3 juni, 2025
Skvallerkålsnacks

For mange er skvallerkål bare et uønsket ugress i hagen som det er fryktelig vanskelig å bli kvitt, men faktisk er det en nyttig plante som kan brukes til litt av hvert! Opprinnelig ble den innført og dyrket i klosterhagene som mat- og medisinplante, men har siden spredt seg og vokser nå både i hager og ute i naturen, ofte i store bestander. Den er sunn og C-vitaminrik, og siden den er så utbredt er det enkelt å plukke det som trenges for å lage noe godt av. I dette innlegget får du oppskrift på deilig, crispy skvallerkålsnacks som smelter på tungen, og som du kan spise med god samvittighet, i motsetning til mye annen snacks!
Skvallerkålen dukker opp i mars og kommer stadig med nye blader, slik at de kan plukkes i flere uker utover våren og forsommeren. Tantemat synes de unge bladene er best, det vil si når de nettopp eller ennå ikke helt har foldet seg ut, slik du kan se på bildene under TIPS 1 nederst i dette innlegget. Der kan du også lese om hvordan den bør skylles og renses før bruk.
NB! Det er fare for å forveksle skvallerkål med giftkjeks eller hundepersille, så når du skal plukke den må du være 100% sikker på at det er riktig plante! Det er enkelt å søke på nettet for å se bilder og lese omtale av vekstene man er interessert i, og særlig har rolv.no fine bilder og nyttig informasjon. Tantemat bruker både dette og andre nettsteder, og i bokhandlene finnes det mange gode bøker om temaet, så ta en titt og se om du kan finne en du blir fornøyd med. Ifølge rolv.no er det ikke meldt om kontraindikasjoner eller bivirkninger ved fornuftig bruk av skvallerkål, men for sikkerhets skyld bør gravide og ammende unngå den.
SKVALLERKÅLSNACKS
TID: Den tiden det tar å plukke, skylle og rense skvallerkål, pluss 1-1 1/2 time i ovnen.
Til 2 personer
Du trenger:

- 1 liter skyllet og renset skvallerkål
- 1 ss næringsgjær (fås på helsekost. Den er rik på B-vit., protein, fiber og mineraler og regnes som supermat!)
- 1/2-1 ts salt (helst flaksalt eller salt fra kvern, det smaker best)
- 2 ss extra virgin olivenolje
Slik gjør du:
Varm opp stekeovnen til 150oC, over- og undervarme.
Ha skyllet og renset skvallerkål i en stor bolle. Dryss over salt og næringsgjær og drypp over olivenolje. Bruk hendene og «masser» det forsiktig sammen, så salt, næringsgjær og olje fordeles godt utover all skvallerkålen. Legg den utover en bakepapirkledd stekeovnsplate (se TIPS 2 nederst i dette innlegget angående steking på mer enn ett brett i ovnen) …..

og sett den inn i ovnen på midterste rille. Etter 10 minutter slår du av varmen og lar platen stå i ovnen, med ovnsdøren lukket, inntil ovnen er kald. Når du så tar den avkjølte skvallerkålen ut av ovnen, skal den være tørr og delikat sprø. Brett forsiktig på bakepapiret så den løsner, og ha den over i en serveringsskål. Hvis du tenker å spare den tørkede skvallerkålen til en senere anledning, kan du oppbevare den i en kakeboks som bør stå tørt og i romtemperatur eller noe kjøligere. Der vil den holde seg like fin ihvertfall i et par uker.
Nyt den sprø og delikate skvallerkålsnacksen som den er, eventuelt med noe godt å drikke til, med verdens beste samvittighet! Du har plukket den selv, den er gratis, og den er både sunn og god, i motsetning til mye annen snacks!
Vel bekomme!

TIPS 1: Når du plukker skvallerkål bør du passe på å ta unge blader, det vil si blader som nettopp har foldet seg ut, eller er i ferd med det, slik du ser på bildet under. Det viser unge skvallerkålblader på voksestedet. Bildet er tatt rett etter et regnskyll, så bladene er våte og blanke på grunn av det.

Før du kan bruke skvallerkålen i mat, må bladene skylles godt i kaldt vann, gjerne i flere omganger, til du ser at det er helt blankt og rent. Skvallerkål vokser som nevnt ofte tett og i store bestander, og det er derfor fort gjort å få med seg andre planter også når man plukker den, selv om man er nøye og forsiktig! Ved rensing bør du derfor se på hvert eneste blad du har plukket og fjerne alt uønsket som kan ha blitt med. Ta bladene opp av vannet og kjør dem i en salatslynge, eller klapp dem så tørre som mulig med kjøkkenpapir. Før bruk kan du knipe vekk nederste del av stengelen.

TIPS 2: Tantemat har en ovn som er 90 cm bred og får dermed plass til all skvallerkålen på én ovnsplate. På en 60 cm bred ovnsplate vil den bli liggende tettere, og i så fall kan det være lurt å heller fordele den på to ovnsplater som du plasserer i midtre og nederste del av stekeovnen. Med to plater i ovnen, der den ene står i nederste delen, kan det hende at 10 minutter ikke er lenge nok, så hvis skvallerkålen ikke er tørr og sprø, kan du ta ut ovnsplatene, varme ovnen til 150oC igjen, sette en eller begge platene inn igjen, la dem stå 3-5 minutter, slå av ovnsvarmen og la dem stå til ovnen er helt avkjølt igjen.