil du kjenne at brennesle brenner på hendene om du ikke bruker hansker når du håndterer den. På apoteket får du kjøpt tynne silikonhansker, eller du kan bruke oppvaskhansker. Ta også med deg en saks til å klippe av skuddene med, siden stilken er seig og fiberholdig og ikke lett lar seg brekke av.

Når du kommer hjem renser du bort stygge skudd/blader fra brenneslen og skyller den deretter godt i kaldt vann, gjerne i flere omganger, til vannet er klart. Kjør den i en salatslynge eller klapp den tørr med kjøkkenpapir eller kjøkkenhåndkle, og så er den klar til bruk!

TIPS 2: Tantemat har en ovn som er 90 cm bred og får dermed plass til all brenneslen på én ovnsplate. På en 60 cm bred ovnsplate vil brenneslen bli liggende tettere, og i så fall kan det være lurt å heller fordele den på to ovnsplater som du plasserer i midtre og nederste del av stekeovnen. Da kan det hende at 7 minutter ikke er lenge nok, så la dem stå i ovnen i 9 minutter før du slår av stekeovnsvarmen og lar dem stå til de er avkjølt. Hvis neslene på nederste stekeovnsplate fremdeles ikke er tørre og sprø, kan du la dem få et par minutter ekstra i stekeovnen på 150o, og så la dem stå til de er avkjølt igjen.