8 juli, 2015
Løpstikkepesto I og II

Løpstikke, også kalt kjærlighetsurt, er en urt du kan dyrke i din egen hage. Den har en god, selleriaktig smak og egner seg godt til pesto, suppe (se løpstikkesuppe) og annet. Bladene kan tørkes og brukes som krydder i for eksempel grønnsaks- eller kjøttsupper, eller du kan fryse dem fersk, uten forvelling, til senere bruk. Tidligere var det også vanlig å koke stengelen og bruke den som grønnsak. Under TIPS helt til slutt i dette innlegget kan du se du bilder av planten.
En løpstikkeplante trives de fleste steder og kan bli ganske stor, noe som gjør at du får mye ut av den, selv om smaken er finest tidlig på sesongen, ifølge Tantemat.
Her kommer oppskrift på to versjoner av løpstikkepesto: Løpstikkepesto I og Løpstikkepesto II.
LØPSTIKKEPESTO I:
Du trenger:
100 gram blader av løpstikke, grovt hakket
75 gram pinjekjerner
25 gram valnøtter
5 hvitløkbåter, renset og kuttet grovt
100 gram parmesanost i ett stykke, kuttet grovt
1 1/5-2 dl god, extra virgin olivenolje
1 ts salt (helst flaksalt eller kvernet havsalt)
1/2 ts nykvernet, sort pepper
Slik gjør du:
Ha alt unntatt olivenolje i en mikser og kjør det til det er grovhakket og godt blandet. Tilsett så olivenolje, 1 dl om gangen, til du synes du har fått passe konsistens. (Noen liker den litt tørr, andre mer flytende). Smak til slutt til med mer salt og pepper, om nødvendig.
LØPSTIKKEPESTO II:
Denne utgaven av pestoen er nesten identisk med Løpstikkepesto I, men pinjenøttene er erstattet med valnøtter og det er litt mindre hvitløk og litt mer olivenolje i. Ved å bytte ut pinjenøttene med valnøtter blir pestoen litt mer «rustikk», noe som kler løpstikken godt, etter Tantemats smak. Bruksområdet er det samme.
Du trenger:
100 gram blader av løpstikke, grovt hakket
100 gram valnøtter
3 hvitløkbåter, renset og kuttet grovt
100 gram parmesanost i ett stykke, kuttet grovt
2-3 dl god, extra virgin olivenolje
1 ts salt (helst flaksalt eller kvernet havsalt)
1/2 ts nykvernet, sort pepper
Slik gjør du:
Fremgangsmåten er som for løpstikkepesto I.
Fyll pestoen på helt rene glass (som gjerne må ha fått et lite oppkok i vann sammen med lokkene), og hell så mye olivenolje oppå at den dekker godt. Dette øker holdbarheten når pestoen står i kjøleskapet. Løpstikkepesto kan også fryses, og da er det ikke nødvendig å helle olje på toppen. Pass på å la det være litt luft igjen på toppen, for å unngå at glasset sprekker. Pestoen bør tines i kjøleskapet natten over før bruk.
Løpstikkepesto smaker godt ved siden av salater, kjøttkaker, karbonader eller stekt laks, eller du kan legge en liten skje på en sprø Melba toast eller crostini og nyte den som en godbit ved siden av noe godt å drikke!
Vel bekomme!

TIPS: Hver gang du har brukt av pestoen skal du tørke godt av kantene inni glasset, glatte overflaten og fylle på olivenolje til det står godt over pestoen. Dette øker holdbarheten. Hvis du ikke er nøye med dette, vil det raskere kunne komme mugg på pestoen.
Nedenfor ser du to bilder av løpstikke:
11 thoughts
Nam nam! Denne går vi god for ? den står i kjøleskapet og vi har en tendens til å bruke den på alt!
Hei, Lise! Så bra! Den går jo til det meste! Hilsen Tante
Skal virkelig forsøke pesto har mengder med løpstikke
Hei, Wenche!
Håper du har fått laget løpstikkepesto og at du ble fornøyd med resultatet!
Ja, løpstikken jo bli veldig stor når den trives (og det gjør den jo de fleste steder), så da er det nok å ta av! Hvis du bruker løpstikke som søkeord i søkefeltet på http://www.Tantemat.no, vil du få opp flere oppskrifter med løpstikke også! Blant annet løpstikkesuppe, som også er veldig godt!
Hilsen Tantemat
Hei Grethe -ser godt ut som alt annet du lager
Hei, Vibeke! Ja, alle liker den, og den kan brukes til alt mulig! Kan anbefales, hvis du får tak i løpstikke. Hilsen Grethe
Meget velsmakende ? passet ypperlig til din herlige salma laks og mye annet godt på deres generøse sommerfest nylig ??. Et fantastisk vertskap, mat, drikke og omgivelser ?
mmm,
humus, altså most kikerter og tahini – pluss pesto 1 av løpstikke, er en god frokost for meg i sommer ! og en kopp svart kaffe
Petter – Enebakk
Hei, Petter! Morsomt med en alternativ bruk av humus og pesto! Bruker du dem med brød? Hilsen Tantemat
Ja, gjerne en skive surdeig brød fra tyrkisk butikk eller lignende. – Det demper/nøytraliserer den litt sterke smaken av humus med paprikapulver, sitron og spisskummen. P.
Det høres godt ut! Hilsen Tantemat