HomeHovedretter Fisk Hel, ovnsbakt laks med urter og sitron

Hel, ovnsbakt laks med urter og sitron

Posted in : Fisk, Hovedretter, Laks og ørret on by : tantemat Stikkord: , , , , , , ,

Tantemat har vært så heldig å få tak i vill smålaks! Den er mindre fet enn oppdrettsfisk og har et fastere fiskekjøtt, og ikke minst har den levd et fritt liv og spist det den selv ønsker. Det gir flott konsistens og selvfølgelig ekstra god smak! Tantemat har fylt den med egendyrkede urter fra terrassen og hagen som kanskje ikke er så lett å finne på butikken, men istedet kan du ta andre urter som du liker og får tak i, for eksempel dill, gressløk, persille, ramsløk eller kjørvel, én eller flere, i et hvilket som helst blandingsforhold. Det magiske med urter er nemlig at nesten uansett hva du velger, vil det smake fantastisk!

Om du ikke får tak i villaks kan du istedet bruke oppdrettsørret som, selv om den er fetere, vil ha noe av den samme «korte» konsistensen på fiskekjøttet.

Tilbehøret til den bakte smålaksen er veldig enkelt: en lett salat og kokte, små (ny)poteter samt en god pesto. Alternativt, eller i tillegg, kan du også dryppe over noen dråper av en god, extra virgin olivenolje. Salaten består av issalat, blader og blomster av ringblomst og blomkarse, rødløk, små, søte tomater og sukkererter, men du kan ha i de ingrediensene du selv ønsker. Ta gjerne en kikk på lenken Grønn salat (som passer til alt) for inspirasjon!

I tilfelle du har tid og lyst til å lage pesto selv, kan du finne mange forskjellige oppskrifter ved å bruke søkeordet pesto på Tantemat, blant annet Ingrids ramsløkpesto eller Basilikumpesto, som begge vil passe utmerket til dette fiskemåltidet.

Salaten og potetene har du tid til å gjøre klar mens fisken bakes i ovnen. Har potetene fint skall kan de skrubbes eller vaskes godt og kokes med skallet på, men ellers bør de råskrelles før koking. Se på koketiden angitt på posen, men ta gjerne høyde for at de trenger lengre tid.

HEL, OVNSBAKT LAKS MED URTER OG SITRON

TID: Ca. 45 minutter

Til 4 personer

Du trenger:

  • 1 hel laks, ca. 1,2 kg, sløyet og uten spord og hode (gjerne villaks, om du får tak i det, evt. (oppdretts)ørret). (Hvis du kjøper hel laks med hode og spord, som ikke er sløyet, bør den veie ca. 1,5 kg.)
  • 1 + 2 ts finsalt
  • 1 ts malt, sort pepper
  • 4 kvister estragon (urten som ligger øverst på bildet)
  • 2 kvister isop (ligger til venstre, med blå blomster)
  • 3 kvister sar (de korte kvistene til høyre)
  • 1 sitron (helst økologisk)
  • 3 ss olje

Slik gjør du:

Sett stekeovnen på 200oC.

Skrubb sitronen godt og skjær den i ca. 4 mm tykke skiver.

Skyll urtene og klapp dem tørre med tørkepapir. Isopen brukes med blomstene på.

Skyll laksen godt og tørk den med tørkepapir på utsiden og i buken. Pass på å fjerne den svarte blodranden som ligger i buken, langs ryggraden. Det gjør du enklest ved å bruke en fiskebørste.

Smør bunnen av et ildfast fat med 1 ss av oljen. Fatet bør være så stort at fisken kan ligge flatt.

Legg laksen i fatet og bruk resten av oljen (2 spiseskjeer) til å smøre den i buken og på oversiden. Strø 2 teskjeer salt og 1 ts sort pepper i buken. Legg omtrent halvparten av urtene og sitronskivene inni buken og fordel resten i fatet og over laksen, slik du ser på bildet under.

Dekk fatet med et dobbelt lag aluminiumsfolie og tett til rundt kantene.

Sett fatet på midterste rille i stekeovnen og la laksen bakes i 40 minutter. Du kan sjekke om den er ferdig ved å skyve bort noe av skinnet og trykke på fisken. Hvis den flaker seg er den ferdig. Hvis ikke kan du la den stå i noen minutter til.

Når fisken er ferdig tar du fatet ut av ovnen og lar det stå 2-3 minutter før du fjerner folien.

Før servering blir det enklest og mest delikat for både deg og dine spisegjester om du fjerner skinnet på oversiden av fisken. Bruk gjerne en spiseskje og gaffel til å hjelpe deg: Bruk kanten av skjeen til å skjære over skinnet langs kanten der hodet har sittet og ned langs ryggraden. Deretter skyver du forsiktig skjeen inn under skinnet, holder det på plass med gaffelen og så løfter og drar du det av, det er enklere enn du tror!

Server laksen straks, med kokte, små (ny)poteter og en god salat ved siden av. Pesto passer også veldig godt til, og du må gjerne også sette frem din beste extra virgin olivenolje til å dryppe over. Og husk, som alltid, å sette frem salt- og pepperkvern, slik at den som vil kan etterkrydre på egen tallerken!

Dette er nydelig sommermat, og det passer godt med et glass kald rose- eller hvitvin til. Av hvitvin kan Tantemat anbefale Trimbach riesling, men ellers er det bare å spørre en av de flinke ansatte på Vinmonopolet om hjelp til å finne en vin som passer til din smak og lommebok!

Vel bekomme!