HomeGODE RÅD Hvordan ta vare på krydderurter som er i ferd med å bli for gamle – Urteolje

Hvordan ta vare på krydderurter som er i ferd med å bli for gamle – Urteolje

Posted in : GODE RÅD on by : tantemat Stikkord: , , ,

Krydderurter som er til salgs i butikken har ofte kort levetid, selv om du prøver å ta vare på dem på beste måte. Tantemat har til og med forsøkt å plante dem over i større potter og god jord, slik noen anbefaler, uten at det har gjort noen stor forskjell. Den beste muligheten for å få dem til å vare lenge blir derfor å lage en deilig urteolje av dem! Så får man full utnyttelse av de dyrt kjøpte urtene før de visner og må kastes.

I oppskriften nedenfor er det ingen mengdeangivelser, siden du tar de urtene du har og tilpasser mengde salt og olje, samt eventuelt pepper og sitronsaft, etter det. Alle typer urter kan brukes, og alle typer kan blandes! Ta gjerne en kikk på TIPS nederst i dette innlegget angående bruk av de forskjellige.

URTEOLJE

Du trenger:

  • Krydderurter som er i ferd med å gå ut på dato. På bildet over ser du persille og koriander, som var det Tantemat hadde
  • En god, extra virgin olivenolje
  • (Flak)salt
  • Eventuelt:
  • Nypresset sitronsaft
  • Sort pepper

Slik gjør du:

Klipp av koriander nederst på stilken (men pass på at du ikke får med jord). Korianderstilkene er ganske myke og kan dermed tas med i urteoljen, men av persillen tar du kun bladene. Grovhakk blader og stilker og legg dem i bollen til stavmikseren, dryss over litt salt, for eksempel 1/2 teskje til å begynne med, og hell i så mye olje at den nesten dekker urtene. Du kan eventuelt ha i mer etterpå om du synes urteoljen blir for tykk. Uansett må oljen stå over begge knivbladene, slik at alt blir godt hakket og blandet.

Kjør mikseren i noen minutter, til du ser at urtene er skikkelig finhakket. Smak på oljen og kjenn om du vil ha i mer salt og eventuelt nypresset sitronsaft og sort pepper i tillegg. Isåfall kan du begynne forsiktig og ha i for eksempel 1/4 teskje pepper og 1 teskje nypresset sitronsaft, kjøre mikseren i noen sekunder til før du smaker igjen for eventuelt å tilsette mer. Fortsett til du har fått den smaken du ønsker, og fyll oljen i helt rene små glass eller karafler med helletut. (For best mulig holdbarhet kan du la glassene/karaflene og lokkene/toppene få et oppkok i vann før du fyller på urteoljen.)

Det er ikke nødvendig, men hvis du vil ha urteoljen så klar som mulig, kan du sile den gjennom en fin sikt etter at du har kjørt den i stavmikseren.

Den deilige urteoljen er klar til bruk med en gang, eller den kan oppbevares i kjøleskapet frem til du trenger den. Tantemat har hatt slik olje stående i kjøleskapet lenge, og selv etter mange måneder er den fullt brukbar, selv om smaken kan tape seg noe! Husk bare å ta den ut av kjøleskapet minst en halv time på forhånd, slik at den blir romtemperert og flytende og lett å helle av. Rist den gjerne opp, slik at det grønne fordeler seg jevnt i oljen.

Dette er nydelig tilbehør til kjøtt, fisk, fiskepudding, fiskekaker, fiskegrateng og pasta, eller du kan blande den i en potetsalat, med grønnsaker som skal bakes i ovnen, eller ganske enkelt med pasta!

Vel bekomme!

TIPS: Du kan bruke alle typer krydderurter til urteolje. Der urtene har en litt treaktig/tykk stilk, som for eksempel timian, rosmarin, salvie, sar, estragon, mynte og persille, bør bare bladene raspes/plukkes av og brukes. Har du bare én type urt bruker du den. Ellers kan alle typer blandes med hverandre, to eller flere, eller du kan prøve deg frem og finne hvilke du synes passer best sammen. Det er fint å kunne ta vare på det man har istedenfor å kaste gode råvarer! Lykke til!