Om Tantemat
Tantemat er ikke bare «tante», den er også «onkel». Vi (tante Grethe og onkel Ole) liker å lage mat og å bruke ville vekster og gode råvarer i matlagningen. Vi bor i Oslo og er så heldig å ha Nordmarka like «rundt hjørnet», og vi benytter den så ofte vi kan. Allerede nå, i begynnelsen av mai, har det dukket opp spiselige vekster i skogen, og etter som våren blir til sommer og høst er det stadig nye ting som spirer og vokser og som vi kan bruke. For eksempel gjøksyre, bjørkeblader, blokkbær, tranebær, sopp – blant mye annet – som vi skal komme tilbake til etter hvert utover i sesongen.
I denne bloggen vil vi vise dere hva vi plukker og hvordan vi bruker det, og håper at dere selv blir inspirert til å prøve dere på mat fra naturen. Ethvert måltid blir mer innbydende med noe grønt eller en vakker blomst på toppen! Dessuten inneholder vekstene næringsstoffer som er bra for oss. Og ikke minst er det en glede i seg selv å være ute i naturen. God trim er det også!
På terrassen vår, og i vinduskarmene, har vi potter og krukker med vekster som både er til pynt og nytte. Sommeren 2014 hadde vi mandelpoteter og nydelige tomater på terrassen, og både blomkarse og ringblomster ble flittig brukt i salater og til å pynte med. Basilikum i potter i vinduskarmen ble til pesto.
Året igjennom tar vi dessuten turen ned til fiskebåtene i havna og kjøper fersk fisk, sjøkreps eller reker direkte fra fiskerne. Dette blir til velsmakende middager eller til fiskemat av mange slag. Fordelen med å kjøpe direkte fra fiskerne, er at man får man kjøpt fisk som ellers ikke er å få i fiskedisken, som f.eks. lyr eller hyse, som egner seg veldig godt til fiskemat. Dessuten er den helt fersk.
I det hele tatt er vi opptatt av god og kortreist mat, og mat av god kvalitet. På den måten mener vi at vi gjør det beste for vår egen helse, også fordi dette er trivelige gjøremål.
En viktig grunn til at vi ønsket å starte denne bloggen, er at det alltid er noen som ber om oppskrifter når de har vært hos oss. Heretter er det enkelt å vise til bloggen, og så kan de interesserte plukke det de vil av oppskrifter fra den.
Bloggen vår kommer til å inneholde mest middagsoppskrifter – og det er slett ikke sånn at all mat inneholder noe selvplukket fra skogen – men det kommer også oppskrifter på desserter, kaker og annet.
Vi håper denne bloggen kan være til inspirasjon og glede for dere!
23 thoughts
Gratulerer!! Så morsomt, spennende og helt sikkert lærerikt for oss lesere – jeg gleder meg til å følge bloggen 🙂
Morsomt at jeg skulle finne «granskudd i olje» Fikk et spørsmål igår om hvordan lage granskuddsirup/gele, fant ingen oppskrift men antok: sukkerlake, «infuse» med skudd, koke opp saften og ha i pektin og noen dråper sitronsaft……Jeg skal anbefale bloggen til min kusine som er mer enn middels opptatt av mat, akkurat som meg:)
Lykke til Grethe og Ole!
Hilsen Grete
Hei, Grete!
