HomeTilbehør Chutney/kompotter/marmelade/syltetøy/geléer/sirup/sursylting Stekt makrellfilet med syltet strandarve og lun potetsalat

Stekt makrellfilet med syltet strandarve og lun potetsalat

Posted in : Chutney/kompotter/marmelade/syltetøy/geléer/sirup/sursylting, Fisk, Hovedretter, Ingredienser fra naturen, Makrell, Poteter, Tilbehør, Urter/planter on by : tantemat Stikkord: , , , , , ,

Vanlig tilbehør til makrell, enten den er kokt eller stekt, er en syrlig agurksalat og kokte poteter, men selv om det er veldig godt er det morsomt å prøve noe helt nytt også! Tantemat har gått tur på stranden og plukket strandarve, også kalt strandens agurk, og syltet den på to måter. Begge typene passer med sin lett syrligsøte smak veldig godt ved siden av stekt makrell, sammen med en lun potetsalat med grønnsaker og sennepsvinaigrette. En annerledes vri på makrellmiddagen som kan serveres både nå på våren og når som helst ellers på året, så lenge du får tak i makrell og har syltet strandarve stående i kjøleskapet! Lenkene til oppskrift på de to typene finner du her: Sursøtsyltet strandarve og Syltet strandarve. Begge er forresten også kjempegode å legge oppi en tallerken med fiskesuppe!

Syltingen av strandarve kan du gjøre i god tid på forhånd, den har god holdbarhet i kjøleskapet.

Når middagen skal serveres skal det lages vinaigrette og potetsalat og fisken skal forhåndssaltes og stekes, så en praktisk rekkefølge kan derfor være:

  • Salt makrellfiletene
  • Sett på potetene til koking
  • Lag sennepsvinaigretten
  • Kutt de øvrige ingrediensene til potetsalaten
  • Stek fisken
  • Lag potetsalaten mens fisken stekes

Oppskriften er beregnet til to personer, så skaler opp om du skal servere til flere!

STEKT MAKRELL MED SYLTET STRANDARVE OG LUN POTETSALAT

TID: Den tiden det tar å plukke strandarve og sylte den. Ca. 1 time til det øvrige, basert på 25 minutter koketid for potetene, men det kan variere med typen og størrelsen.

Til 2 personer

Du trenger:

Til: Stekt makrellfilet

  • 4 store makrellfileter med skinn, ca. 500 gr tilsammen
  • Ca. 1/2 ts salt per filet
  • 2 ss smør til å steke i

Til: Sennepsvinaigrette

  • 2 dl extra virgin olivenolje
  • 1 dl hvitvinseddik 5%
  • 2 ss usøtet (Dijon)sennep
  • 2 ss flytende honning
  • 1-1 1/2 ts salt
  • 1/2-3/4 ts sort eller hvit pepper

Til: Potetsalat

  • 500 gr mandelpoteter eller annen type melen potet (Tantemat bruker små poteter, men du kan bruke store også.)
  • 50 gr fryste, grønne (asparges)bønner (De kan med fordel stå på kjøkkenbenken og tine minst en halvtime før bruk.)
  • 1/2 rød paprika
  • 1 fedd hvitløk
  • 1 liten rødløk (ca. 50 gr)
  • 1/2 dl kapers (laken avrent)
  • 2 ss hakket gressløk
  • 100 gr små, søte tomater (som kan blandes i potetsalaten eller serveres for seg som et tilbehør)
  • 1/2 dl sennepsvinaigrette

Tilbehør:

  • Syltet strandarve
  • Noe grønt til å pynte med, for eksempel persille
  • Eventuelt noen sitronskiver til å presse over fisken

Slik gjør du:

Makrellen:

Vanligvis ligger makrellen hel i fiskedisken, men om du ber om det vil nok et serviceinnstilt personale filetere dem for deg. Tørk godt av filetene når du kommer hjem og pass på å skjære bort eventuelle rester av finner og ben som kan sitte igjen langs rygg- eller buksiden. Det sitter også en rad med ben mellom buken og ryggdelen, men dem er det enklere å ta bort etter at fisken er stekt.

