10 juni, 2025
Smaksrik tomatsuppe med chili, ingefær og kokosmelk (restemat)

Tantemat kaller dette restemat fordi du her kan bruke tomater som begynner å bli litt slappe og som du kanskje ellers ville ha kastet, men det er selvfølgelig ingenting i veien for å kjøpe friske og faste tomater til å lage suppen av.
Som tittelen antyder er dette en suppe med mye smak. Den er krydret med både ingefær og chili, fordi ingefær gir en «varm» smak og chili gir et lite sting. For den som ikke er så glad i chili kan den utelates helt, eller du kan bruke mindre enn det som står i oppskriften. Kokosmelken vil uansett runde av og dempe smaken og gjøre den fyldig. Som du ser på bildet blir suppen litt grynete av kokosmelk siden det er mye syre i tomater, så om du vil ha en suppe som ser helt jevn ut kan du bruke kokosfløte istedet.
SMAKSRIK TOMATSUPPE MED CHILI, INGEFÆR OG KOKOSMELK (RESTEMAT)
TID: Ca. 1 time og 15 minutter
Gir 7-8 porsjoner
Du trenger:

- 1 kg tomater, gjerne forskjellige størrelser og typer (i tilfelle du bruker tomater der du må skjære bort mye på grunn av at de har stygge flekker, bør du legge til flere slik at du ender opp med 1 kg tilsammen)
- 1 gul løk (ca. 125 gr)
- 2 fedd hvitløk
- 1/2 – 1 rød chili
- 10 gr fersk ingefær
- 30 gr smør
- 2 ss tomatpuré
- 1 ss gurkemeie
- 1 liter vann
- 2 terninger grønnsaks- eller kyllingbuljong
- 1 ts salt + eventuelt mer ved tilsmaking
- 1/2 ts sort pepper + eventuelt mer ved tilsmaking
- 1 ts nypresset sitronsaft
- 1 boks kokosmelk (3,3 dl) eller 2,5 dl kokosfløte
- Eventuelt litt sukker til å runde av smaken med
Til servering:
- Eventuelt 1/2 hardkokt egg per person
- Eventuelt 4 dl ferdig kokt makaroni
- Grønne urter til å pynte med, for eksempel persille, gressløk, basilikum eller kjørvel
Slik gjør du:
Kok opp vann med buljongterninger og visp slik at de oppløses helt. Sett til side inntil videre.
Skyll tomatene. Del dem i to, skjær bort stilkfestet, slik du ser på bildet under, og grovhakk dem.
Rens løken og hakk den. Rens og finhakk hvitløken. Skrell ingefær og finhakk den. Fjern frøene fra chilien og finhakk den.

Smelt smøret i en kasserolle på litt over middels varme og la løk, hvitløk og ingefær surre et par minutter, til løken er blitt blank. Rør innimellom og pass på at det ikke blir brent. Tilsett gurkemeie og tomatpuré og la det surre et par minutter til under omrøring.
Tilsett tomater, chili, buljong, 1 ts sitronsaft, 1 teskje salt og 1/2 teskje pepper. Bland alt godt sammen og la det få et oppkok. Demp varmen slik at det såvidt boblekoker og la det koke til tomatene er møre, 15-25 minutter.
Ha suppen over i en blender og kjør til den er jevn og fin. Hell den tilbake i kasserollen og rør inn kokosmelk eller kokosfløte. Visp det godt inn og la suppen få et oppkok. Smak om du vil ha i mer salt og/eller pepper. Hvis du synes smaken er skarp, kan du runde den av ved å tilsette 1 spiseskje sukker eller mer, og så er suppen klar til å spises! Server den med egg eller makaroni, og nyt et smaksrikt måltid!
Vel bekomme!