Så morsomt at du har funnet bloggen vår! Den er ganske ny og ennå ikke så strukturert som den bør være, men det skal vi nok få gjort noe med etterhvert. Planen er at vi skal legge ut 1-3 oppskrifter pr. uke, avhengig bl.a. av hva vi finner ute i naturen, og om vi har laget noe som er så godt at vi synes det er verdt å dele på oppskriften med andre. Håper både du og din kusine og mange andre finner noe dere kan ha glede av. Ang. granskuddsirup/gele, så har jeg ikke lagt ut noen oppskrift på det ennå, men fremgangsmåten som du antyder ser ganske riktig ut. Skal se om jeg kan finne ut av det, og så legge ut oppskrift! Hilsen Grethe
Dette var en fantastisk flott og informativ tanteblogg. Jeg er en av dem som har lært mye av Grethes gode kunnskaper om mat og matlaging og ikke minst bruk av naturens produkter. Jeg er også blant dem som har fått med meg oppskrifter etter å ha nytt en herlig middag hos Grethe og Ole. Nå har dere gjort det enda enklere ved at jeg kan følge med på bloggen. Jeg gleder meg til fortsettelsen. Har allerede prøvet løpstikkepestoen. Nam- nam, den skal nytes til laks i dag. Hilsen Ingrid
Hei, Ingrid!
Takk for flott tilbakemelding! Den ble jeg glad for. Håper at jeg kan bidra med mer senere som du kan ha glede av! Planen er at vi skal legge ut 1-3 oppskrifter pr. uke, avhengig bl.a. av hva vi finner ute i naturen. Hilsen Grethe
Vi har i kveld prøvesmakt Grethes mat og Oles drikke og anbefaler at Michelin tar seg en tur 🙂
Kjære Per! Tusen takk for hyggelig kommentar! Både Kajsa og du er habile innen mat og drikke, så den satte jeg pris på. Hilsen Grethe
Så mange fristende retter på tantemat !!! Jeg vet hvor jeg skal lete etter gode oppskrifter fremover. Mange fristende varianter av både søtt og salt. Nå skal jeg plante løpstikke for å prøve pestoen din blant annet.
Skal følge med tantemat fremover ja!
Turid Inger
Hei, Turid! Glad for at du finner ting du tror du vil like! Og pesto av løpstikke er en vinner hos flere! Du må prøve løpstikkesuppe også! Håper du får løpstikken til å trives! Hilsen Tantemat
Hvem kan skaffe meg CA 2kg tørka nyper? Det skal brukes til vinlegging
Hei, Erik! Beklager sent svar. Tantemat har hatt ferie og dermed ikke fulgt med på hva som har skjedd på bloggen i det siste. Om noen kan selge deg tørkede nyper er vanskelig å vite, siden Tantemat selv plukker og tørker de nypene som trenges. Akkurat nå er det mange nypebusker som står med modnende bær i Oslo-området, om det er der du bor, så det skulle ikke være så vanskelig å få plukket og tørket til 2 kilo, vil jeg tro. Ellers skrev journalist Joacim Lund i Aftenposten i februar 2015 om nettstedet Neeach.com, der små produsenter selger sine varer. Kanskje du kan finne noen der som selger tørkede nyper? Lykke til! Hilsen Tantemat
Nå har du stoff til en fin kokebok !! Sååå mange fine oppskrifter du har lagt ut på bloggen din. Jeg skal anbefale den til flere her i Namdalen så de kan finne gode forslag til både hverdag og fest.
Turid Inger
Tusen takk for veldig hyggelig tilbakemelding, kjære Turid! Og takk for at du anbefaler meg videre! Hilsen Tantemat
Gratulerer med dagen, Grethe. Ryktene har nådd meg at du har hatt en stor dag. Håper du hadde en hyggelig feiring. Nå gleder jeg meg til å få oppskriftene dine inn på e-post.
Hilsen Lise, – nyttårsaften:)
Hei, Lise!
Tusen takk for hilsen, det var hyggelig! Jeg hadde familiefest og det var virkelig en flott kveld!
Så fint, da har du fått ordnet det sånn at du får beskjed hver gang jeg legger ut oppskrifter. Prøver å få lagt ut tirsdager kl. 12.00.
Ha en fortsatt fin uke!
Hilsen Grethe/Tantemat
Så morsomt å kikke på bloggen din! Tantemat er et artig og nyttig innslag i matverdenen. FOrøvrig takk for sist og fine dager på reisefot. Og hilsen til Ole. Fra Tove – og nå er klokken snart 14!
