7 oktober, 2025
Wasabimajones

Det er lettvint å kjøpe majones på butikken, men du kan like gjerne lage den selv! Det er enkelt, og du kan smaksette den som du selv ønsker. Tantemat er veldig glad i wasabi og bruker det, og får med det en majones som gir ekstra god smak til et fiskemåltid eller som dipp til grønnsaker skåret i staver. Hvor sterkt den skal smake av wasabi bestemmer du selv. Start med en forsiktig mengde og så kan du eventuelt tilsette mer når majonesen er ferdig blandet.
WASABIMAJONES
TID: Ca. 20 minutter
Til 4 personer
Du trenger:

- 2 eggeplommer
- 1 fedd hvitløk
- 2-3 ts wasabipasta (Wasabipastaen som brukes i denne oppskriften er ganske mild, så hvis du bruker en sterkere type kan det være at du bør starte med kun 1 teskje og så smake til med mer når majonesen er ferdig blandet.)
- 1/2 ts salt
- Ca. 2 ts nypresset sitronsaft
- Ca. 1/4 ts sort pepper
- 2 dl extra virgin olivenolje
- Evt. litt kaldt vann
Slik gjør du:
Rens hvitløksfeddet og del det opp i 3-4 biter. Ha eggeplommer, hvitløk, salt, wasabipasta og 2 teskjeer sitronsaft i den høye, smale bollen til stavmikseren og kjør med stavmikseren til hvitløken er ordentlig knust og alt er godt blandet. Ha dette over i en større bolle, slik at du kan gjøre resten av blandejobben for hånd med en visp.
Tilsett olivenoljen dråpevis i starten og visp kraftig slik at oljen er helt blandet inn i eggeblandingen før du har i litt mer og fortsetter å vispe på samme måte. Etter hvert kan du helle i oljen i en tynn stråle mens du visper den inn. Majonesen kan lett skille seg hvis du heller i oljen for fort eller i for stor mengde om gangen, så vær tålmodig og ta det gradvis. Hvis det skulle skje at den skiller seg, kan du sette bollen i kaldt vann i vaskekummen og røre kraftig til majonesen samler seg, og så fortsette å spe forsiktig til all oljen er blandet inn. Noen gjør hele blandejobben i stavmikserbollen, men Tantemat synes det er lettere å få til majonesen ved å gjøre vispingen for hånd, slik du ser på bildet under.

Når all oljen er blandet inn, kan du smake til med pepper og eventuelt mer sitronsaft og/eller wasabipasta, til du får den smaken du ønsker. Hvis du synes majonesen er for tykk, kan du røre inn kaldt vann, eventuelt sitronsaft, til ønsket konsistens.
Wasabimajonesen holder seg godt i kjøleskapet over noen dager i et glass med tett lokk eller i en skål dekket med plastfolie, men hvis den skulle skille seg kan du vispe den sammen igjen, eventuelt mens du lar bollen stå i kaldt vann, som forklart ovenfor.
Denne wasabimajonesen passer som tilbehør til for eksempel stekt eller kokt fisk eller fiskekaker, eller du kan bruke den som dipp til staver av diverse grønnsaker.
Vel bekomme!
