HomeTilbehør Stuinger Skvallerkålstuing

Skvallerkålstuing

Posted in : Stuinger, Tilbehør, Urter og blomster on by : tantemat Stikkord: , , ,

For mange er skvallerkål bare et uønsket ugress i hagen som det er fryktelig vanskelig å bli kvitt, men faktisk er det en nyttig plante som kan brukes til litt av hvert i matlagningen! Opprinnelig ble den innført og dyrket i klosterhagene som mat- og medisinplante, men har siden spredt seg og vokser nå både i hager og ute i naturen, ofte i store bestander. Den er C-vitaminrik og dermed fin å bruke som grønnsak, og siden den er så utbredt er det enkelt å plukke det som trenges for å lage noe godt av. I dette innlegget får du oppskrift på skvallerkålstuing, som passer veldig bra som tilbehør til stekte kjøttpølser! En kjempegod hverdagsmiddag som du kan glede deg over å ha plukket en sunn og helt gratis ingrediens til selv!

Skvallerkålen er best når den er helt ung, så pass på å plukke blader som nettopp eller ennå ikke helt har foldet seg ut, slik du kan se på bildene under TIPS nederst i dette innlegget. Der kan du også lese om hvordan den bør skylles og renses før bruk. Skvallerkålen dukker opp tidlig på våren og det kommer stadig nye planter, slik at du kan plukke nye blader i noen uker fremover. Senere i sesongen kommer den med blomster i hvite skjermer, som også er spiselige.

NB! Når man skal plukke ville, spiselige vekster må man være 100% sikker på at man tar med seg riktig art! Det er enkelt å søke på nettet for å se bilder og lese omtale av vekstene man er interessert i, og særlig har rolv.no fine bilder og nyttig informasjon. Tantemat bruker både dette og andre nettsteder, og i bokhandlene finnes det mange gode bøker om temaet, så ta en titt og se om du kan finne en du blir fornøyd med.

Skvallerkål kan forveksles med giftkjeks eller hundepersille, som begge er giftige. Dessuten er det fort gjort å få med seg andre arter når man plukker i en bestand som vokser tett, som skvallerkål gjør, så det er viktig under rensingen å se på hver enkelt plante så man får luket ut eventuelle uønskede arter som kan ha lurt seg med! Ifølge rolv.no er det ikke meldt om kontraindikasjoner eller bivirkninger ved fornuftig bruk av skvallerkål, men for sikkerhets skyld bør gravide og ammende unngå den.

SKVALLERKÅLSTUING

TID: Den tiden det tar å plukke, rense og skylle skvallerkål, pluss ca. 25 minutter for å lage stuingen.

Til 4 personer

Du trenger:

  • 100-150 gr renset og skyllet skvallerkål
  • 40 gr smør
  • 40 gr hvetemel
  • 4 dl matfløte
  • 2 dl vann
  • (istedenfor 4 dl matfløte og 2 dl vann kan du ta 3 dl matfløte og 3 dl vann)
  • 1 terning grønnsaksbuljong
  • 1/2 ts kvernet/malt hvitpepper
  • Evt. salt etter smak

Slik gjør du:

Hakk renset og skyllet skvallerkål i mindre biter.

Kok opp vannet med buljongterningen og visp slik at den løser seg helt opp.

Smelt smøret i en kasserolle på middels varme og rør inn hvetemelet. Trekk kasserollen fra platen og rør inn buljongen, litt om gangen under kraftig omrøring, slik at det blir en jevn, fin saus. Rør deretter inn matfløten på samme måte. Sett kasserollen tilbake på platen og la sausen småkoke i 5 minutter for å få bort melsmaken. Husk å røre innimellom, slik at den ikke brenner seg fast i bunnen.

Tilsett opphakket skvallerkål. La det koke opp, senk varmen og la det småkoke under lokk i 10 minutter. Tilsett hvitpepper og smak om du vil ha i salt eller eventuelt mer hvitpepper, og så er skvallerkålstuingen klar til å spises!

Nedenfor ser du bilde av skvallerkålstuingen servert som tilbehør til stekte kjøttpølser og kokte poteter, pyntet med unge blader av skvallerkål og med små, søte cherrytomater til! Tranebærchutney med chili eller Tranebærchutney med portvin passer veldig godt ved siden av, eller du kan ha rørte tyttebær. Dette er en kjempegod hverdagsmiddag som både små og store kan like!

Vel bekomme!

TIPS: Når du plukker skvallerkål bør du passe på å ta unge blader, det vil si blader som nettopp har foldet seg ut, eller er i ferd med det, slik du ser på bildene under. Disse bladene er plukket tidlig på våren, når plantene nylig har dukket opp og ennå er unge og små. Da er smaken best. I urteboken som Tantemat bruker beskrives den som aromatisk, med smak av sitron, grapefrukt og gulrot. Eldre blader får besk smak og bør ikke brukes.

Før du kan bruke skvallerkålen i mat, må bladene skylles godt i kaldt vann, gjerne i flere omganger, til du ser at det er helt blankt. Skvallerkål vokser som nevnt ofte tett og i store bestander, og det er derfor fort gjort å få med seg andre planter også når man plukker den, selv om man er nøye og forsiktig! Ved rensing bør du derfor se på hvert eneste blad du har plukket og fjerne alt uønsket som kan ha blitt med. Ta bladene opp av vannet og kjør dem i en salatslynge, eller klapp dem så tørre som mulig med kjøkkenpapir. Før bruk kan du knipe vekk nederste del av stengelen. Hakk skvallerkålen i mindre biter før den skal brukes i stuingen.

Bildet under viser unge skvallerkålblader på voksestedet. Bildet er tatt rett etter et regnskyll, så bladene er våte og blanke på grunn av det.