Hyggelig å høre fra deg, Tove! Håper også at du kan finne noe på bloggen som du får lyst til å lage, men jeg vet jo at du har så mange flotte oppskrifter selv at du ikke trenger å gå til andre. Må forresten si at Traktkantarellsuppen som ligger på bloggen min er sterkt inspirert av en oppskrift på kantarellsuppe som du hadde i en av dine artikler i Aftenposten. Veldig fin måte å bruke sopp på! Takk selv for godt reisefølge! Det var så hyggelig å treffe deg, og jeg har også fått tilsendt et fint bilde av deg og Ole som sitter og prater sammen fra våre venner som var med på turen. Ja, en får passe på klokkeslettene! Og nå skjønner jeg at kl. 11.00 også kan være relevant…. Ha en fin uke! Hilsen Grethe/Tantemat
Hei Grethe
Gleder meg til å følge med i bloggen din. Gjør et forsøk på å få til varsler via epost. Trenger litt inspirasjon til nye og spennende retter! Nok en gang takk for en super reise og ikke minst hyggelig selskap sammen med deg og Ole. God helg og ikke glem hvilken dag det er idag. Stor klem fra Anne-Brit
Hei, Anne-Brit! Så hyggelig! Håper at du finner den typen oppskrifter som du er på leting etter! For et bredere søk kan det være lurt å bare skrive et ord i søkefeltet, eller du kan sende meg spørsmål om det er noe du ikke finner. Takk i lige måde, det var veldig hyggelig å bli kjent med deg og ha deg som selskap på turen! Jeg fikk inspirasjon til noen matretter underveis og kommer til å legge dem ut på Tantemat etter hvert! Takk, det samme til deg! Og husk røde roser idag! 🙂 Stor klem tilbake fra Tantemat 🙂
Hej Grethe,
vilken trevlig hemsida du har 🙂 Det finns massor av bra förslag till god mat. Jag ska få gäster i maj och vill bjuda på en flamberad efterrätt men helst inte banan eller ananas. Har du något förslag till annorlunda efterrätt?
Hälsa till Ole.
Kram
Hans
Hei, Hans! Tusen takk, hyggelig å høre at du liker bloggen min! Beklager sent svar, Tantemat har vært to uker på reise og kom hjem først igår kveld. Flambert dessert høres jo riktig lekkert ut, men er noe Tantemat aldri har gjort, det overlates til gode restauranter (og til deg, som kan det!). Om du har lyst til å forsøke en av mine oppskrifter, vil jeg anbefale Fruktsalat med marengskrem. Den er enkel å lage, er frisk og god og passer nesten uansett hva du har til hovedrett. Ellers går jeg ut fra at du har klikket på Kaker og desserter og sett på de forskjellige oppskriftene som finnes der? Avocadokrem med honning kan også anbefales. En både sunn og god dessert! Håper du kan bruke en av disse to eller finner noe annet som kan friste. Spør meg gjerne igjen om det er noe mer du lurer på. Takk, Ole hilser tilbake! Klem fra Tantemat
Hej Grethe;
det är en väldigt bra hemsida som du har:) Jag ska få gäster och vill bjuda dem på en flamberad efterrätt. Men helst inte banan eller ananas. Har du något förslag på en annorlunda efterrätt?
Hälsa till Ole.
Kram
Hans
Etter å ha blitt kjent med såvel tantemat som tante og onkel, har vi funnet en skattekiste full av inspirasjon! Første rett var ‘Kyllingfilet bakt i ovn med pesto, fløte og tomater’. Virkelig smakfull, enkel å lage. Passer både til hverdag og til mer festlige anledninger.
Vi har hatt en vinterlig april, så med besøk fra dansk familie fant vi ut at juleretten ‘Mulltekrem med whisky og pisket krem’ fortsatt kunne serveres.
Vi har så vidt åpnet skattekisten, gleder oss til å oppdage flere skatter!
Kjære Frank! Tusen takk for veldig hyggelig tilbakemelding! Det setter både Tantemat og onkel stor pris på! 🙂