Start med å drysse et tynt lag med salt (ca. 1/2 ts) på hver enkelt makrellfilet. De bør stå minst 20 minutter, men kan godt stå lenger enn det. Sett dem inn i kjøleskapet frem til steking.

Sett på potetene til koking. Husk at koketiden avhenger av typen poteter og størrelse.

Så er det tid for å lage sennepsvinaigretten og kutte de øvrige ingrediensene til potetsalaten.

Sennepsvinaigretten:

Visp alle ingrediensene godt sammen. Begynn med minste mengde salt og pepper, og smak om du vil ha i mer. Den kan godt ha en litt skarp smak, siden den vil dempes når den blandes med salaten. Sett til side inntil videre. (Dette er en større porsjon enn det som trenges til potetsalaten, men resten kan fylles i et glass med lokk og er holdbar i lang tid i kjøleskapet. Husk å ta den ut av kjøleskapet en halvtime før bruk, og rist den godt sammen like før den skal blandes i en salat.)

Potetsalaten:

Hvis du bruker små poteter med skall bør de skylles og skrubbes godt. Skjær bort eventuelle stygge flekker. Hvis du bruker store poteter bør de skrelles, eventuelt bare skrubbes godt hvis det er nypoteter. Kok potetene til de er møre. Koketiden avhenger av typen og størrelsen. De små mandelpotetene som Tantemat brukte ble kokt i 25 minutter på rist. Trekk ferdig kokte poteter fra platen, ta av lokket og la dem stå og avkjøles noe. Hvis du koker dem i vann skal kokevannet helles av og potetene dampes tørre før de får stå og avkjøles. Så er det tid for å gjøre klar resten av ingrediensene til salaten:

Rens paprikaen for frø og hvite hinner og skjær den opp i ca. 3 cm store biter. Rens hvitløken og skjær den i tynne skiver eller finhakk den. Del bønnene opp i mindre biter.

Skrell rødløken og del den i fire båter som du skjærer i tynne skiver, eller hakk den. Hakk gressløken.

Del tomatene i to.

Når potetene er passe avkjølt så du kan håndtere dem, skjærer du dem i mindre biter, ca. 3 cm store.

Smelt 2 spiseskjeer smør i en kasserolle på medium varme og ha i bønner, hvitløk og paprika. La det surre i ca. 2 minutter, til det er gjennomvarmt. Pass på å røre innimellom. Ta kasserollen av varmen og ha i poteter, rødløk, kapers og gressløk og bland alt forsiktig sammen. Tilsett vinaigretten og bland inn. (Husk at å lage/blande potetsalaten som beskrevet kan du gjøre mens makrellen stekes.)

Når det gjelder tomatene bestemmer du selv om du vil blande dem inn i salaten eller servere dem for seg ved siden av, slik Tantemat har valgt å gjøre.

Makrellfiletene:

Varm opp en (jern)stekepanne på godt over middels varme og ha i smøret. Vent til det har skummet fra seg og legg i makrellfiletene med skinnsiden ned. Senk straks varmen til litt over middels og la fisken steke i ca. 5 minutter, til du ser den er «hvit» rundt kanten og er fint brunet på skinnsiden. Snu filetene og stek dem i ca. 5 minutter, og så er alle elementene til middagen klar!

Legg opp stekt makrellfilet, potetsalat og tomater på et serveringsfat sammen med litt syltet strandarve og pynt med noe grønt, for eksempel persille, om du har. Legg gjerne på noen sitronskiver til å presse over fisken, for den som liker det. Sett frem (flak)salt og pepper(kvern), for den som ønsker å etterkrydre på egen tallerken, og glem heller ikke å sette frem syltet strandarve på glass, så den som vil kan forsyne seg med mer!

Så er middagen klar for servering og du kan nyte et deilig makrellmåltid med nytt og annerledes tilbehør! Tantemat håper du liker det og at det frister til gjentagelse!

Vel bekomme!